Belváros - növényi élet ellenőrzött módon

2020. december 29. 06:04 - Carbonari

Könyvajánló - Dányádi Sára: Belvárosi növényvilág

kert1.jpgA Corvina Kiadó gondozásában megjelent, Dányádi Sára Belvárosi növényvilág című könyve a mesterséges körülmények között tartott belvárosi növények között nézett szét és szedte csokorba növényhatározójában őket. 

Az emberiség jó része városkban él, és nem szeretne lemondani arról, hogy környezetében zöld felülettel találkozzon, olyan zöld takaróval, ami él, lélegzik. Persze, a városokban a növényeknek nem kedveznek a lebetonozott, lebitumenezett, sb. felületek, ezért a növények emberi gondoskodásra szorulnak: cserepekben, hordókban, tetőteraszokon, erkényeken tudják betölteni díszítő, szépítő szerepüket. 

A zsebkönyv ilyen módon óvott, vigyázott növényekkel foglalkozik, amelyek a természetes talajtól elszakítva, emberi közreműködéssel tudják esztétikai értéküket beteljesíteni. A civilizációval egyidős az embernek az az igénye, hogy növények vegyék körül természetes lakóhelyén. Eleinte gazdasági haszonnövényeket ültettek csak a közelükbe, hogy ne kelljen messzire elmenni a termés vagy a levélzet betakarításáért, de aztán biztosan voltak olyan emberek, akik közelébe odafújt a szél valamilyen ismeretlen növénymagot, amit kifejlődve ugyan nem lehetett megenni, virágzásakor azonban olyan gyönyörű szépséget virított, hogy a következő évben akarattal termesztették tovább, pusztán a szépség élvezete céljából.kert2.pngMa is így van ezzel az ember, sőt, ha arra gondolunk, hogy faluhelyen akár versengés is van abból, hogy kinek szebb tavasszal a tulipánja, kinek ritkább, sosem látott alakú és színű a dáliája nyáron, akkor nem lehet azon csodálkozni, hogy a városok kifinomult népe is áhítozza a szépet növény képében. Valamikor a virágnak jelentése, külön nyelve is volt, ma már csak egyszerűen szeretjük a szemünknek kedves alakokat, színeket. És fizetni is hajlandóak vagyunk érte. Soha, de soha, de soha nem fogom elfelejteni anyai nagynénémet, amikor látogatóban jártak nálunk, és amíg a férfiak nevezetes kocsmákat bújtak, mi nők nyakunkba vettük Budapestet. Egy csomó klassz helyet érintettünk a látnivalók közül, így az akkoriban még újnak számító Nemzeti Színház környékét is. Nagynéném ámult-bámult, hogy úúúúristen, de gyönyörűek ezek a fák - más nem is nagyon érdekelte istenigazából a szoborparkból, egy-egy nevezetesebb színész szobra előtt pillanatokra meg-megállt, de amúgy még este is azon áradozott, hogy de azok a fák...! A történetnek itt nincs vége, bár a folytatását csak pár év múlva, nála való vendégeskedésnél hallgathattam meg. Hát tudod, kezdte a nagynéni, amikor hazajöttünk tőletek, csak nem hagyott nyugodni a Nemzeti Színháznál látott különleges formájú "tuják" képe, úgyhogy ágvágót, metszőollót ragadtam, és nekiestem a kertben a mi tujánknak, hogy olyan alakra vágom, amilyet Pesten láttam. Na, mondanom sem kell neked, fejezte be elszontyolodva a történetet, hogy megközelítően sem sikerült olyan eredményt elérni, és a meggyalázott tuja sem heverte ki máig sem a vekzálást. Nagyon nevettem... Piroska, mondtam neki, ezek alakfák, amelyeket kertépítész hozott létre sok-sok év türelmes munkájával, arra alkalmas fafajokból: a fa kicsi korától formára igazítva nevelte fel őket, állandóan nyírta, metszette, mire kikerült a jelenlegi helyére, és később is folyton nyírni kell, hogy megőrizzék látványos alakjukat....kert_1.jpgValami ilyesmire szerette volna vágni nagynéném a szerencsétlen tujáját...

Miután a föld népességének több, mint a fele városokban lakik, így érthető is ennek a könyvnek a léte: mely növények, növénytársulások azok, amik bírják a szennyezettebb levegőt, a kevesebb, cserépben, tartókban lévő földet - ugyanakkor a városi épületek közötti kedvezőbb mikroklíma akár mediterrán növények szabadban történő teleléséhez is hozzájárulhatnak: csak érteni kell hozzá. Ez a zsebkönyv ebben nyújthat segítséget: mit, miért és hová érdemes ültetni, ha belvárosban élsz, illetve, mit láthatsz egyes tartókban, milyen néven keresd őket, ha te is olyat szeretnél az erkélyedre, pici udvarodra vagy tetőteraszodra.

kert3.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Régi karácsonyok fényei

Skandináv karácsony

Kövess minket Facebookon!

Cím: Belvárosi növényvilág
Szerző: Dányádi Sára
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 96
Megjelenés: 2019. október 04.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631366044
Méret: 165 mm x 105 mm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2116354038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása