Menekülj a kánikula elől meseszép barlangokba!

2017. június 26. 07:54 - GReni

Szemlő-hegyi- és Pál-völgyi-barlang

Eleged volt a kánikulából, de vízpartra sem vágysz?
Két gyönyörű képződményekkel tarkított hűvös barlang vár a budai hegyekben.
Ámulatba ejtő látvány és hűsítő 12 fokos hőmérséklet.  

20170623_112053-001.jpg

Sokan nem tudják, hogy Budapest a barlangok fővárosa, és ezzel a világ egyetlen olyan fővárosa, melynek lakóterülete alatt különleges képződményekkel tarkított barlangrendszerek találhatók. Nem is akármennyi! Mintegy kétszáz barlang van a város alatt, ezek közül a legjelentősebbek Szépvölgy-Rózsadomb alatt találhatóak. Ajánlom figyelmetekbe Budapest föld alatti "virágoskertjét" a Szemlő-hegyi-barlangban és cseppkőcsodákat a Pál-völgyi-barlangban. Gyönyörűek és a 35 fokos hőségben felüdülés a 12 fok, ami ott vár ránk. :)

Szemlő-hegyi-barlang

A barlang hegyoldalba süllyesztett fogadóépülete a Pusztaszeri út felől közelíthető meg, ahol még parkolót is alakítottak ki a látogatók számára. Minden órában egészkor indulnak túrák vezető kíséretében. A túra előtt érdemes egy kis időt szánni rá, hogy megnézzük az interaktív kiállítást, ahol megtekinthetjük a barlang térképét, ismerkedhetünk a barlangászok felszereléseivel, az itt található kőzetekkel, a barlangi mentők munkájával, eszközeivel. A túrára feltétlenül készüljünk réteges ruházattal! Az országra jellemző középhőmérséklet tapasztalható az év minden napján, és bizony a 12 fokban kell a réteges öltözködés. A túra hossza 45-50 perc, mely során egy jól kiépített 400 méteres útvonalon ismerjük meg a barlangot és csodás képződményeit. Bár a barlang teljes akadálymentesítése nem lehetséges, de a bejárati rámpának és a jól kiépített útvonalnak köszönhetően kerekesszékkel közlekedők is részt tudnak venni a túrán. 

a1-001.jpg

A fogadóteremből egy 60 méter hosszú, lejtős, mesterséges tárón leereszkedve indul a túra, ahol rögtön az első teremben megismerjük a Ferencvárosi-termet, melyet a barlangot felfedező kutatócsoportról neveztek el. Itt már rögtön látjuk a rengeteg borsókövet, és azt is megtudjuk, hogy a kutatók kiváltsága, hogy a termeknek, képződményeknek neveket adjanak. Kreativitásuk határtalan, akad itt anyósnyelv, boszorkány, jegesmedve, de még süllyedő hajó alakú szikla is. Tovább haladva már nemcsak borsóköveket látunk, hanem a rendkívüli hasonlóság miatt karfiolnak nevezett ásványkiválások is elszaporodnak. Egy-egy fal, kiugró szikla, mind évmilliók alatt megformálva a víz által, és mára tényleg olyan akár egy hatalmas virágoskert. Arról nem is beszélve, hogy a hihetetlenül tiszta, allergénmentes levegő csodákra képes a tüdőnkkel. Rendszeresen tartanak terápiás kezeléseket is, de ezek csak beutalóval látogathatóak.

a2-001.jpg

a3-001.jpg

a4-001.jpg

a5-001.jpg

Pál-völgyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangban váltott kombinált jeggyel látogatható a Pál-völgyi-barlang is, mely autóval néhány percre, de gyalog is csupán 15 percre található a Szépvölgyi út mellett. Gyönyörű és igazán hangulatos környezet fogad minket látványos sziklafallal, kőfejtővel, zöld mezővel, kellemes terasszal, sörözővel. 1904-ben kőfejtés közben bukkantak rá, aztán az elmúlt évszázadban kisebb-nagyobb intenzitással zajlottak feltárások, míg apránként eljutottak a ma ismert közel 30 km felfedezéséig. A barlang szintén csak túravezető kíséretével látogatható. Itt a túravezetések minden órában negyedkor kezdődnek, így pont elég időnk van átérni az egyik helyről a másikra. Pár perc szusszanás és már indulunk is lefelé. Sajnos itt az akadálymentesítés nem megoldható, sőt a látogatás 5 éves kor és 105 cm-es magasság alatt nem engedélyezett a barlang egyes szakaszain vezető meredek lépcsők miatt. 

b1-001.jpg

A maga 30 kilométerével ez hazánk leghosszabb barlangja, mely fokozottan védett természeti érték. Ebből az 500 méteres kiépített túraútvonal a legjellegzetesebb szakaszokon vezet végig minket. A hőmérséklet szintén alacsony, így itt is készüljünk meleg ruhával, hogy vacogás nélkül élvezhessük a változatos cseppkövek, a gömbszerű oldásformák, a csillogó kalcitkristályok, valamint az ősi kagylólenyomatok látványát. Persze itt is találkozunk a kutatók kreatív elnevezéseivel: akad itt állatkerti rész, ahol többek között felfedezhetünk skorpió, krokodil, sőt elefánt formájú ásványkiválásokat is, de vár ránk az igazi mesevilág is Bogánccsal, Hófehérkével és hét törpéjével, valamint Piroskával.

b2-001.jpg

b3-001.jpg

b4-001.jpg

b5-001.jpg

b6-001.jpg

A két barlang és a kiállítás bejárása együtt nagyjából három órás program, mely tökéletes kikapcsolódást nyújt az egész család számára. Ráadásul a Szemlő-hegyi-barlang felett van egy tanösvény és egy klassz játszótér is.

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig más érdekes látnivalók is érdekelnének kis hazánkban, kattints!

Fotók: GReni

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6512617913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása