Szép álmokat, Feketerigó!

2018. augusztus 28. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

Dánia, Koppenhága egyik hírhedt negyede, Nørrebro. 2008-ban egy 18 éves, frissen érettségizett lányt megerőszakolnak majd megölnek, az egyik park tavából kerül elő a holtteste. Axel Steen nyomozó, a koppenhágai rendőrség gyilkossági osztályának fenegyereke kapja az ügyet, és minden határon túllép, de mégsem sikerül elkapnia a tettest. Négy évvel később aztán új nyom kerül elő, és ez talán rendbe szedheti Axel életét is...

Axel Steen helyettes felügyelő üzenetet kap a múltból. Egy brutális nemi erőszak elkövetőjének DNS-mintája egyezést mutat egy négy évvel korábbi felderítetlen gyilkosság elkövetőjének DNS-ével. Axel újult erővel veti bele magát a nyomozásba. Kiderül, hogy az erőszaktevőnek több hasonlóan kegyetlen támadás is terheli a lelkét. Miközben Axel szeretné kapcsolatba hozni a gyilkosságot a szexuális bűncselekményekkel, kiderül, hogy a DNS-egyezés csak gondatlanság eredménye. A szexuális bántalmazásos esetek felderítése kapcsán mégis új nyomra lel a gyilkossági ügyben, és döbbenetes eredményre jut.

"Lundtoftegade. A hetvenes évekbeli magas betonépületek olyan ocsmányak voltak, hogy az építészt börtönbe kellett volna zárni."

Mi is történik Koppenhágában? Valaki megerőszakolt egy fiatal orvostanhallgatót. Este, miután hazatért, kinyitotta az ablakokat szellőzni, majd nem sokkal később egy ismeretlen, futóruhát, a fejér harisnyát és kapucnit, kezén kesztyűt viselő férfi behatolt a lakásba, majd késsel kényszerítette a nőt, a fülébe suttogott, életveszélyesen megfenyegette, és megerőszakolta. Análisan, vaginálisan, orálisan, és a nő maga dönthette el, hogy hogy szeretné először és hová ejakuláljon. Valódi lovag... Nem hagyott maga után szinte semmi nyomot, a nő, akinek volt némi gyakorlata a nyombiztosítás terén, nem ivott, nem fürdött le, nem öblítette ki a száját, nem tüntetett el semmilyen nyomot, miután két órával a behatolás után távozott az elkövető. De ez nem volt elég, alig találtak nyomot, a férfi kólával öblíttette ki a száját, és a vaginájában sem találtak ondót, noha a nő állította, hogy másodjára ott élvezett el. A rendőrség felvette a vallomását, de nem hittek neki. Végül DNS-tesztet végeztek egy, az ágyra csöppenő nyálcseppből, ami megegyezett a négy évvel korábbi Feketerigó-gyilkosság egyik DNS-tesztjével. Ekkor kapcsolódik be az ügybe a mostanra önpusztító, lecsúszó életet élő Axel Steen, aki eléggé felbőszül, amikor azt látja, hogy kollégái semmi hitelt nem adtak a lány szavának, a nyomozás jelentős hiányosságokat szenvedett, az összefércelt jelentés pedig hemzsegett az olyan frázisoktól, mint "állítása szerint". 

"Axel Steen igazi pszichozsaru, időzített bomba, szakadék szélén táncoló, megsebzett férfi."

Axel sosem folyt bele 15 éves pályafutása során a nemi erőszakos ügyekbe, talán azért, mert férfiként kevésbé tudta, kevésbé merte ezeket kezelni, és egy kicsit valahol bűnösnek érezte magát. De ezek után muszáj az ügyek mélyére hatolnia, és hamarosan rá is jön, hogy nem is egyetlen olyan eset volt, amelyben az elkövetés módja hasonló stílusjegyeket hordozott magában, mint ez. Az emberünk profi, évek óta, élvezetből erőszakol nőket, és még sosem bukott le. Most, hogy kapcsolatba hozzák egy gyilkossággal és Dánia egyik legjobb nyomozója ered a nyomába, vajon lesz elég szerencséje ahhoz, hogy kicsússzon az igazságszolgáltatás markából? 

Jesper Stein

"Megrándult a zsinór, a zavaros víz és néhány levél kíséretében légbuborékok törtek a felszínre. Először a búvárok maszkos fejét pillantották meg, aztán egy elmosódott fehér árnyékot, amely fokozatosan egy testté alakult át, egy halott lány testévé – viaszfehér volt, kezén és lábán megráncosodott a bőr. A nyakán horzsolások. Sötét árnyékok. Vajon fojtogatás nyomai? Szőke haja súlytalanul lebegett a vízben, akár egy samponreklámban. Vizenyős zöld szeme élettelenül meredt az égre. Lábán a magas sarkú cipő bokapántját felpuffadt bőr vette körül. Különben meztelen volt. Iszappal borított kis mellén, felsőtestén megcsillant a víz, csupasz karján, lábán (…) nem voltak látható sérülések, a bal bokájára fekete rigót tetováltak. Ez volt Marie Schmidt beceneve."

Egy sodró lendületű krimi, amit minden szándékom ellenére két nap alatt kiolvastam. Az elején egy picit szkeptikus voltam: már megint egy skandináv krimi, már megint egy zseniális, de önpusztító zsaru? Kicsit unalmas ez a sablon... igen, valóban az, de ez a könyv annyira kemény és brutális, annyira jól ábrázolja az erőszak lélektanát, és ráadásul egy érző, küzdő nyomozót rak elénk, hogy nem tudtam neki ellenállni. Olvasás közben fedeztem fel (amikor molyon jelöltem az olvasást), hogy ez az Axel Steen sorozat második kötete, és rögtön szidtam is magam, mivel tudom, hogy megvan az első is, a szülinapomra kaptam egy baráttól, azzal kellett volna kezdenem... de aztán megkönnyebbültem, hogy semmi köze a két kötetnek egymáshoz, nem a Marie Schmidt-féle Feketerigó-ügyet tárgyalja jobban az első kötet, egy teljesen más nyomozótörténet, csak abban is Axel Steen és a környezete szerepel. Meg egyébként is megszoktam, hogy a skandináv krimiket teljesen összevissza olvasom... A legendás (és eddig kedvenc) Harry Hole-könyveket totálisan keverve (7-5-11-4-9), Joona Linna sorozatából egyelőre csak az ötödiket, Erlendur felügyelő történeteiből a hetediket, Freyja & Huldar sorozatából pedig a másodikat olvastam, de mindegyiknél tervben vannak a korábbiak és persze az ezután megjelenők is. Mindenesetre nagyon megkönnyebbültem, amikor konstatáltam, hogy végre egy olyan skandináv krimiszerző, akinek nem kell a nevét egy-egy különleges karakter miatt vágólapra másolnom :) Persze a dán helységnevek azért megizzasztanának, ha hajlandó lennék többször leírni őket, de nem vagyok. :) Jesper Stein egyébként évekig volt bűnügyi tudósító, aztán gondolt egyet, és elkezdett kitalálni bűnügyeket és megírni őket, és milyen jól tette! Jó tollú szerző, akinek, bevallom, nem nagy lelkesedéssel kezdtem bele a könyvébe, de aztán elég hamar meggyőzött, hogy nem volt felesleges.

Ez a nyár egyébként könyvek és olvasás terén nagyon, de nagyon nem úgy alakult, ahogy terveztem, és ez egy kicsit rányomja a bélyegét a kedvemre, a könyvekre, amelyeket leemelek a polcról, és mindenre, de ennek ellenére be kell vallanom, hogy bár nem azokkal a könyvekkel telt a nyár, mint amikkel terveztem, mégis nagyon tanulságos, szórakoztató és tartalmas olvasmányok voltak, több új kedvencet is avattam. Az egyik Jesper Stein. Ajánlom!

 Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető a kiadótól, kedvezményes áron.

Érdekel Axel Steen másik ügye? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9814195139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása