Amikor félsz vagy gyűlölsz, a valóság mit sem számít

2019. szeptember 29. 06:29 - Carbonari

Könyvajánló - Ann O'Loughlin: A bíró felesége

ablak.jpgBármit képesek vagyunk megugrani, csak saját korlátainkat nem?
Íme egy romantikus regény életre szóló tanulságokkal. 
"Az élet mindent tönkre tud tenni." 

Pláne, ha be is segítenek neki. 

Az Alexandra Kiadó Ann O'Loughlin tollából szomorkás, mégis fontos tanulságokkal rendelkező romantikus regényt tett az olvasók elé, A bíró felesége címmel. A regény kontinenseken és korszakokon átívelő története tükröt tart az ember elé, mennyit ér egy képmutató társadalomban az igazság.

Grace 1953-ban nagynénje (Violet) nyomására érdekházasságot köt Martin Moran bíróval. Az üzletet Violet és Martin köti meg, Gracenek nincs beleszólása a folyamatba: egyik oldalról a lány kis gyerekként árván maradt, ehhez a nagynénihez került, aki neveltetésének költségeit mindenáron be akarja hajtani, másik oldalról a bíró pedig sosem lesz bíró, ha nem házasodik meg. Minden rendben levőnek látszana is hosszú évtizedekre, ha Grace nem találkozna Vikram Fernandesszel, az indiai orvossal, akihez egy idő után kölcsönös szerelem fűzi. 

Abban az időben - 1954-ben - ehhez óriási merészség szükségeltetett, arra a fehér nőre, aki indiaival "szennyezte be" testét, egyértelmű kirekesztés várt. Violet nagynéni újra közbelépett, és a bíró segítségével elmegyógyintézetbe záratta a fiatalasszonyt, az indiai férfinél pedig elérte, hogy egyszer és mindenkorra eltűnjön hatalmas indiai hazájában és soha ne akarjon még egyszer Európába jönni. lany_1.jpg

1984-ben, Dublinban, Emma Moran komoran üldögél apja, Martin Moran bíró házában, akinek a temetésére készül. Emma keserű és haragvó: apját saját elhatározásából évek óta nem látta, haldoklásáról tudva sem jött előbb haza ausztráliai otthonából, hogy még egyszer - utoljára - életben láthassa. Most úgy néz ki, ővé ház és apja vagyona, de még hezitál, hogy egyáltalán elfogadja-e ettől gyűlölt, mogorva és kíméletletlen embertől, akit kényszerűen apjának hívott. Ahogy haladunk az időben, Emma úgy bonyolódik és zavarodik bele az egészbe: talál egy naplót, amely szerint anyja - apja verziójával szemben - nem halt meg lánya születésekor, valamint apránként arra is kénytelen rádöbbeni, hogy az a bíró, aki szerinte zárkózott, makacs, sznob, szigorú szörnyeteg volt, mások megítélése szerint éppen ellenkezőleg, cselekedetei alapján törődő, nagyvonalú, figyelmes ember benyomását keltette rajta kívül mindenki másban. 

Hol az igazság? Ki volt Moran bíró? Mi történt Grace-szel? Képes-e Emma a valóság nyomába eredni?

És ha mindez még nem elég, 1984-ben az idős Vikram Fernandes úgy dönt, ideje Európába utaznia, hogy élete egyetlen szerelmének sírját megkeresse.

Mi a mű tanulsága? 

Mindenekelőtt az, hogy a bosszú és a félelem ölni képes - nemcsak azt, aki ellen irányul, hanem őt is, aki cselekszi ezeket. Sőt, aki elszenvedi, akár erősebb is lehet tőle, amíg az okozóját észrevétlenül képes bedarálni ez a fölösleges érzés, függetlenül a kiváltó vélt vagy valós sérelemtől, annak jellegétől vagy nagyságától.ann.jpgA szerző, Ann O'Loughlin

Az is lényeges mondanivaló, hogy a gyerekek sosem érthetik meg maguk idejében, hogy a szüleik mit miért csinálnak. Látnak, tapasztalnak valamit, villanásokat kapnak el, töredékeket a nagy egészből, amiből messzemenő következtetéseket vonnak le. Pedig csak feltételeznek és premisszáikat véres valóságként gondolják tovább. És persze, az esetek nagy százalékában tévednek, amire gyakran csak évtizedekkel később, egy-egy ismerős vagy akár idegen véletlenül, érdek nélkül elejtett mondatából jönnek rá. Ilyenkor általában másra már nincs módjuk, minthogy megbocsássanak - saját maguknak.

A harmadik lényeges tanulság az, mekkora bajt okozhat, amikor a családtagok egyike képtelen valódi érzelmeit kommunikálni, a negyedik fájdalmas igazság pedig nem más, mint a múltban élni továbblépési akarat nélkül: ostobaság. A mű tükör arra nézvést, mit okoz a társadalom képmutatása, ötvözve családi titkokkal, ahol minden rejtélyben lüktetve ott lapul egy  újabb titok, hirdetve, hogy bármit képesek vagyunk megugrani, csak saját korlátainkkal gyűlik meg a bajunk. Időn és földrészeken átívelve sem mindig sikerül.

biro.jpgA regényt az Alexandra Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk!

Érdekel a könyv? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadótól!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Vasköd, ahol a sünt Bruce Willisnek hívják

Nem akarok walesi hercegné lenni!

A kísértet kitálál - Kate Morton legújabb regénye

000_fb_fokep.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr715092588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása