New York, a város, amely soha nem alszik

2019. október 16. 00:05 - GReni

Könyvajánló - New York (Marco Polo)

New York éjjel-nappal duzzad az élettől. Mi vár ránk ebben a pazar metropoliszban? Mesés építmények sokasága, mint például az Empire State Building, a One World Trade Center vagy a Brooklyn Bridge. De, ha egy kellemes andalgásra vágyunk, akkor ott a Central Park vagy egy kellemes hajókázás a Staten Island Ferry-vel, éjszaka pedig szórakozóhelyek, éttermek, bárok, koncertek, színházak, operabemutatók és trendi musicalek végtelen sora kínál életre szóló kalandokat.

_downloadfiles_wallpapers_3840_1200_manhattan_skyline_new_york_panorama_16672.jpg

Az utóbbi hetekben számos izgalmas őszi kirándulóhelyet ajánlottam nektek a Marco Polo sorozat segítségével. Ezúttal elhagyva Európát, egy távolabbi város izgalmas látnivalói közül szemelgettem. Irány a Nagy Alma, a város, mely sosem alszik: New York.

A legtöbb esetben úgy választok néhány helyszínt a kötetben található számos látnivaló közül, hogy befolyásolnak a saját emlékeim, benyomásaim, hogy nekem mi tetszett a legjobban. Ezúttal azonban teljesen a könyvre kell hagyatkoznom, mert sajnos még nem jártam az Egyesült Államokban. A sorozat minden kötetének az elején van egy toplista, amely a legjobb Marco Polo ajánlatokat összegzi. Ebből a tizenöt helyszínből választottam néhányat, amely talán kedvet hoz mindenkinek egy nagyobb utazáshoz a "Nagy amerikai olvasztótégelybe".

112171.jpg

Az első acélkábeles függőhíd, a Brooklyn Bridge New York egyik jelképe, ráadásul a világ egyik legismertebb hídja. Ez a különleges és tiszteletet parancsoló építmény tizenhárom éven át épült, hogy aztán az 1883-as átadásakor "a világ nyolcadik csodájaként" dicsőítsék. Ez a lélegzetelállító látványt nyújtó híd Manhattant köti össze Brooklynnal és 530 méter magasan ível az East River fölött. A híd alatt futó sétányról egyedülálló kilátás nyílik Manhattan szigetére.

52312hd.jpg

A 2001-es terrortámadás során ledőlt ikertornyok helyén ma már egy páratlan felhőkarcoló mutat nyílként az ég felé, ez a One World Trade Center. Az épület különlegessége magasságában is rejlik. Amíg azt mondjuk 541 méter magas, akkor még semmi érdekes, de mi történik, ha azt mondom, hogy 1776 láb? Biztos van, akinek már be is ugrott a dátum, ugyanis 1776 július 4-én írták alá a Függetlenségi nyilatkozatot. Az épület 104 emelet magas, de az épület látogatói számára egy különleges kilátószintet alakítottak ki a 100. és a 102. emelet között, ahonnan bámulatos kilátás várja a látogatókat. A csúcskategóriás liftben csupán 47 másodpercre van szükség, hogy felérjünk, de ez idő alatt a lift falára kivetített filmen megismerhetjük Manhattan fejlődésének történetét.

543280.jpg

Aki még sosem járt az Államokban, az is szinte biztos, hogy hallott már a legendás Central Parkról, melyet Hollywood a világ egyik leghíresebb parkjává tett. Számos sikerfilmben felbukkan ez a zöld óriás. A 340 hektáros parkban kora reggeltől késő estig pezseg az élet. Szívesen járnak ide kocogni a vízgyűjtő körül, eveznek a tavon vagy ellátogatnak az itt található állatkertbe. Ráadásul nyáron ingyenes hangversenyeknek ad otthon, teszi ezt elég vegyes felhozatallal, a komolyzenétől egészen a rockig. Sokakban talán fel sem merül egy park nem természetes, szóval elárulom, hogy húsz évnyi komoly tervezőmunka eredménye ez a mesés park több mesterséges tavával, gyönyörű sétányával, korcsolyapályáival, játszótereivel és több, sportolásra ideális füves területével.

543280.jpg

A Central Park szomszédságában található az Amerikai Természettudományi Múzeum (American Museum of Natural History), mely 36 millió tárgynak ad otthont. Néhány különlegességet is említ a kötet, amelyet itt találhatunk: egy 563 karátos zafírkő, mely a világ legnagyobbja, egy meteorit, melynél szintén nincs nagyobb ismert darab, egy több mint 30 méter hosszú kékbálna-csontváz és egy páratlan átfogó dinoszauruszgyűjtemény. A rengeteg kiállított darab között ne felejtsük el megnézni a komputervezérelt, száguldó űrutazást a világmindenség tágas terein, ha pedig ez nem lenne elég, akkor a Big Bang Theaterben üvegpadlón keresztül csodálhatjuk, hogy milyen a napfelkelte az űrben. Lenyűgöző lehet!

staten-island-ferry-nyc-19.jpg

Staten Island Ferry kihagyhatatlan egy New York-i utazás alkalmával. Miközben a komppal utazunk Staten Islandre és vissza, gyönyörködhetünk a városi panorámában, ráadásul elhaladunk a Ellis Island és a Szabadság-szobor (Statue of Liberty) mellett is. Ez a város nem az olcsóságáról híres, ezért akár olcsó szórakozásként is tekinthetünk a kompozásra, ugyanis teljesen ingyenes bárki számára.

A Marco Polo sorozathoz illő módon ezúttal is hozta a kötelezőt a kiadvány: tuti tippek, legjobb, valamint tipikusan New York-i helyek, számos izgalmas látnivaló, gasztro- , szállás-, vásárlási tippek, éjszakai szórakozóhelyek, izgalmas élménytúrák, hasznos linkek, appok, blogok, nyitva tartási információk, praktikus tanácsok, kisszótár a legfontosabb kifejezésekkel, térképmelléklet, mely még a világhírű New York-i metró térképét is tartalmazza. Ez a sok hasznos információ mind elfér ebben az útikönyvben, melynek nagy előnye még a kis méret és az alacsony ár.

1582285.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

Barcelona páratlan fekvésű és szépségű város

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

Prága, a Száztornyú város

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1215161422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása