Őszi könyvhullás - 30 könyv, amire várok

2019. október 19. 07:47 - Arthur Arthurus

A könyvkiadók ősszel jobbnál jobb kötetekkel árasztják el az olvasni szeretőket, a következőkben 30 kötetet mutatok be, amit személy szerint várok. És ez már egy szűkített lista...

dapcflv-65ce3a1c-2a90-4310-866f-f4b071d4f1eb.jpg

Laura Hollingsworth alkotása

A terv az volt, hogy 12, max 15 könyvet mutatok be egy ilyen posztban, amire személy szerint várok. Amikor már 20-nál tartottam, és még nem volt vége, akkor 25-ben maximalizáltam. Végül 30 lett belőle, de így is jön még vagy egy tucat, ami simán befért volna ebbe a listába... De nézzük is őket! Harminc olyan könyv, ami vagy nemrégiben jelent meg, vagy még csak ezután jön, a magyar kiadók őszi termésének egy kis része, abszolút szubjektív módon válogatva. A könyvek címe a kiadó oldalán az adott kötethez vezet, így ha valami felkeltette az érdeklődésedet, csak kattints rá, és elolvashatod a fülszövegét, akár meg is rendelheted.

1111.png

Az első ötös csokor négy 21. Század Kiadós és egy Fumaxos könyvet tartalmaz. Bár a könyvpiacnak viszonylag fiatal szereplője a 21. Század Kiadó, de mégis ez alatt a pár év alatt az egyik legszínesebb és legjobb könyveket hozó kiadóvá nőtte ki magát, valódi kortárs klasszikusokat és világsikereket jelentet meg. A KULT sorozata pedig a mai magyar könyvpiac egyik legszínvonalasabb kiadói sorozata. Colson Whitehead: A Nickel-fiúk c. kötete igaz történeten alapul, egy 110 éven át működő és gyerekeket megnyomorító floridai javítóintézet történetét meséli el a két főszereplő fiún keresztül. Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai c. Pulitzer-díjas regényét két kötetben kaphatjuk kézhez, a történet 1939-ben kezdődik, amikor az ifjú szabadulóművész megérkezik Hitler Európájából New Yorkba, és barátjával képregényeket kezdenek írni-rajzolni, egy olyan hőssel, aki felveszi a harcot a fasizmussal. 
A japán Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból c. díjnyertes kötete akkor is kéne, ha nem tudnék róla semmit. Nekem is van macskám, három is, ráadásul olyan cuki kis feketék, mint a borítón lévő :) A kötet főszereplője megtudja, hogy csak hónapjai vannak hátra, ám megjelenik az ördög, aki egyezséget kínál neki: egy nappal tovább élhet, de cserébe valami eltűnik a világból... a kötet témája az emberi életút, a veszteségek, azok feldolgozása, és hogy miért kell törődni a szeretteinkkel, és mi az, ami igazán fontos az életben.

Ant Middleton: Utánam! c. könyvével egész más vizekre evezünk: Middleton 13 évig volt elit katona, mesterlövész, és nagyrészt ő vezette a különleges kiképzésű csapatok bevetését. Ezalatt az idő alatt vezetéselméletből olyan rutinra tett szert, ami pótolhatatlan mással, viszont tapasztalatai az élet más területén is alkalmazhatóak. A könyv a vezetéselméletről szól, akárcsak egy korábbi kedvencem, A Shakleton-modell, aki szintén olyan vezetőnek bizonyult a veszélyes sarkvidéken, akit érdemes követni. 
A Fumax Kiadó leginkább a képregényeiről, és a szuper sci-fi-fantasy zsánereibe passzoló könyveiről ismert. Nos, első két kategória engem nem igazán érdekel, de a fantasy annál inkább, és az utóbbi évek egyik legjobbja a témában Mark Lawrence: Az Ős könyve-trilógiája volt, melynek most a befejező része jött el végre hozzánk, a Szent nővér. Ez a könyv egy olyan világban, egy olyan bolygón játszódik, amelyet egyre inkább szorít a jég, csak egy műhold által fókuszált napsugár tartja életben egy egyre keskenyebb sávon... de miközben szorít a jég és szűkül a Folyosó, az emberek azt csinálják, amihez a legjobban értenek: hadakoznak. Az első két kötetről írtam már, itt és itt érhetőek el. Nekem jobban tetszik ez a sorozat egyelőre, mint a Széthullott Birodalom, de lássuk a végét is :)

2222.pngA következő öt csokorban vegyesebb a felhozatal, van itt minden. A Park Kiadó három olyan könyvvel is jön, ami mindenképp a könyvtáram részét fogja képezni. Az egyik Donna Tartt: A kis barát c. kötete egy szörnyű esetet mesél el: egy napon a kilencéves Robin Cleve-et felakasztva találják meg egy fán. Évekkel később még mindig nem derült fény az esetre, de a húga, Harriet 12 éves, amikor eldönti, hogy a végére jár és kideríti, ki gyilkolta meg a bátyját. Nem is sejti, milyen veszélyes vizekre evez ezzel...
Philippe Sands a szerzője a következő kötetnek, amely a Kelet-nyugati utca címet kapta. Sands nemzetközi jogászként keresi a kenyerét, és egy napon meghívást kap Lviv (oroszul Lvov, németül Lemberg) városába, hogy tartson előadást. Ekkor, mivel az ő felmenőinek is van köze a városhoz, kutatásba kezd, és egyre meglepőbb dolgokat talál. Kötetében ezeket az eredményeket dolgozza fel, illetve elmélkedik arról, hogy milyen sérüléseket okoz az emlékezet, a bűn és a bűntudat akár generációkon át.
Carlo Rovelli elméleti fizikus, magyar nyelven ez a harmadik ismeretterjesztő kötete, amely A valóság nem olyan, amilyennek látjuk címet kapta. Ebben a könyvben elmeséli, hogyan változott meg az ókortól kezdve napjainkig a világról alkotott képünk, a legegyszerűbb természettudományos megfigyelések után eljutunk a bonyolult kvantumfizikáig is, mindezt közérthetően, humorral mondja el, és átadja a kutatás és felfedezés izgalmát, a tudomány szeretetét is. Szeretem a hasonló könyveket, és sajnos szerintem nagyon kevés jelenik meg belőle a magyar piacon. Örülök, hogy azért időről időre, minden évben felbukkan néhány.

A Jelenkor Kiadó két - számomra - érdekes kötettel is jelentkezik, az egyiket Bazsányi Sándor irodalomtörténész és kritikus jegyzi, és Nádas Péterről szól. Elsősorban az írásai tükréből tekint Nádas életútjára és személyére. A mai magyar kortárs írók közül egyértelműen Nádas a kedvencem, bár még közel sem olvastam tőle mindent. Ha végzek velük, akkor biztos, hogy ez a kötet lesz a következő.
Láng Zsolt regényei, a Bolyai két szálon fut, egyrészt a 19. századi nagy gondolkodó, Bolyai János és édesapja, Bolyai Farkas közötti különös kapcsolatot elemzi, másrészt pedig saját hőse, egy író életét követi nyomon, időben és térben is váltakozó fejezetek során át.

3333.png

Az Akkord Kiadó egy szuper könyvet hoz nekünk A test címmel, Bill Bryson tollából, aki már A Majdnem minden rövid történetével a kedvenceim közé írta magát (és simán kötelezővé tenném azt a könyvét, komolyan), most az emberi testet járja körbe, gyaníthatóan hasonlóan olvasmányosan és humorosan.
A HVG Könyvek is több jó könyvet is hoz (nem is tudom, miért nem egy csokorba kerültek azok... azt hiszem, összevissza cserélgettem meg ilyesmi, aztán így maradt. Mindegy, nem gyártom újra a képeket :)), az egyik ilyen A mitológia nagykönyve. Nem hiszem, hogy be kell mutatni, miről szól :)

Az Animus, a skandináv krimik és a Harry Potterek szorgalmas kiadója is egy rakat jó könyvvel jelentkezik (többek között a házak színeivel díszített jubileumi Harry Potter-kiadásokkal is, sőt, még egy Harry Potter bookazine is érkezik!), itt van mindjárt Harry Hole 12. története is, amely a Kés címet kapta, és remélem, nem kell bemutatnom a zseniális norvég nyomozót sem. :)
Stina Jacksontól az Ezüstút a Sárga Könyvek sorozat tagja, egy izgalmas lélektani thriller a fülszöveg szerint, amelyben Lelle, akinek elveszett a lánya, megszállottan kutatja gyermekét. Egy klasszikus, igazi skandináv zárt világ, egy kis település a központja a történéseknek, ahol mindenki ismer mindenkit, de senki sem tud semmit a másikról... eddig még nem okoztak csalódást a Sárga Könyvek, és talán nem ezzel kezdik. :)
Szelle Ákos új könyve, a Sebek a falon is nagyon ígéretesnek tűnik, a főszereplő Kroszner Barnabás, akinek hányatott gyerekkora, drogos múltja volt, de már talpra állt. Ám a kis faluban, ahonnan származik, édesanyját brutálisan megkínozzák és megölik... a könyv a skandináv atmoszférát idézi, amit nagyon szeretek.

4444.png

Tudom, tudom, fújjfújj, kövezzetek meg és vessetek a mókusok elé, de én szerettem, és még mindig szeretem a Twilightot, és várom is ezt a fordított Twilightot, a Twilight 2.0 - Life&Death kötetet. Aztán meglátjuk, milyen :)
Szintén a KMK hozza egy másik kedvenc íróm, Jessica Sorensen könyvét, amely Violet, Luke és az esély címet kapta. A sorozat egymáshoz lazán kapcsolódó duológiákból áll, az első két kötetet, amelyben Callie és Kayden a főszereplő, és amelyben Violet és Luke csak mellékszereplők, nagyon szerettem. Bevallom, Violet és Luke történetének első részét még nem olvastam, de már a polcon várakozik rám. Mellé kerül ez a kötet is, amint megjelenik. Illetve a kiadó hoz még egy jópár könyvet, ami érdekel, de amikor a listát elkezdtem összeállítani, még sokról nem volt hír... szóval azokat most hagyjuk is, mert sosem érek a végére :)

A Kossuth Kiadói Csoportba tartozó Noran Libro Szentpéteri Nagy Richard könyvével jelentkezik, a Mérv c. kötettel, amely azt az egyetlen pillanatot mutatja be, amikor az államfői hatalom egyik kézből a másikba kerül. Bemutatja, mikor, hol és mi módon választották az államfőket, vagy éppen hogyan került hozzájuk a hatalom, ha nem is választották őket, és elemzi az államfő dolgát, az eszmét, amit képvisel, az időt, ameddig szolgál és uralkodik, és ennek minden hozadékát. 
Dorosz Dávid pedig Az idő szorításában c. művében egy sokkal égetőbb és aktuálisabb problémával foglalkozik, a társadalmunk közelgő összeomlásával és annak öt okával, amelyek külön-külön és együtt is okozhatják a ma ismert világ vesztét.
A HVG Könyvektől egy érdekes kötet érkezett nemrégiben, méghozzá Susie Orbach-tól a Terápiában, amely tíz különös történetet tartalmaz Orbach páciensei és kliensei esetei közül. Susie Orback pszichoterapeutaként dolgozik, a könyv pedig nem csak az eseteket, hanem a terápiák folyamatát és a különös kapcsolatot is bemutatja terapeuta és páciens között.

5555.png

Szintén a HVG Könyvek adja ki Dr. Kapitány-Fövény Máté: Ezerarcú függőség c. könyvét, amely a címből logikusan következtethetően a függőségről szól. Arról, hogy öröklődhet-e, hogy mi a különbség fiatal és idős függő között, hogy ki az, aki függő, milyen felismerni és megélni, majd felépülni az akármilyen függőségből.
Az Athenaeum Kiadó Patrik Svenssontól a Tenger a tengerben című művel jelentkezik, amely egy különös állatról, az angolnáról szól, ami csak a Sargasso-tengerben szaporodik, bejárja az egész világot, de mindig visszatér oda. Emellett pedig mellbevágó látlelet az ember "áldásos" tevékenységéről is...
Az Alexandra Kiadó pedig egy másik érdekes lényről, az emberről hoz egy könyvet. Robert M. Sapolsky: Viselkedésünk c. kötete rólunk szól.
Az Európa Kiadó is jön érdekességekkel és jó könyvekkel, az egyik ilyen Marek Sindelkától az Anyagfáradtság, ami két fiatalról szól, akik lebombázott hazájukból Európába menekülnek.
Daniel Tammet: Számokban létezünk c. kötete pedig egy gyűlölt, de nélkülözhetetlen tudományról, a matematikáról szól a mindennapok tükrében. 

6666.png

Szvetlana Alekszijevicsnek, a fehérorosz Nobel-díjas írónak most több kötete is megjelenik ismét, de azok nekem már megvannak, ez, az Utolsó tanúk azonban még várat magára. A kötet a második világháború pokláról szól, gyermekszemmel.
A Scolar Niall Ferguson új könyvével jelentkezik, A tér és a torony c. kötettel, amely leírja a világot befolyásoló globális hálózatokat.
Bruno Vieira Amaral: Ma velem leszel a paradicsomban c. kötetében az elbeszélő saját gyerekkorát és Portugália és a gyarmatok történetét járja körül, a könyv pedig a regény, az életrajz és az esszé metszeténél van valahol.
Tisza Kata a Most. c. kötetében pedig kifejezetten azokhoz szól, akik bántalmazó kapcsolatban élnek vagy éltek, az érzelmi manipulációról, a függésről, a megalázásról, a lelki és fizikai bántalmazásról. 
A Partvonal Kiadó pedig egyik kedvenc tévés szakácsom, Paul Hollywood, a kenyerek és kelt tészták koronázatlan királyának az egyik könyvét jelenteti meg, ami nem más, mint a Kenyér

Na, ez volt az a harminc könyv, amit várok. Hozzá tudnék írni még vagy egy tucatot legalább.... de nem fogok. Most pedig megyek, és petíciót írok ki, hogy a kiadók kezdjenek bele az időnyerő kifejlesztésébe is. Ki csatlakozik? :)

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr715232052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása