Az ​éhezők viadala

2019. november 15. 00:50 - GReni

Könyvajánló - Suzanne Collins: Az ​éhezők viadala (Az éhezők viadala trilógia 1.)

Egy elnyomó, kegyetlen rendszer,
tizenkét fiú és tizenkét lány,
egy hatalmas aréna és
egyetlen szabály:
ölsz vagy téged ölnek.

hunger-games-movie-wp_katniss-and-peeta.jpg

Már tíz éve, hogy az Agave Könyvek elhozta a magyar olvasóknak Suzanne Collins már világhírűvé, sőt, klasszikussá vált trilógiáját, Az éhezők viadalát. Idén pedig a rajongók legnagyobb örömére megérkezett a felújított, keménytáblás kiadás, amivel engem megvettek. Azok a borítók...amint megláttam tudtam, hogy ezeket a polcomon akarom látni. Gyönyörűek lettek! Na, de folyamatosan nőnek fel új generációk, szóval nézzük miről is szól ez az izgalmas történet, amely a vásznon mintegy 700 millió dollár bevételt termelt.

Adott egy sötét világ a jövőben, amely a természeti katasztrófák sújtotta Észak-Amerika hamvain épült. Egykor az élelemért háború dúlt, melyet megszüntetett Panem születése. Tizenhárom körzetre osztották az országot élükön a Kapitóliummal. Minden körzetnek megvolt a maga feladata, amely elhozta a békét a világra, de csak egy ideig. Rettentő megosztottság uralkodott, ezért a körzetek fellázadtak. Tizenkettőt sikerült legyőzni, a tizenharmadikat pedig eltörölték a föld színéről. A külső körzetekben egyes emberek éheznek, nyomorban élnek, de ez a megosztottság kell a Kapitóliumnak, hogy a béke fennmaradjon. Ráadásul, hogy minden évben emlékeztessék az embereket, hogy a lázadás, a Sötétség Napjai nem jöhetnek el újra, megszületett az Éhezők Viadala.

A legrémesebb dolog, amit el tudsz képzelni. Évente egyszer minden körzet véletlenszerűen kiválaszt egy lányt és egy fiút. A 24 játékost pedig összezárják egy szabadtéri arénába, hogy harcoljanak az életükért. Csak egy maradhat talpon. Ölsz vagy téged ölnek. Ez aztán a választás, ugye? Ja, és mindezt közvetítik élőben minden körzetben. Szuper családi program: nézzük meg, ki hal meg ma... A győztes pedig élete végéig jómódban élhet. Az már más kérdés, hogy lelkileg mennyire töri darabokra az embert egy ilyen tapasztalat.

Amint betöltöd a tizenkettőt belekerül a neved egy gömbbe, majd évről-évre újabb cetlik kerülnek bele a neveddel, így folyamatosan nő az esélyed, hogy te leszel a körzeted választottja. Ha szegény családból jössz, tovább növelheted az esélyeid élelemért cserébe. A neveket persze egy hatalmas, flancos ünnepség keretein belül sorsolják.

"Boldog Viadalt mindenkinek! Sok szerencsét, és sose hagyjon el benneteket a remény!"

A történet narrátora, Katniss Everdeen a legszegényebb, a Tizenkettedik Körzetben él anyjával és húgával. Apjukat elvesztették egy bányabalesetben, azóta Katniss gondoskodik a családjáról. Eljön a kiválasztás napja és a lehetetlen megtörténik. Húga betöltötte a tizenkettőt, egyetlen cetlin szerepel csupán a neve, de őt húzzák ki a több ezer közül papír közül. A lánynak gondolkodni sincs ideje, egy dolgot tehet, ha meg akarja menteni Primet: önkéntesnek jelentkezik.

mv5bmty4ntiznda3nf5bml5banbnxkftztgwnjizntyynze_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpgJelenet a regény alapján készült, azonos című nagysikerű filmből, amikor Katniss (Jennifer Lawrence) önként jelentkezik húga, Prim helyett a Viadalra (Forrás: imdb.com)

És innen kezdődnek a megpróbáltatások. Megismerjük Peeta személyében a másik kiválasztottat, a felkészítő csapatukat, kapunk egy vékony szeletet a Kapitóliumból, megtudjuk miként készülnek a Viadalra, csepeg némi infó az ellenfelekről is, de a történet akkor lesz igazán kegyetlen, amikor megszólal a gong és a vérengzés kezdetét veszi. Menet közben akadnak kisebb csavarok, a végén pedig kap egy szép nagy pofont az olvasó a Kapitóliummal együtt, ami tökéletes lezárása a történetnek.

Ebben a regényben minden megvan, ami egy jó disztópiához kell. Egy izgalmasan megálmodott kegyetlen világ, undorító, elnyomó rezsim, egy tragikus szituáció, némi lázadás és érdekes, szerethető, valamint gyűlölhető karakterek. Katniss emlékein keresztül megismerjük a nyomort, a rettegést, az erőszakot, az igazságtalanságot, amibe a Kapitólium kényszeríti a körzeteket, miközben az élet ott virágzik. Az emberek fényűzően, pazarlóan élnek és imádják nézni, ahogy minden évben ezek a kölykök lemészárolják egymást. Fogadásokat kötnek rájuk, támogatnak egy-egy játékost, hogy a dolog még izgalmasabb legyen.

A Viadal is nagyon ötletes, a Játékmesterek kitettek magukért, voltak jelenetek, amik megmosolyogtattak, volt amikor dühös voltam vagy épp szomorú. Együtt izgultam a szereplőkkel, ráadásul nincs idő unatkozni, mert ebben a könyvben mindig történik valami. Teljesen beszippant a könyv és bekerülsz abba a buborékba, amelyben Katniss megéli ezt a rémálmot, és pont itt volt némi hiányérzetem. Tudjuk, hogy ő miként gyötrődik a helyzet miatt. Nem akar ölni, de nincs választása. Gyűlöli a rendszert, amikor adódik lehetősége szembe is száll vele. De én örültem volna egy-egy kitekintésnek más játékosokra is. Ők is ugyanúgy küzdenek a lelkiismeretükkel? Mit gondol például egy hivatásos? Vagy miért dönt úgy Ruta, hogy segít Katniss-nek? Ettől függetlenül nagyon tetszett a sztori, ez csak egy kis plusz lett volna.

A 74. Éhezők Viadala kapott ugyan egy lezárást, de azért bőven akadnak nyitva ajtók ahhoz, hogy az ember rögtön a kezébe vegye a folytatást. A történet kicsit lassan indul be, de amint elkezdődik a Viadal, már nem tudod letenni. Nálam nyert. És nálad?

9789634196679.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Milliárdos üzlet - a különc vagy a népszerű zseni győz?

A virtuális háború is háború

Világégés után el tudod képzelni a Földet ember-földönkívüli hibridekkel?

Az alábbi képre kattintva pedig díszdobozban is megvásárolhatod egyben a teljes trilógiát még kedvezőbb áron! :)

statements_1311723.jpg

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3315296778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2019.11.16. 09:32:18

Egy nagyon érdekes és aktuális társadalom-kritika egy olyan diktatórikus rendszerről, mely sajnos bármikor kialakulhat napjainkban is (akár itt Európában is). Adott egy berendezkedés, mely az ősi, római alapelv mentén - " panem et circenses" azaz kenyeret és cirkuszt a népnek - úgy tereli el a nép figyelmét az elnyomásról, hogy gladiátori játékokat játszat a kisorsoltakkal.

A felkelés éppen az egyik "gladiátortól" indul. A történet további részei már az általános felkelést is bemutatják. Élvezetes, de sajnos nem kellően értékelt a franchise, a könyv és a film.
süti beállítások módosítása