Csernobil: tények, okok, hiedelmek

2019. november 22. 07:11 - GReni

Szatmáry Zoltán és Aszódi Attila: Csernobil

Mi is Csernobil? Mi történt, hogyan és miért? Mi igaz a tragédiát körülvevő mítoszokból, hiedelmekből? Szatmáry Zoltán és Aszódi Attila könyve közérthetően ismerteti a tényeket. 

2_33.jpg

Az 1986 április 26-án egy szörnyű tragédiára ébredt a világ és a csernobili katasztrófa örökre bevésődött a köztudatba. Ez volt a világ legsúlyosabb nukleáris balesete. Éjjel 1 óra 23 perckor az Ukrajnai SZSZK területén található erőmű egyik reaktora felrobbant. Egy ilyen volumenű esemény magával hordozza a mítoszokat. Ez főleg köszönhető a média ferdítéseinek, a népbutításnak.

"Csernobil, Csernobil...

A világon kevés nevet ismer annyi ember, bármilyen nyelven beszéljen is, mint ezt. Ez az ukrán kisváros ugyanis ma már fogalom. Két évtizede vitatkoznak róla szakemberek, politikusok, kormánytisztviselők és a nagyközönség. Az ott történtek valószínűleg örökre a világtörténelem részévé váltak, akárcsak Pompeji pusztulása és Hirosima tragédiája.

Mi is hát Csernobil?"

A robbanás során több mint 30 ember vesztette életét és több százan szenvedtek sérülést a sugárzás miatt, miközben brutális mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe. És akkor még nem is beszéltünk a 3-4000 rákos halálesetről, amelyet a katasztrófának tulajdonítanak.

Számos könyv, film, tanulmány, stb. foglalkozott a témával az elmúlt évtizedekben, de a pontos tények elhallgatása még a mai napig is rengetegszer tapasztalható. Idén például az HBO borzolta a kedélyeket Csernobil című minisorozatával. A Typotex Kiadó pedig új köntösben jelentette meg ismét Szatmáry Zoltán és Aszódi Attila kötetét, akik szakszerűen mégis közérthetően mutatják be a baleset okait, lefolyását.

chernobyl-866x487.jpg

Szatmáry Zoltán a Műegyetem tanára, aki '62 óta foglalkozik reaktorfizikával és részt vett a katasztrófa hazai hatásainak hárításában. Aszódi Attila, a Műegyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója tökéletes párja volt az írásban. 2005-ben például méréseket és vizsgálatokat végzett Csernobilban.

A kötet célja az volt, hogy a bolygónyi léptékű ipari katasztrófát körüllengő mítoszt félresöpörve mutassák meg az építési szabálytalanságokat, típushibákat. De nem csupán a műszaki okokat elemzik, hanem a társadalmi, a vezetési-irányítási okokra is kitérnek. Az emberi felelőtlenség, kötelességmulasztás és vezetői alkalmatlanság mind-mind szerepet játszottak. Arról nem is beszélve, hogy miként lehetett volna csökkenteni a károkat, ha a politikusok nem akarják eltussolni a dolgot.

Nemcsak a baleset ismertetése olvasható a kötetben, hanem az atomerőművek felépítése, a reaktorbiztonság alapjai, a szennyezés földrajzi eloszlása Ukrajna, a szomszédos országok és Magyarország szemszögéből, valamint a sugárzások jellemzői és hatásai. És ne feledkezzünk meg a következményekről sem (a környezet elszennyeződése, a keletkezett anyagi kár, az egészség károsodása, a nukleáris energetika jövője, a társadalmi hatások), valamint Csernobil áldozatairól.

Helyet kapott még a kötetben a 2005-ös Tudományos Expedíció és egy melléklet is, mely a nukleáris tudomány és technika eddig eltelt hatvan évében történt reaktorbaleseteket ismerteti. A kötet tökéletesen foglalja össze mindazt, ami köthető ehhez a tragédiához. A nyelvezete tökéletesen érthető, néhány köznyelvben nem túl gyakran használatos kifejezéssel találkoztam csupán a könyvben, de ha valaki tanult fizikát a középiskolában, nem fog gondot okozni a megértésük. Ha mégis: megtaláljuk ezeket a kötet végén a Szakkifejezések jegyzékében. Csak remélni tudom, hogy ebből a hibából tanul az emberiség és nem fordul elő többet.

1718254_3.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron a kiadó oldaláról.

Kövess minket Facebookon!

Erőszak a Bibliában

WTF? Miért rajtunk múlik, hogy mit hoz a jövő?

Darwinról, illúziók nélkül

Enciklopédia az emberiségen túlra

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3515293606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talasz 2019.11.22. 09:29:09

"....a robbanás során (sic!) 30 000 ember vesztette életét...." Ez így ---ebben a formában--- nem igaz! ....esetleg következtében, de úgy meg biztos több. Pl. a magyarországi kiszóródás Tata, Bicske, Budaörs vonalon volt a legnagyobb.....a saját zöldséget evő kiskert-tulajdonosok közötti rákos (főleg nyirok) megbetegedésekről érdekes lenne egy statisztika....Azt tapasztaltam 2000-2010 között, hogy Bicskén magasabb volt rákos megbetegedések száma a kertvárosban, mint a telepi--belterületi részeken. Konkrét adat hiányában ez csak "népi megfigyelés" .........

GReni 2019.11.22. 09:30:34

@Talasz: Bocsi, nem tudom hol látod a 30 000-et, mert az "csak" 30:

"A robbanás során több mint 30 ember vesztette életét és több százan szenvedtek sérülést a sugárzás miatt, miközben brutális mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe. És akkor még nem is beszéltünk a 3-4000 rákos halálesetről, amelyet a katasztrófának tulajdonítanak."

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.23. 13:16:43

A sorozat nagyon jó volt ,de azért voltak benne hatásvadász hülyeségek. Pl., amikor megatonnás robbanásról beszéltek, ha az olvadék eléri a víztartályokat. Megatonnás erejű robbanásokat magfúzión alapuló hidrogénbombákkal lehet előidézni..

Nati Walter 2019.11.23. 13:16:48

A kedélyeket nem a sorozat borzolta,hanem a szokásos russzki képmutatás.....meg az ilyen ordas baromságok ,mint ez:24.hu/kultura/2019/07/27/csernobil-sorozat-oroszorszag/

mennyi hülye fizetett ügynökük lehet?ilyen oldalak itthon? már a cime is dühitö:www.facebook.com/kiallunkoroszorszagmellet/

David Bowman 2019.11.23. 13:16:55

Lényegében semmi se jött be az előre világgá kürtölt világvégéből. Fukusimában még annyi se.
Jelzem, a hirosímai siránkozást a ground zeron szokják tartani.

röf 2019.11.23. 13:49:42

Erről a könyvről már írtam korábban is, véleményem szerint a szakmai olvasóközönségnek picit kevés, a hozzánemértőknek túl sok.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2019.11.23. 17:50:39

@Veszéjben a lyogállamiság !: azon én is minden alkalommal felkapom a vizet. Hejj ha Teller Ede bácsi tudta volna hogy nem kell semmit pikoszekundumra időzíteni, elég egy taliga betonnal összeolvadt uránt beönteni egy medencébe és -- danjg!

Argus_ 2019.11.23. 22:21:41

3-4 ezer rákos megbetegedés? Aha. Na innentől komolytalan a poszt és ezzel a könyv is valószínűleg. Már megint a szovjet propaganda forrássokból dolgozás tipikus esete.

kalaci 2019.11.24. 10:05:28

Nem olvastam a könyvet, lehet, hogy nyitott kaput döngetek, de alig találok példát arra, hogy világosan leírnák: a baleset emberi oka az volt, hogy mifelénk (bocs!) szinte vitézségnek, de mindenképpen bocsánatosnak számít , ha valamilyen helyesnek, jónak tűnő cél érdekében nem tartják be az üzemeltetési utasítást, de volt egy másik oka is. Az, hogy az üzemeltetési utasítás előírásaiban szerepelt ugyan a tiltás: ne csökkentsd a reaktor teljesítményét valahány % alá, de nem volt megokolva, miért ne. Ez pedig a reaktor xenonmérgezése. A jelenség az első atomreaktorok óta ismert volt, Teller Ede adta meg a magyarázatát, de szigorú titoknak számított, a szovjeteknél is, és nem tanították a szakembereknek, csak egy szűk kör ismerte. Ha Csenobilban a vezető mérnök tanult volna róla, azonnal felismeri a jelenséget, amikor a reaktor gyakorlatilag leállt, és "nem akart" újraindulni, és nem emelteti ki a moderátorokat , hanem várt volna, amíg a xenonszint lecsökken, még ha tudja is, hogy büntetésre számíthat a várható ukrajnai energiahiány, zavar miatt.

MEDVE1978 2019.11.24. 10:52:07

Utánaolvasva a neten és a wikipedian, elég jól bemutatja a sorozat, hogy mi volt a katasztrófa oka. Az, hogy a sugárzás mekkora hatással volt a rákos megbetegedésekre gyakorlatilag kiszámíthatatlan, hiszen rengeteg más tényező is okoz rákot, ami jelen van. Sőt, most, hogy az emberiség elöregszik nyilván egyre több a genetikai másolási hiba, ami a viszonylag hosszú élet során rákot okoz. Távoli rokonom kisfia 1986 május végén született, anyukája ette a friss zöldséget. A srácnak semmi baja nem volt 17 éves koráig, akkor felfedezték, hogy hererákja van, ami szóródott. Még 9 hónapot élt, aztán elvitte a rák. Nehéz arra gondolni, hogy ebben semmi szerepe nem volt Chernobylnak.

A lényeg megint az, hogy az emberi tényező a kritikus. Az atomkatasztrófa azért történhetett meg, mert emberi mulasztás volt a tervezésnél (nyugaton direkt nem így gyártották a reaktorokat), illetve emberi mulasztás történt az üzemeltetésnél is. Ugyanez a Mayak atomkatasztrófánál is Oroszországban és Three Mile Islandnél is az USA-ban. Fukushima az egyetlen olyan katasztrófa a közelmúltban, amikor egy természeti katasztrófa miatti hiányosság okozott problémát. A nukleáris energia tehát még mindig az egyik leghatékonyabb és legtisztább energiaforrás, ha jól kezelik. Ha rosszul kezelik, akkor fegyver, akár csak egy repülő a World Trade Centernél vagy egy gépkocsi ha gázolnak vele.

Szabványok 2019.11.24. 18:27:09

@Argus_: Innentől kezdve Te vagy komolytalan.
Két szakember, aki sokat foglalkozott a témával állít valamit, mire Te egy odaköpött szkeptikus megjegyzéssel próbálod cáfolni.

2019.11.29. 09:09:03

@Talasz: A kórházban ahol dolgoztam, 9 hónap múlva a fogyatékos, defektes újszülöttek száma havi 1-2 ről tizre ugrott! Mezei nyulak elvetéltek! korabeli versem:

Új Hirosima (Csernobil)
Kiborult a fekete bili! Veszélyben az élet!
Hitegetnek, nyugtatnak, én mégis félek!
Nehéz az igazat is, elhinni annak
Aki tudja mindig, folyton hazudnak
Kiborult a fekete bili, ide száll a hamu.
Tejet ne igyál, mosd a salátát Samu!
Kapkodj jódot, ha neked is adnak.
Ha nem, maradj csendben magadnak!
Kiborult a fekete bili! A szél másokra fújja!
Nem érzik a bűze. de az ember azért tudja,
Szarba van a sorsa, a mások kezében.
Nem bízhat, csak a jó szerencsében!
1986 05. 01!

2019.11.29. 09:09:52

@GReni: Tudjátok 1500 5X300 Rubel május 1. prémiumért történt! A termelj többet, jobban élsz" jelszóval fokozni kívánták az áramtermelést! A reaktor felrúgta őket, mint a szántó paraszt lova! "hülye vagy, a ló az okos állat, ezt csak ökörnek lehet mondani!" Vicc, Rákosi korból! Fizikus egyetemi hallg. elmondják! Kár 89 milliárd dollár, eredmény, a SZU bukása!
süti beállítások módosítása