A kiválasztott: vajon túl van Panem az utolsó Viadalon?

2019. december 11. 07:00 - GReni

Könyvajánló - Suzanne Collins: A kiválasztott (Az éhezők viadala trilógia 3.)

"Katniss Everdeen kétszer is túlélte Az éhezők viadalát. De még nincs biztonságban.

Közeledik a végső forradalom ideje. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz.

Élete legfontosabb szerepét kell eljátszania a végső csatában. Katniss lesz a fecsegőposzáta – a lázadás szimbóluma –, nem számít, mit kell feláldoznia érte."

267247.jpg

Suzanne Collins Az éhezők viadala trilógia első két részével feladta a leckét saját magának. Nagyon összetett, izgalmas történetet és olyan karaktereket adott az olvasóknak, akikért lehetetlen nem aggódni. Ahogy haladtunk előre a második kötetben, a Futótűzben úgy vált egyre biztosabbá számomra, hogy hova is fog kifutni a történet. Nem tévedtem, ettől függetlenül olyan izgalmasan, pörgősen ért véget a kötet...huh, hát én alig vártam, hogy kezembe vehessem a trilógia harmadik kötetét. Ha nem ismered a sorozatot, akkor mindenképpen az első rész ajánlójával kezd:

Az éhezők viadala

Ha ez már megvolt, akkor íme egy kis infómorzsa a második részről:

Futótűz

Na és akkor jöjjön a harmadik rész. Katniss az első részben bemutatott lázadásával önkéntelenül is a forradalom arcává vált. A lángra lobbant lány, aki lángra lobbantotta a körzeteket. Az előző rész végén a Nagy Mészárlást darabokra zúzták a lázadók. Ekkor még Katniss-nek fogalma sem volt, hogy mibe keveredett. Aztán magához tért és megtudta, hogy a körzetét elpusztították, hogy Peeta a Kapitólium fogságában van vagy már halott. Ezt a nyomást senki nem viselné jól. Bár sokszor megfeledkezünk róla, attól ő még csak egy kamasz.

"Katniss Everdeennek hívnak. Tizenhét éves vagyok. A Tizenkettedik Körzet az otthonom. Részt vettem az Éhezők Viadalán. Megmenekültem. A Kapitólium gyűlölt ellensége lettem. Peeta fogságba esett. Azt mondják, meghalt. Szinte biztos, hogy meghalt. Talán így a legjobb…"

A lángoló lány darabokban. Teljesen összetört. Nem tudja kiverni a fejéből, hogy minden, ami történik az ő hibája. A rengeteg halott és Peeta. Cserben hagyta a fiút, aki őt többször is megmentette. Düh és hisztirohamok, rémálmok, depresszió. De ki hibáztatná érte? Túlélte a Viadalt, majd visszaküldték az Arénába, most pedig mindenki azt várja, hogy legyen ő a Fecsegőposzáta. De ki ő valójában? Már volt a Kapitólium bábja, most pedig azt akarják, hogy a forradalom bábjává váljon.

the_hunger_games_the_exhibition_vegas_district_thirteen.jpg

Miközben Katniss belső vívódásairól olvasunk, megismerjük a Tizenharmadik Körzetet. Megtudjuk, hogy miért nem pusztította el őket a Sötétség Napján a Kapitólium, miként tudtak egyedül életben maradni, kik a vezetői. Elsőre minden szép és jó, de vajon tényleg ennyire szuper minden a Tizenharmadikban, mint ahogy elsőre tűnik? Meg tudják menteni a Kapitóliumban raboskodó barátaikat? És Peeta? Ha Katniss nyíltan kiáll a Kapitólium ellen vajon a srácnak van esélye a túlélésre? Hogyan végződik ez az összecsapás? Elég erőt tud adni a körzeteknek, ha a Fecsegőposzáta az oldalukon harcol?

parte-2-de-sinsajo-1553.jpg

A korábbiakhoz hasonlóan ez a kötet is jól van felépítve. Először megtudjuk mi történt a Tizenkettedik Körzettel, aztán, hogy miként élte túl Katniss a Viadalt, hogyan tervezték meg a lázadást, hogy miként működik az eddig elveszettnek hitt Tizenharmadik körzet és milyen tervei vannak a lánnyal. Fájdalmas látni, hogyan harcol démonaival Katniss, aztán végül miként irányítja igazságérzete, dühe, bosszúvágya Snow elnök ellen. Izgalmas, fordulatos, egy igazi érzelmi hullámvasút. És szerencsére nem azt kapja az ember a végén, amire számít. Suzanne Collins sokkal jobba talált ki, mint vártam. Mindenki megkapta a maga tökéletes lezárását, még ha ehhez egyeseknek oda is kellett vesznie a harcokban. (Ezt csak zárójelben jegyzem meg: én az Epilógust simán kihagytam volna a végéről. Szerintem felesleges volt.)

Aki szívesen ismerkedne még Panem világával, annak van egy szuper hírem: jövőre érkezik a sorozat előzménytörténete!

1_85.jpg

Én örömmel olvasnék még a szerzőtől, szóval izgatottan várom a kötetet. Addig is ajánlom mindenkinek Az éhezők viadala trilógiát. Minden van benne, ami egy érdekes, izgalmas történethez kell: jó alap, egy pusztuló világ, egy elnyomó rezsim, fájdalom, félelem, nyomor, brutális kegyetlenség, akció, harc az életben maradásért, harc a családért, a szerelemért, a barátokért, a szabadságért, remény, dráma. És ott vannak a szereplők, akik valódiak, emberiek, esendőek, félnek, de küzdenek, amíg erejükből futja azokért, akiket szeretnek. Mindez kiváló stílusban, ráadásul gyönyörű, igényes, keménykötéses kiadásban csomagban is kapható. Limitált példányszámban díszdobozban is kapható. Tuti sokan örülnének egy ilyen csomagnak a karácsonyfa alatt. :)

9789634196693.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Világégés után el tudod képzelni a Földet ember-földönkívüli hibridekkel?

A virtuális háború is háború

Milliárdos üzlet - a különc vagy a népszerű zseni győz?

Az alábbi képre kattintva pedig díszdobozban is megvásárolhatod egyben a teljes trilógiát még kedvezőbb áron! :)

statements_1311723.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2515296774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása