Merülj el Észak-Olaszország varázslatos világában

2020. március 11. 07:12 - GReni

Könyvajánló - Észak-Olaszország (Marco Polo)

Modern mediterrán életérzés, magas életszínvonal, gazdag kulturális örökség, gyönyörű városok, várak, paloták, templomok, operaházak, pazar hegyvonulatok, árnyas fenyők, homokos strandok, kiváló borvidékek és termelői piacok.

varenna-small-town-on-lake-como-italy-min.jpg

A Marco Polo egyik legújabb kiadványában Észak-Olaszország mesés vidékére kalauzolja el a kíváncsi utazókat. Ha úgy döntesz nyakadba veszek ezt a gyönyörű vidéket, ez a kiadvány jó társad lesz az utad során. A kihagyhatatlan látnivalók mellett tippeket találsz gasztronómiára, vásárlásra, esős napokra, spórolásra, sportolásra, aktív pihenésre és családi utazásokra is. De nem maradtak ki a sorozattól megszokott izgalmas élménytúrák sem, valamint a naprakész információk, linkek, appok, blogok, praktikus tanácsok, szótár- és térképmellékletek sem. A legfontosabb látnivalók öt régióra bontva találhatók meg a kötetben. Nézzük meg miért is érdemes egy klassz kiránduláshoz Észak-Olaszországba látogatni.

12523949_10153392626512617_3772194115367937436_n.jpg

Elsőként ellátogatunk Olaszország északnyugati részéhez, ahol vár minket az Alpok négyezer méteres hegyeivel és a pazar fürdőhelyek a tengerparton. Hegyekkel övezett bájos kisvárosok, kolostorok, várak, római kori építmények, múzeumok, a parton pedig számos kis halászfalu és kikötőváros bújik meg az öblökben és a sziklák között. A magas hegyekben pedig a téli sport szerelmeseit komoly sípályák várják. A régió éke "A büszke" kikötőváros, az izgalmas kulturális metropolisz, Genova, de mindenképp érdemes ellátogatni Torinóba is, ahol csodaszép palazzók és látványos árkádsorok között sétálva fedezhetjük fel a várost. Ha pedig az Európai Unió legmagasabb hegyére látogatnánk, akkor irány a Mont Blanc a Skywall Monte Bianco felvonóival, és már nincs is más dolgunk csak élvezni a lenyűgöző panorámát. (kép: fb.com./skywaymontebianco)

adobestock-erdpyramiden-ritten-26773797.jpg

Enyhe klímája teszi különösen vonzóvá a hegyvidékre vágyók számára Dél-Tirolt és Trentinót. Északkeleten várnak a Dolomitok, a lombard kultúra és a lagúnák város, Velence. Érdemes ellátogatni egy isteni almás rétesre Bozenbe, majd megcsodálni Tirol leghíresebb faszobrászának oltárát a griesi plébániatemplomban, kirándulni egy jó Longomosóban, ahol a természet mesterműve, a földpiramisok, mint kőből és agyból készült fenyőtűk merednek az ég felé. De utunk során semmiképp ne hagyjuk ki Trentinó, ahol várak százai őrködnek a hegycsúcsokon és a völgyek bejáratánál. Északkeleten található a neves egyetemváros, Padova, Triesztben az adriai kikötőben élvezhetjük a naplementét és semmiképp se hagyjuk ki a vízen épült álomszép várost, Velencét.

monte-isola-1_1558256423628.jpg

A következő fejezetben megismerkedünk a Felső-olaszországi tavak gyönyörű vidékével. Hegyek, villák, várak, fenyvesekkel borított szirtek, lankás dombok és kisvárosok teszik feledhetetlenné az itt tett kirándulást. A kétágú villára emlékeztető Comói-tó egyik csücskében található Como, ahol kávézók teraszán ülvezve élvezhetjük a pihenést, Cernobbiótól indulva pedig pompás villák egész sora rejt hírességeket. Egy hajókázás keretén belül érdemes megcsodálni a vidéket. A Garda-tó az ország legnagyobb tava, vidékének egy külön könyvet szenteltek a Marco Polo sorozatban, ide kattintva kaphattok egy kis ízelítőt a kötetből. Ha már legek, akkor Olaszország legnagyobb tavi szigete, a Monte Isola található az Iseói-tóban. Találunk itt egy kis hegyet, sok erdőt és néhány települést. Következő tava a Maggiore-tó, melyet a szomszédos helyekről mindenképpen érdemes megnézni. A Sassa del Ferróra (1062 méter) és a Mottaronéra (1491) is feljuthatunk kötélpályás felvonóval. És elérkeztünk az utolsó tóhoz, ami a Orta-tó. Egy bájos, festői szépségű tó, mely megbújik a piemonti dombok között. A legjelentősebb üdülőhelye, Orta San Giulio csupán ezer lakosú, de központjában szép barokk villák, templomok, valamint árkádos, freskókkal díszített reneszánsz Városháza található.

milan_cathedral_from_piazza_del_duomo.jpg

Ezután ismerkedünk meg a Pó-síkság vidékével és Milánóval. A vidéket modern iparvárosok és nyüzsgő metropoliszok tarkítják. Itt található többek között Bologna, amely Európa legrégebbi egyetemével büszkélkedhet. Aztán Milánó, melynek éke a dóm. A csodás, márványba öltözött, több mint száz toronnyal díszített meseszép épület a világ egyik legnagyobb gótikus katedrálisa. Aki ellátogat ide, feltétlenül menjen fel a szobrokkal, vízköpőkkel tarkított tetőre, gyönyörű a kilátás. És érdemes megnézni Parmát, a művészet és a zene városát is, mely a Pó-síkság termékeny völgyében fekszik. Ha néhány szót kellene mondani, amiről az olaszok jutnak az ember eszébe, legtöbben biztosan említenénk a tésztát is. Parmában található az ország legnagyobb tésztagyárának, a Barillának a székhelye, ugyanis 1877-ben az alapító, Pietro Barilla itt nyitotta meg első üzletét.

firenze_1.jpg

És ezzel el is érkeztünk az utolsó régióhoz, Közép-Olaszországba, ahol szelíd dombvidékek és régi városok várják az utazókat. Toscana, Umbria, Marche vidéke más-más élményt nyújt. Firenze látnivalói közül kiemelkedik  a Ponte Vecchio és a Piazza del Duomo hármasa: a dóm, a harangtorony és a keresztelőkápolna. Ha a szőlőbirtokok világába vágyunk, akkor irány Chianti, ahol a borkóstolás előtt akár egy kerékpárral is bejárhatjuk a környező dombokat, erdőket. A vadregényes tájakra vágyók Marchéban találják meg számításaikat, ahogy a hegyvidék mellett a sziklákkal övezett öblökben hosszan elnyúló, homokos tengerpart várja a megfáradt utazókat. Ha pedig megnéztük Firenzét, semmiképp se hagyjuk ki a város örök ellenlábasát, Sienát, ahol paloták és varázslatos, fekete és fehér márványba öltözött katedrális várja, hogy elmerüljünk szépségében.  

139480756.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Fordította: Almássy Ágnes

Kövess minket a Facebook-on is!

Toszkána kihagyhatatlan látnivalói

Garda-tó: déli életérzés, bájos óvárosok, festői kikötők, ízletes ételek és italok

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

Velence nem ér véget a karneválnál...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3615487976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortullus 2020.03.11. 23:59:42

Lehet ez most nem a legalkalmasabb időszak, hogy Észak-Olaszország varázslatos világában elmerüljünk...
süti beállítások módosítása