Az auschwitzi könyvtáros

2020. augusztus 18. 07:56 - GReni

Könyvajánló - Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

"A könyvek veszélyes holmik.
A reményt jelenthetik.
Vagy a biztos halált."

fokep_83.jpg

A regény Dita Kraus valós történetén alapul. Dita 14 éves volt, mikor a prágai gettóból családjával Auschwitzba került. A táborban létezett a 31-es blokk. Ez volt a gyerekbarakk, ahova a gyerekeket összeterelték, amíg a szülők dolgoztak. Amikor épp arra járt az őrség, akkor német gyerekdalokat énekeltek és úgy tettek, mintha minden csupa játék lenne, de mikor senki nem figyelt, néhány bátor ember titokban tanította a gyerekeket.

A barakk zsidó parancsnoka, Freddy Hirsch nem félt életét sem kockára tenni, hogy egy kis reményt csempésszen a tanulással a gyerekek életébe. Sikerült megmenteniük néhány könyvet is, melyet Hirsch Dita gondos kezeire bízott, s így vált a lányból a világ legkisebb könyvtárának könyvtárosa, hiszen csupán nyolc könyvről beszélünk, de ha valaki rájuk talál, akkor a lány a gázkamrában végezte volna.

"Nem azok a bátrak, akik semmitől sem félnek. [...] Azok a bátor emberek, akik felül tudnak kerekedni a félelmeiken. És te ilyen ember vagy."

A könyveket tűzzel, vassal irtották. A könyv veszélyes, mert gondolkodásra sarkall. De a táborban reményt jelentett, egy jobb világ reményét. A holokauszt az emberiség egyik legrémesebb eseménye. Számos szomorú, fájdalmas történetet olvashattunk már a vészkorszakról és ebben a könyvben is bőven találunk szívszorító jeleneteket. Hirsch "iskolája", ha csupán néhány órára is, de mégis kiszabadította a gyerekeket a mindennapi rettegésből, a haláltábor borzalmaiból.

51fkb6goi1l.jpgA szerző Prágában beszélgetett Dita Kraus-szal, aki mesélt gyerekkoráról, arról, amikor elvitték az otthonából, a gettóról és az Auschwitzban töltött időkről is. Emlékeiből és rengeteg kutatómunka segítségével született meg ez a regény, melyben a szerző fantáziája segítségével töltötte ki a puzzle hiányzó elemeit.

A kötet ugyan olvasmányos, de időnként kicsit tényszerű és száraz lett, szerencsére még így is süt a történetből a bátorság és a remény. Bár nem hibátlan, mindenképp érdemes elolvasni, hogy még egy kicsit jobban megismerjük a történelem egyik legszörnyűbb időszakát. Kapunk egy nagy adagot a koncentrációs táborokban uralkodó állapotokból, a kínzásokból, az embertelenségből, a félelemből, a betegségekből, a nyomorból, a rengeteg értelmetlen halálból, az embertelen mészárlásból és a Mengele által elkövetett szörnyűségekből is.

Közben Dita mesél tragikus végkifejletű szökési kísérletekről is és a tábor mindennapjairól. Egy csipetnyi remény a sötétség napjaiban. És itt volt ez a fiatal lány, aki bátorságot merített a könyvekből, melyek időről időre kiszakították kicsit a valóságból. Ez a könyv talán elgondolkodtatja az embereket, mert igazán különleges módon hirdeti a könyvek jelentőségét, amit sokan napjainkban is elfelejtenek...

az_auschwitzi_konyvtaros_b1.jpgKöszönjük az Alexandra Kiadónak a recenziós kötetet!

Fordító: H. Prikler Renáta

Ha felkeltette az érdeklődésed, kattints a képre, a kiadónál kedvezményesen megrendelheted.

Kövess minket Facebookon!

Néhány szuper könyv még a témában:

Az auschwitzi tetováló

Auschwitzi bölcsődal

A Mengele-lány, aki túlélt négy haláltábort

Éva lányom: egy zsidó kislány megrázó naplója a vészkorszakból

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2716133502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2020.08.18. 21:48:32

Gondoltam, nem találok itt kommentet. Most nem tudom, ez jó, vagy rossz?
süti beállítások módosítása