Egy rothadó világ, ahol a virtuális térben van csupán menedék

2020. október 14. 00:05 - GReni

Könyvajánló - Tom Sweterlitsch: Angyalok pokla

Atomrobbanás, eltorzult, beteg világ, ahol a virtuális valóság jelenti az életet, mindent belep a mocsok, a pornó, a szex és élőben nézhető kivégzések, gyilkosságok jelentik a szórakozást.

fokep1.jpg

Tom Sweterlitsch világhírűvé vált Letűnt világok című sci-fijével. Páratlan világépítésének és izgalmas cselekményvezetésének köszönhetően lenyűgözte a műfaj kedvelőit. A nagy siker után az Agave Könyvek elhozta a magyar olvasóknak a szerző debütáló regényét is, az Angyalok poklát. Most kifejezetten örülök, hogy a polcon vár a Letűnt világok olvasatlanul, mert sokkal érdekesebb elsőként a szerző első alkotását a kezembe venni (és talán nem kell attól félni, hogy egy bombaként robbanó regény után ez kevésbé tetszene). Szerkesztőtársam, Carbonari azonban olvasta és írt is róla, íme egy kis kedvcsináló, ha neked is kimaradt eddig az a regény:

Letűnt világok

Nézzük mire is jutottam az Angyalok poklával. A helyszín Pittsburgh, ahol három folyó találkozásánál épült fel egy ipari konglomerátum, de tíz évvel ezelőtt egy atomrobbanás elpusztította és egy sötét kort szabadított a világra. A túlélőket, akik épp nem tartózkodtak a városban meggyötörte a tragédia, hogy könnyebben feldolgozzák a gyászt létrejött az Archívum. Ez az egykori város virtuális mása, ahová az emberek elmenekülhetnek a valóságból, ahol csak a keserűség és a gazdagok elnyomása várja őket.

Ez egy nagyon fura világ, ahol egy agyi implantátum segítségével egy hálózaton keresztül csatlakozhatnak a virtuális térbe az emberek. Gyakorlatilag ebben a világban is élnek, 7/24-ben ezen keresztül élik a mindennapjaikat, dolgoznak, beszélgetnek, szórakoznak. Ebben a virtuális világban található az Archívum is, melyet korábbi felvételek alapján alkottak meg.

A regény főszereplője a magányos, elgyötört, önpusztító Dominic, aki a város pusztulásakor elvesztette terhes feleségét. Azóta alkoholba, drogba és ebbe a virtuális világba menekül a valóság elől. Magánnyomozóként dolgozik egy ügynökségnél, ahol a biztosítási csalásokat próbálják kiszűrni. Az Archívum segítségével képes rekonstruálni a tragédiát, amely alapján ki tudja deríteni, hogy vajon az eltűnt személy tényleg a városban lelte-e halálát.

Még tart egy nyomozása, amikor drogproblémái miatt kirúgják, de a véletlen úgy hozza, hogy egy gazdag vállalkozó megbízza, derítse fel a lánya, Hannah Massey ügyét. Valaki mindent megtesz, hogy kitöröljék minden nyomát az Archívumból. A nyomozás alatt betekintést nyer a felső tízezer perverz világába, ráadásul még egy bizarr szekta is képbe kerül. Az ügy csak tovább bonyolódik, amikor felmerül, hogy a félbehagyott gyilkossági ügyének is köze lehet mindehhez.

Nagyon nem szeretnék egy ilyen világban élni. A valódi, őszinte kapcsolatok megszűntek, nincs magánélet és minden eladó, ráadásul a gyilkosságok áldozatairól készült képeket és videók, mert sok ember élvezettel és mohón ácsingózik egy-egy véres, brutális gyilkosságon. Együtt bolyongunk a drogmámoros, önmarcangoló Dominic-kal ebben a sötét világban. A szerző tökéletesen festette le ezt a komor, rideg, pusztító, reménytelen, ködös, cyberpunk világot. Megvannak a maga apró hibái a regénynek, főleg a krimi vonalon, de ettől függetlenül nagyon olvasmányos, parádés debütáló regény. Azt hiszem ideje leemelnem a polcról a Letűnt világokat is, amelyben bár teljesen más téma vár, de ilyen szerzői stílussal nem hiszem, hogy csalódni fogok. :)

angyalok_pokla_b1_002.pngA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Farkas Veronika

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Megérkezett Az Éhezők Viadala hivatalos előzményregénye

Philip K. Dick első regénye, az Űrlottó

Egy széttört hold, egy titkos terv és egy mindenre elszánt tolvaj

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2216218866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása