11 alapvető váltás, melyet minden vezetőnek át kell élni

2020. október 15. 07:48 - GReni

Könyvajánló - John C. Maxwell: Vezetői szemléletváltás

Tizenegy alapvető váltás, melyek a szervezeti és személyes fejlődésünkre is pozitív hatással vannak és segítenek sikeres vezetővé válni rohanó, állandóan változó világunkban.

head-5556543_1280.jpg

Az üzleti szféra, a piac rengeteget változott az elmúlt években, amihez egy sikeres vezetőnek alkalmazkodnia kell a mai gyors tempóhoz, ha továbbra is azt akarja, hogy jól menjenek a dolgok. John C. Maxwell elismert vezetési szakértő, akinek könyvei több mint 26 millió példányban keltek el világszerte ötven különböző nyelven. A világ legbefolyásosabb vezetési szakértőjeként emlegetik.

Vezetői szemléletváltás című könyvében tizenegy pontban megmutatja, hogyan változzunk vezetőként a további fejlődés érdekében. Nem csupán arról olvashatunk, hogy melyek a szükséges változások, hanem konkrét útmutatásokat találunk, hogy ezeket a váltásokat miként tudjuk a saját életünkben végrehajtani. A változás sosem egyszerű, főleg, hogy a gondolkodásmódunkat kell megreformálni, de ebben a folyamatosan változó világban szükséges van ezekre, ha sikeres vezetőként akar bárki érvényesülni.

"A vezetői szemléletváltás (leadershift) képesség és hajlandóság, hogy vezetőként oly módon változtassunk, ami fokozza és erősíti a szervezet fejlődését és a személyiségfejlődést is."

A kötet olvasmányos, közérthető nyelven íródott és számos hasznos tanáccsal látja el az olvasót. A példák segítenek pontosan érteni, hogy mire is gondol a szerző. Most egy-egy mondatban összefoglalom, hogy mi a 11 váltás, de ez tényleg csak betekintésnek jó. A könyv lényegesen többet ad, mint ez az apró összefoglaló. Bátran ajánlom a kötetet mindenkinek, aki szeretne pozitív eredményeket hozó változásokat eszközölni az életében.

jcm.pngA szerző, John C. Maxwell

1. A fókuszváltás - egyedül is lehet valaki sikeres, de jó vezetővé csak akkor válhatunk, ha egy csoportot segítünk, támogatunk, hogy együtt érjünk el sikereket.

2. A személyes fejlődés váltása - a legtöbben elkövetjük azt a hibát, hogy célorientáltan élünk, pedig a fejlődésorientáltság számos előnnyel jár, mint például saját értékek, készségek megerősítése, kiaknázása, alázat, én-tudatos gondolkodás és mások számára is példává válhatunk általuk.

3. Váltás a költségek terén - az emberek általában azért akarnak vezetővé válni, hogy élvezhessék az ezzel járó jutalmakat, ehelyett inkább azért kell vezetni őket, amit értük tehetünk. Minden, ami megéri, azért küzdeni kell.

4. Váltás a kapcsolat jellege terén - sokan igyekeznek a dolgozó kedvében járni, ami nem mindig jó, hisz lehetetlen egy csapatban mindenkit boldoggá tenni egyszerre, de az elégedettség felé billenhet a mérleg, ha sikerül egyensúlyt teremteni a törődés és az őszinteség között. Értékelni kell az embert és a benne lakó potenciált is, kényelmet is kell kínálni miközben kihívások elé állítjuk és örömteli, teljesítőképes csapatot kell alkotni.

5. Váltás a bőség irányába - a legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy megelégednek azzal, ami kényelmes. Azt már ismerik, megszokták, félnek az új dolgoktól, amelyek kihívást jelenthetnek. Engedd útnak a kreativitásod, hogy megragadhasd a lehetőséget a fejlődésre.

6. Váltás a reprodukció terén - vezetőként nem szabad arra törekedni, hogy minél magasabbra másszunk a létrán, hisz akkor leszünk sikeresek, ha másoknak is segítünk feljebb jutni, netán saját létrát alkotni. A jó vezető a körülötte dolgozókat is viszi magával a csúcs felé.

7. Váltás a kommunikáció terén - sok vezető feltételezésre alapozik, azt hiszi tudja mit akarnak az emberek és úgy is irányítja őket. Ehelyett a kapcsolatteremtéssel, a kezdeményezéssel közös nevező lehet jutni (megértés, értékelés, igazodás, figyelés, tanulás).

8. Váltás a javulás irányába - a legfontosabb megtanulandó dolgok: a vezetés nem pozíció, hanem befolyás, a nagyvonalúság nem gazdagság és azok, akik mások, mint én, pozitív hatással lehetnek rám, ezért szükséges egy sokszínű csapat.

9. Szemléletváltás a hatásgyakorlás területén - az erkölcsi tekintélyt csak másoktól kaphatjuk meg, amihez szükség van rá, hogy az embereket helyezzük az első helyre, törekedjünk a változás létrehozására, ne a pénz hajszolására, törekedjünk, hogy a legjobb önmagunk legyünk, fejezzük ki a hálánkat és azt is vállaljuk fel, ha a helyes ügyet képviselve egyedül maradunk.

10. Szemléletváltás a hatás területén - ha olyan vezetővé akarunk válni, aki változást hoz, akkor el kell érnünk, hogy az emberek többet álmodjanak, többet tanuljanak, többet tegyenek és többé váljanak. A képesség az inspirációra elengedhetetlen egy jó vezető repertoárjából.

11. Szemléletváltás a szenvedély területén - három fő kategóriába sorolhatók azok az emberek, akik dolgoznak: betöltenek egy állást, karriert építenek vagy hivatást teljesítenek. Egyértelműen az utolsó kategória az, amiben olyan sikereket érhetünk el, amelyek az életünket teljesebbé, ezáltal boldogabbá tegyék.

"A hivatás egy küldetés, amire ha rátalálsz és magadévá teszed, egybeötvözi az adottságaidat, készségeidet, jellemvonásaidat és tapasztalataidat. A hivatásod kihasználja az addig megszerzett tapasztalataidat, a tehetségedet és az általad korábban elsajátított leckéket. [...] Rátalálni a hivatásunkra olyan, mint amikor a miértünket találjuk meg - az okot, amiért létezünk, az életcélunkat, életünk küldetését."

5764984_5.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Bagolyvár Kiadó és Uzletikonyv.hu!

Fordította: Nagy Ádám

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Projektmenedzsment mindenkinek

A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

8 lecke a harctéri vezetésről vállalkozóknak

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr116225994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása