Újszerű fantasy a polcokon: Királyok veszte

2019. december 15. 05:04 - Carbonari

Könyvajánló - Jenn Lyons: Királyok veszte

jenn_lyons_kiralyok_veszte.png"Az emberek azt mondják, eljött a világ vége. 
Császárnőm, mi tudjuk, hogy ez még csak a kezdet." 
Rendkívüli fantasy királyokról, sárkányokról, mágusokról,
tolvajokról, vaskos, alapos és lélegzetelállító. 

Az Agave Könyvek újabb fantasztikus epikus fantasy-t tett az olvasók elé Jenn Lyons tollából, Királyok veszte címmel. A mű - méltón a kiadó több, más kötetéhez képest - fél tégla nagyságú, igényes, kemény kötésben, védőborítóval csábítja a műfajra éhes olvasók pénztárcáját vásárlásra. A könyv első része a Sárkányok kórusának, és ahogy belekóstoltam, 1) polcon marad, 2) hol van már a következő rész?!

A könyv sikere szerintem borítékolva. Először is, személyes ismeretségemben is van néhány ember, aki bármit megvásárol, ha rányomtatták, hogy sárkányok. Sőt, ha egy olyan csibészesen hunyorgó sárkányt is rábiggyesztettek, mint erre, akkor nem kérdés, hogy kell. Csak a moly.hu-n eddig (12.08.) 289-en tették kívánságlistára, és 175-en várólistára, ez pedig, kérem tisztelettel, aki tisztában van a moly viszonyaival, az tudja, hogy iszonyatos számokról beszélünk. A kötet eleje pedig már  megveszi magának az embert: egy démon tart fogságban egy... majd kiderül, milyen lényt, akit Kihrinnek hívnak, és úgy néz ki, mint egy ember. A mű érdekessége mellett szól az is, hogy egy fejfájós hajnalon szólítottam magamhoz a vaskos művet, és ragadtam benne kora délelőttig. Mit mondjak, a Karom nevű démon erősen felcsigázta kíváncsiságomat, a rossz és a nem tehetsz mást komor egyenlete szóra bírta főhősünket és az unatkozó Karom, mint börtönőr, kéjes örömmel hallgatja és egészíti ki Kihrin történetét a maga verziójával.

Mert az aztán akad itt, nem egy! Mármint verzió. Kihrin rab, szabadulni szeretne, bár Karommal jó lesz vigyáznia. A lény ugyanis sosem alszik, képes elmékbe belelátni, úgy olvas bennük, mint más a nyitott könyvekben. Ilyen, és ehhez hasonló lények népesítik be a könyvet, amelyből Karom csak a jéghegy csúcsa. Mondtam már, hogy az alakját is kedve szerint tudja változtatni? Nem? Á, hogy feledkezhettem meg erről! Bármi - és itt tessék szó szerint venni: bármi és bárki alakját képes magára venni. 

Szóval, óriási mák, hogy Karom unatkozik, ezért Kihrinnek szóval kell tartania, amíg testvére megérkezik. Annyi mindenről tudomást szerzünk! Ki és hogyan nevelte őt, hogy került a lelke úgynevezett gaesh-be, mit tettek vele, milyen élményeken és megpróbáltatásokon ment keresztül, mire ebbe a börtönbe került. Csak egyet nem tudunk meg, csak sejtjük: ő maga sokkal több (lehet), mint amit bevall magáról (amit egyáltalán be mer vallani). Annyi mindenesetre kiderül, hogy ő Kihrin, a Szarka, a Kulcs, 15 éves és két világ között rekedt, vesztét pedig a kíváncsiság okozta: rossz helyre tört be. Pedig semmi más törekvése nincs (nem volt eddig), csak az, hogy elegendő pénzt gyűjtve kitörjön a nyomornegyedből, ahol addig élt.

lyons.jpgJenn Lyons

Élete nagy részét Los Angelesben töltötte, de egy ideje már Atlantában él a férjével és három macskájukkal. Magát keménymagos geeknek vallja, az írás mellett a jeltan, a különböző mitológiák, az okkult miszticizmus és a modern tudományok érdeklik. Sokáig próbálkozott magánkiadással, majd végül a Tor Kiadó fedezte fel, és adta ki a Királyok veszte című első regényét, ami a megjelenését követően azonnal bestseller lett, a fantasy nagy nevei méltatták, és Hollywood lecsapott az adaptációs jogokra. 

Míg valaki - egészen pontosan egy uralkodóház főmuftija - azt nem állítja, hogy Kihrin nem más, mint az ő elzüllött hercegük régen elvesztett fia. És ha azt hiszed, hogy innentől konfettieső, nagy zabálások és gondtalan élet vár hősünkre, nagyon tévedsz. Kegyetlen törekvések hálójába kerül, ahonnan sikerül ugyan megszöknie, de... nos, ezért a de-ért a fél karodat is odaadnád, én viszont el nem mondom neked. Mindenesetre, Kihrinnek fel kell kötnie a gatyáját, mert egy ősi, rettenetes jóslat közepén áll, ami miatt mindenki igyekszik őt kihasználni, uralkodóházak, démonok, mágusok, istenek, sárkányok. A végzetéről nem is beszélve: Kihrinnek nem a világ megmentése az elrendelt feladata, hanem annak elpusztítása (bumm, bumm, bumm). A fiú nyakában van egy kő, amiből összesen csak 4 létezik az ismert világban. Mindegyik egyfajta rettenetes erővel rendelkezik, 2-2 egy-egy alapítófajhoz tartozik, feladatuk, hogy a Nyolc Isten valamelyikét ledöntsék a trónról. Kihrin a Béklyó Követ birtokolja, amely puszta létezésétől is rettenetes lesz a világ. A követ megsemmisíteni nem lehet, csak önként átadni. Akik megszerzik Kihrint, igyekeznek a jóslatra (vagy az ellen?) felkészíteni.
Bingó!

Azon vettem észre magam, hogy én, aki annak idején már Victor Hugo és Jókai Mór leírásait és egyéb, regényen kívüli, apró betűs megjegyzéseit átugrottam, most tobzódtam a szerző  szenzációsan felépített, ismeretlen lényekkel és tényekkel benépesített világában, sőt, úgy habzsoltam a lábjegyzetek sorait, ahogyan még főiskolán sem tettem. (Nekem ne mondd, hogy egy-egy vizsgaidőszakban nem siklottál el - méla undorral - a rohadt sok apróbetűs cuccon.) Most térdig tapicskoltam a kitalált világ finomságaiban, már csak az hiányzott volna a kép teljességéhez, hogy a nyelvem is kidugjam nagy koncentrációmban. Szerintem vedd meg karácsonyra, kuckózz be vele és merülj el ebben a bámulatos, mesterien összehozott regényben, amiről szuperlatívuszokban beszél a The Wall Street Journal vagy a The Los Angeles Times is. Joggal.

Amúgy meg ki a búbánat az a Thurvishar D'Lorus?

kiralyok.jpg

 

A kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Mákháború - jó cucc ám!

Világégés után el tudod képzelni a Földet ember-földönkívüli hibridekkel?

A virtuális háború is háború

Milliárdos üzlet - a különc vagy a népszerű zseni győz?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6615343648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2019.12.15. 11:42:44

Na, ez jó bonyolult. Mi van????? Maga a főszereplő is csodás erejű teremtmény meg a nála lévő artifact? És Karom miért nem szerzi meg a világot, ha ilyen menő? Inkább uncsizik és fél-igazsagokat hallgat egy ketrecbe lévőtől????? What??

Carbonari 2019.12.15. 11:44:06

@Kage kyōi: Bizony, bizony:) Lehet, vannak nála és náluk hatalmasabbak is? Mit lehet tudni...
süti beállítások módosítása