Ray Bradbury klasszikus novellái új fordításban

2020. január 23. 07:43 - GReni

Könyvajánló - Ray Bradbury: Az illusztrált ember

"Az illusztrált ember nemcsak attól más, hogy az egész testét képek borítják, hanem attól is, hogy ha az ember sokáig nézi, akkor ezek a képek életre kelnek és történeteket mesélnek jelenről és jövőről. Baljós, óva intő tanulsággal."

ray_bradbury_az_illusztralt_ember_b1_002.jpgRay Bradbury klasszikusa '92-ben A ​tetovált ember címmel látott napvilágot magyar nyelven, ezúttal azonban az Agave Könyvek hozta el az olvasóknak új fordításban, immár Az illusztrált ember címen. A novelláskötet 1951-ben jelent meg. Ez volt a szerző második novelláskötete. Igazi klasszikus, mégsem mondható elavultnak. Sőt! Néha annyira rátapintott korunk problémáira, mintha tegnap írta volna.

Az illusztrált ember testét képek borítják. De nem egyszerű képek, tetoválások, mert ezek élnek és változnak, tanulságos történeteket mesélnek. Valakik ámulattal nézik őket, van aki elszörnyed, egy közös mindenkiben, hogy félnek tőlük.

"Mindenki látni akarja a képeket, de közben senki nem akarja látni."

Mindegyik novella más és más időbe és helyszínre kalauzolja el az olvasót, miközben számos tanulsággal szolgálnak, bár némelyik elég erőszakosra, ijesztőre sikerült. Megmutatják az ember legsötétebb oldalát, tetteinek következményeit. És itt muszáj megjegyeznem, hogy mennyire telitalálat a könyvhöz készült borító, ugyanis egy-egy kép megelevenedik a novellákban. Megjárjuk a Földet, a Marsot, a Vénuszt, az űr különböző pontjait, hogy szembesüljünk az ember hibáival, miközben kapunk egy szép darabot Bradbury kiválóságából. Külön izgalmasak az ilyen régi művek, melyből megtudjuk miként képzelte el az űrutazást, milyennek képzelte azt a jövőt, amely nekünk épp a jelenünk. Vannak a sztorikban űrbéli hittérítők, robotok, invázióra készülő idegenek, veszélyessé váló high-tech házak, véget nem érő esőzés, űrhajósok, de a lényeg, hogy középpontban mindig az ember áll minden gyarlóságával együtt. A szerző nem hagyja unatkozni az olvasó fantáziáját.  Ízelítőül jöjjön két történet kedvcsinálónak.

Az egyik A világ utolsó éjszakája, mely úgy indul, hogy a férj megkérdezi a feleségét, hogy mit tenne, ha ez lenne a világ utolsó éjszakája. Úgy felel, mint várhatóan a legtöbben tennénk: nem tudja, mert nem szokott ezen gondolkodni. Megmondom őszintén, hogy én is ezt válaszoltam, sőt, miután elolvastam a novellát és agyaltam rajta kicsit, még most is ez a válaszom. Te mit csinálnál? Ők úgy döntöttek ez is olyan este, mint a többi. Vacsoráztak, mosogattak, lefektették, megpuszilták a lányaikat, majd jó éjszakát kívántak egymásnak örökre. Egy egyszerű, rövid történet egy családról, ahol a szereplők egy baljós álom után mégis nyugodtan, megbékélve a sorsukkal, megelégedve az együtt leélt élettel bátran néznek szembe azzal, hogy nem lesz holnap.

marc-burckhardt-ray-bradbury-illustrated-man-24.jpgMarc Burckhardt izgalmas illusztrációja a Nulladik órához, mely a 2017-ben a The Folio Society jóvoltából megjelent kötetben található. (Forrás: www.dutchuncle.co.uk)

Ha már az előző egy elgondolkodtató, szép történet volt, akkor most jöjjön egy aljas, horrorisztikus sztori, ami vidáman játszó gyerekekkel indul. Címe: Nulladik óra. Megismerjük a hétéves Mink-et, aki egy új játékot, az inváziót játssza a környékbeli gyerekekkel. Aztán mesél az anyjának az új barátjáról, Drillről, aki az űrből jött és megtanította nekik a játékot, és azt is mondta nekik, hogy majd ők irányíthatják a világot az invázió után. Aztán elérkezünk a nulladik órához és az apránként fokozódó feszültség tetőfokára hág, amikor robbanások sora rázza meg az egész utcát... Mit kell tenni, ha túl erős a védelme egy várnak? Szerezni kell egy belső embert. Hát létezik-e jobb fegyver, ha le akarsz igázni egy túl erős ellenfelet, mint ártalmatlannak tűnő, befolyásolható gyerekek és egy jópofának tűnő játék?

Amikor novelláskötetet veszek a kezembe, mindig fel vagyok rá készülve, hogy nem fog minden írás tetszeni. Most is akadtak hullámvölgyek, de a szépen megírt, különböző, változatos történetek mind képesek elgondolkodtatni és nyomot hagyni az olvasóban függetlenül attól, hogy a Földön vagy az űr bármely más pontján játszódjanak. És azt is megkockáztatom, hogy Bradbury képes elérni, hogy olyan ember is szeresse az írásait, aki nem épp sci-fi rajongó. Ez a könyv mindenkinek való. Annak, aki szereti a sci-fit kötelező olvasmány, aki pedig ismerkedne a műfajjal, tökéletes kezdet.

ray_bradbury_az_illusztralt_ember_b1_002.pngA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Fahrenheit 451 és más történetek

Időugrás a Marson

Lepattant világok

A jelen nem létezik? Nincs?

Szólj hozzá!

A Kádár-rendszer egyik nagy tabuja: a zsidók

2020. január 23. 07:22 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Kovács András: A Kádár-rendszer és a zsidók

Kovács András egy hiánypótló kötetben dolgozott fel egy témát, amelyről nem beszéltünk: a magyar zsidóság életéről a Kádár-rendszer alatt.1_105.jpg

Tovább
1 komment

Bankolási fogalmak laikusoknak

2020. január 22. 06:42 - Carbonari

Könyvajánló - Solti Gabriella: Hogyan működik a bank?

penz_1.jpgTudod-e, mi történik a pénzeddel, amikor beteszed egy bankba? 
És ha átutalási megbízást adsz? 
Mi az a folyamatos fizetőképesség fentartás? 
Mi történik, ha nem fizetsz? 
Ezekről és még nagyon sok minden másról olvashatsz Solti Gabriella 
Hogyan működik a bank? című könyvében. 

Tovább
Szólj hozzá!

Macbeth asszonya - a mítosz és a valóság

2020. január 21. 07:37 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Joanna Courtney: A véres királyné

Vajon Shakespeare királydrámáinak és tragédiáinak szereplői és története mennyire fedik a valóságot? Ki volt Macbeth és ki volt a felesége, Cora?2_46.jpg

A Justin Kurzel rendezésében 2015-ben készült Macbeth c. (szerintem egyébként zseniális) film egyik plakátja, Macbeth szerepében Michael Fassbender, Lady Macbeth szerepében pedig Marion Cotillard látható.

Tovább
Szólj hozzá!

Toszkána kihagyhatatlan látnivalói

2020. január 20. 07:42 - GReni

Könyvajánló - Toszkána (Marco Polo)

Toszkána mesés vidékén egymást érik a varázslatos várak díszkertekkel, rózsaligetekkel, békés kicsiny településekkel. Amerre csak járunk körülvesz minket a művészet, a történelem. Ráadásul számos helyen kóstolhatunk bele a vidék finom nedűibe, gyönyörködhetünk a gesztenyeerdőkben, a tágas, szőlővel borított hegyoldalakban. 

134173.jpg

Olaszországban számos mesés helyet érdemes felkeresni, ide tartozik Toszkána is. A Marco Polo új kiadványának segítségével pedig könnyedén kiválaszthatjuk, hogy melyek azok a helyek, amelyeket feltétlenül érdemes meglátogatnunk. A kötetben négy régióra osztva találhatjuk az izgalmas látnivalókat. Ezek közül szemelgettem.

1321403.jpg

Az első régió Firenze és az északi rész. Itt mindenre van lehetőségünk: gyönyörködhetünk a művészeti alkotásokban Firenzében, bevásárolhatunk Pratóban vagy kirándulhatunk a Pistoia melletti dombokon a maradványok között. Firenze dúskál a látnivalókban. A városképet meghatározó dóm, keresztelőkápolna és harangtorony, a számos izgalmas galéria, a múzeumok, a Palazzo Vecchio és a Ponte Vecchio vagy épp a Santa Croce, mind-mind kötelező látnivalók.

175-siena.jpg

A következő fejezetben megismerjük három nagyváros és a környékük pazar látnivalóit. Arezzóban találjuk a reneszánsz csekély számban fennmaradó művészházainak egyikét, a Casa Vasarit, Sienában pedig még ennél is különlegesebb csodák várnak ránk. Sienában ugyanis tettek érte, hogy a középkori jelleget szinte teljesen érintetlenül emeljék át a modern korba és folyamatosan figyelnek rá, hogy semmi ne zavarja meg a városkép harmóniáját (lásd a fenti képen). Ha pedig a szőlőhegyek között kanyargó utak és a pasztellszínekben pompázó táj vonzotta az utazót Toszkánába, akkor irány Chianti.

16270070548_7271eac18e_b.jpg

Majd megismerkedünk a vidék üdülőparadicsomával, mely a Monte Argentario és a Costa degli Etruschi között terül el. Bejárhatjuk lóháton a Maremma-síkságot, színes kávézók teraszain pihenhetünk meg Grossetóban, ahol megcsodálhatjuk a sienai dóm mintájára épült, de minden tekintetben kisebb dómot, megcsodálhatjuk az Eiffel-toronyszerű keresztet a több mint 1700 méter magas Monte Amiatán (La croce dell'Amiata). A csendes kikötővárosban, Livornóban pedig élvezhetjük a nyugodt pihenést vagy sétálhatunk a négy kilométer hosszú tengerparti sétányt. De ha nem félünk egy kis tömegtől, akkor ellátogathatunk San Vincenzóba, ahol mesés, fövenyes strand és számos izgalmas program várja a turistákat.

csm_luccacitycenter_596f20dd4d.jpg

Aztán elérkezünk a világszerte jól ismert toszkán motívumok városaiba: a pisai ferde torony, Lucca bejárható városfalai, márványfejtők, valamint divatos fürdőhelyek a versiliai-parton. Lucca négy kilométer hosszú tizenkét méter magas városfalán belül megtalálunk mindent, amit be tudtak zsúfolni: téglavörös épületek sora, butikok, éttermek, bárok, zeneiskolák, terek, múzeumok, egyetemek és templomok. Ha az ember ellátogat ebbe a közel kilencvenezres lakosú városba, hamar rájön, hogy minden sarkon van valami érdekesség ebben valóságos labirintusban. 

A Marco Polo kiadványa ezúttal is jó társunk lesz az út során. A Toszkán vidék rengeteg városa, számos látnivalóval helyet kapott benne. Most is kapunk tippeket esős napokra, aktív kikapcsolódásra, spórolásra, vásárlásra, étkezésre, szállásra. Találunk a kötetben élménytúrákat, naprakész információkat nyitva tartásokról, ünnepekről, fontos linket és appok gyűjteményét, praktikus tanácsokat, fontos kifejezéseket olaszul és egy bőséges térképmellékletet. Mindezt kis alakban, hogy könnyedén elférjen bármilyen táskában és megfizethető áron.

1722921_3.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Garda-tó: déli életérzés, bájos óvárosok, festői kikötők, ízletes ételek és italok

Velence nem ér véget a karneválnál...

Róma, az Örök Város

 

Szólj hozzá!

Vannak tökéletes anyák, csak nekik még nem született gyerekük

2020. január 19. 06:40 - Carbonari

Könyvajánló - Kathryn Wallace: Vannak tökéletes anyák, csak nekik még nem született gyerekük

mom_1.jpgAnyuuu! Mi az a prütykölés? Kaphatok egyet karácsonyra? 
Kíváncsi vagy, melyik az a könyv, amit nevetéstől pukkadozva olvastam végig, egy huzamban, szombat alkonyattól vasárnap hajnalig? Igen, miatta lett csak fél kettőkor vasárnapi ebéd. Bingó! Kathryn Wallace alkotása, Vannak tökéletes anyák, csak nekik még nem született gyerekük című kötetét az Álomgyár Kiadó gondozásában.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy titokzatos kapucnis alak fotózással forgatja fel a monoton hétköznapokat...

2020. január 17. 07:54 - GReni

Könyvajánló - Kalapos Éva Veronika: F ​mint

"A harmincas Fema eladó egy budapesti éjjel-nappali közértben. Egy szűk lakásban él anyjával és a férjével. Otthon a beteg, leépült édesanyját ápolja, egyébként pedig a rég kihűlt, problémás házasságát próbálja fenntartani. Egyik napja olyan, mint a másik.
Egy nap azonban minden megváltozik. Megjelenik a Fotós.
Amikor a titokzatos kapucnis alak a telefonjával fotózni kezdi az embereket, Fema körül egyre furcsább dolgok történnek. A különös figura idővel mindenkit megtalál, mert célja van azzal, amit tesz. Fema hamarosan szembesül az egyik legnagyobb kérdéssel: mennyit ér az élet, ha nem az elvárásoknak megfelelően élik?"

fokep_65.jpg

Tavaly jelent meg Kalapos Éva Veronika első felnőtteknek szánt könyve F mint címmel. A borítóval engem megnyert magának a kötet, ezért nem is olvastam a fülszöveget. Figyelemfelkeltő cím, érdekes, izgalmas borító, ráadásul sok pozitívumot hallottam a regényről. Kell ennél több? 

Aztán az első pár oldal után arra gondoltam, hogy ez a könyv rémes lesz. A főszereplőtől kivert a víz néhány mondat után. Ő a történet narrátora, Fema. Egy harmincas megkeseredett, mindenkit utálok, mocskos a szám típusú eladó egy éjjel-nappaliban. Messziről kerülöm az ilyen embereket, mert mérgezőek a mindig minden szar világnézetükkel, a pesszimizmusukkal és embergyűlöletükkel. Nem adhattam fel pár oldal után, szóval olvastam tovább, remélve, hogy valami jó is kisülhet ebből a sztoriból, ha már olyan sok jót írnak róla.

Kapunk egy adagot a kis magyar valóságból az ordibáló főnökkel, az anyukával, aki a csecsemő mellé dugja a lopott árut, a megfásult eladóval, aki utálja a munkáját és az egész életét, vagy az olyan álmokkal, mint bekerülni a Való Világba vagy épp a rendőrrel, akinek semmi kedve egy hisztérikus állapotban levő nő segélykérésével foglalkozni.

istockphoto-691490152-612x612.jpg

Fema és az ő boldog élete...jah, bocs, mégsem. Nem elég, hogy a munkáját utálja, otthon ápolja a beteg, alzheimeres édesanyját, miközben életben próbálja tartani a házasságát. A szex is rémes, de elviseli, mert gyerekre vágyik, de az sem jön össze. Közben megismerjük Zokit, a főnökét, Derilt, a helyi rendőrt, aki Fema férjét, Bitát kihúzta már párszor a slamasztikából, és a bolt egyik törzsvásárlóját, Fridát, a jómódú ügyvédnőt.

A főszereplő monoton hétköznapjait végül jól felkavarja a Fotós, a titokzatos kapucnis, aki mobiljával fényképezi az embereket. Fridát már olyan szinten zaklatja, hogy a nő egyre jobban szétesik és az alkoholba menekül, és lelkét több alkalommal önti ki Femának, mint azt a nő szeretné.

Erőszakban nincs hiány a kötetben és fura szereplők is akadnak szép számmal, de mindegyikük valamilyen módon befolyásolta Fema életét. Ott van a viccmesélő kínai boltos, Csepan, az árva kölyök a boltban, Fip vagy épp a helyi igazságosztó, Zorró és persze sosem kerül ki a képből a Fotós, aki immár Fema agyára készül menni.

selfie-1209886_960_720.jpg

Ez a könyv tele van számomra fura, érthetetlen dolgokkal. Néhány példa: áll Fema a pénztárban, bejön a vélhetően bedrogozott kamionos, aki megfogja a nő csuklóját, szorítja és nem engedi el. Fáj, recseg, mire a nő oldalra néz, meglátja a kést a felvágott mellett és belevágja a pasas csuklójába, amire össz-vissz annyi történik, hogy kiviszi a tulaj, bekötözi a kezét és vége a sztorinak. Hát persze... Aztán ott az állandó szleng, a folyamatos káromkodás és az "érdekes" gondolatok. Ki az, aki áll a munkahelyén a pénztárban, ahova beugrik a férje útban melóba és megöleli hátulról, amire ezt gondolja: "A férjem a fenekemhez nyomta a farkát"? Rémes ez a nő... És még, ha nem is akkora kőbunkó, a felesleges káromkodásoktól ostoba tramplinak tűnik. Azt sem értettem, hogy egyik pillanatban még az is derogál neki, hogy a boltban mosolyogjon egyet a vevőkre, a másikban pedig még egy pofont is kockáztat, hogy megvédjen egy vadidegent. Hát furcsa, maradjunk ennyiben.

Sajnos sokan élik az életüket úgy, mint Fema. Belefásulva egy boldogtalan életbe álmok és célok nélkül. És legtöbb esetben csak annyira lenne szükség, hogy belássák, csak ők tudnak változtatni az életükön, de legtöbb esetben egyszerűbb mindenkit hibáztatni, mint tenni valamit. Végig idegesített Fema stílusa, ráadásul szinte minden szereplő pont ugyanolyan, mint ő. Elviselhetetlenek, nyomasztóak a hétköznapjaik és fogalmuk sincs róla, hogy mit hoz a holnap.

Nem tudtam azonosulni ezzel a könyvvel és együttéreznem sem igazán sikerült a szereplőkkel. Ez a könyv nem nekem íródott, de aki szeretne egy kicsit ismerkedni a komor világban élő, lecsúszott, szomorú sorsú emberekkel, annak bizonyára tetszeni fog.

1661591.jpgA kötetet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Atyavilág!

Finy Petra: kinek a sorsa?

Felnőttek nélkül: gyerekek harca a túlélésért egy szörnyekkel teli világban

 

Szólj hozzá!