Egy öldöklő fenevad várja, hogy kitörhessen a homályból...

2020. július 03. 07:28 - GReni

Könyvajánló - Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály

Vészjósló, sötét, feszült atmoszféra, egy álmos kisváros különös legendákkal egy Fenevadról, mely az erdő homályából várja, hogy újabb hullát hagyjon maga után. Ki képes megállítani a szörnyeteget?

73474962_2475288819257739_2264320510936481792_o.jpg

Cristine Lynn Herman Az elemésztő homály című debütáló kötetét a Maxim Kiadó hozta el a magyar olvasóknak. A borítót rögtön kiszúrtam magam, gyönyörű színek, sötét, vészjósló hangulat. És a történet szörnyetegének köszönhetően meg is kapjuk a borongós, sötét sztorit.

Adott egy amerikai kisváros, Négy Ösvény, melyet sűrű erdő vesz körül. Első ránézésre egy teljesen átlagos városnak tűnik, ám ha belesünk a kulisszák mögé, máris kiderül, hogy nagyon is különleges, de félelmetes helyen járunk. Az erdő rettenetes veszélyt tartogat, a homályban rejtőzik egy veszedelmes fenevad, aki holttesteket hagy maga után.

Ebbe a városba költözik az egyik főszereplő, Violet édesanyjával, miután elveszítették Violet húgát. A lányt mindenki méregeti a városban, eleinte nem is igazán érti, hogy miért, de mintha tartanának tőle a lakók. Aztán apránként megismerkedik a városi legendákkal a rejtélyes Fenevadról, akit a város alapítói, akik közé anyja ősei is tartoznak, egykor bebörtönöztek egy Homály nevű helyre.

A négy alapító család városban élő leszármazottainak feladata, hogy megvédjék a lakókat ettől a szörnyetegtől, az ő dolguk, hogy börtönében tartsák a lényt. Ebben segítségükre vannak öröklődő különleges képességeik. Ahogy haladunk előre a történetben megismerjük a többi főszereplőt is, azokat a tiniket, akiknek ősei a városhoz köthetők. Először Justint, majd May-t, Isaacket és Harpert. Violet szinte semmit nem tud az őseiről, így itt kell felfedeznie a képességeket, sőt, arra is rájön, hogy benne is lapul ősei erejéből.

A szerző nagyon jó hangulatkeltésben. A Fenevad, a Homály, az erdő, amelynek mintha saját akarata lenne. Ehhez társított egy jó adag feszültséget és kölyköket, akiknek úgy kéne együtt működniük egy szövetségben, hogy nem igazán bízhatnak meg egymásban. Ráadásul a képességeik is inkább baljóslatúak, nem pedig szuperhősök jutnak róluk az ember eszébe.

Senki ne számítson egy pörgős, akciódús thrillerre, itt a feszültség, a sötét, komor világ viszi el a sztorit a hátán. A hangulatot imádtam, és úgy éreztem ez a kötet a számos hulla ellenére is, inkább bevezető egy izgalmas sorozathoz, ahol több hangsúlyt kapott a városka megismerése, a szereplők és a köztük levő kapcsolatok, a várost átszövő hatalmi háló, a családi drámák, tragédiák, barátságok, halvány szerelmi szálak, mágia, egyedi képességek, mint a küzdelem a Fenevad ellen.

Nem is feltétlenül akarnám beskatulyázni a kötetet egy műfajba, akad benne fantasy, horror, thriller, krimi, némi dráma és egy nagyon csekély romantika is. Egy érdekes YA kötet, izgalmas új mitológiai világgal. Nem hibátlan a kötet, de egy hétvégi könnyed borzongásra tökéletes. Nagyon bízom benne, hogy egy szuper kis történetet kerekít a szerző ebbe a rémisztő világba. A sorozat második része nemrég jelent meg az Államokban, remélem a kiadó elhozza nekünk magyar nyelven is. :)

935945a27085d7ab0bd9690112d03643ef46300f.jpegKöszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Fordította: Robin Edina

Kövess minket Facebookon!

Egy világ, ahol az időddel fizetsz, hogy élhess...

Ősi, veszélyes történetek, melyekkel előcsalhatunk egy sárkányt

Szerelem vagy az emberiség megmentése?

Szólj hozzá!

A fenntarthatatlanság és a betegség kultúrtörténete

2020. július 02. 06:45 - Carbonari

könyvajánló - Horváth Balázs: A beteg bolygó

okologia.jpgA világgal és benne önmagunkkal probléma van. Éghajlatváltozás, civilizációs betegségek, fenntarthatatlan életmód - miért alakult ez így és mit lehet tenni? Ezt a kérdéskört járja körül Horváth Balázs A beteg bolygó című vaskos munkájában, amely a Typotex Kiadó gondozásában jelent meg.

Tovább
Szólj hozzá!

Rubik Ernő elmeséli zseniális találmányának történetét

2020. június 30. 07:02 - GReni

Könyvajánló - Rubik Ernő: A mi kockánk

„Aki kíváncsi, mindig talál rejtvényeket maga körül.
Aki eltökélt, meg is oldja őket.”
Rubik Ernő

57cc88c9b6db806d66200d89787bbc81.jpg

Rubik Ernő egy igazi legenda. A Kossuth- és Széchenyi-díjas játéktervező, építész, Címzetes egyetemi tanár és az Európai Tudományos Akadémia tagja. Egy felettébb kreatív elme, aki a 70-es évek elején diákjainak alkotott egy különleges kockát, amellyel átláthatóbbá igyekezett tenni a többdimenziós testeket. Ám a kis szerkezet olyannyira népszerű volt, hogy úgy gondolta érdemes a nagyérdemű számára is elérhetővé tenni. És szerencsére nem is tévedett.

Bár akadtak döccenők az első években, a világhírű bűvös kocka 1980-as megjelenésekor hatalmasat szólt. És népszerűsége mindmáig töretlen. Olyannyira, hogy az elmúlt 40 év alatt több mint 500 millió darabot adtak el belőle, ezzel pedig mindmáig a világ legkelendőbb játéka. Töretlen népszerűségét példázza az is, hogy csupán az elmúlt egy évben közel tízezer oktatóvideót töltöttek fel róla a Youtube-ra.

A kocka keletkezéséről, terjedéséről és annak varázslatos egyszerűségében rejlő zsenialitásáról számos könyv készült, maga az alkotó viszont mindig kerülte a nyilvánosságot. Azonban most kicsit megtörik a jég, ugyanis idén ősszel Magyarországgal együtt tíz országban egyszerre debütál Rubik Ernő új könyve A mi kockánk címen.

A kötetben mesél arról, hogy mit gondol a kreativitásról, a tanulásról, a problémamegoldásról. Egy izgalmas utazásnak ígérkezik a matematika, az oktatás, a pszichológia, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra világában.

"Elgondolkodtató, magával ragadó, álomszerű kirándulás ez modern korunk egyik legkülönlegesebb kreatív elméjével." - részlet A mi kockánk fülszövegéből

A Rubik-kocka néven világhírűvé vált játék mára jelképpé lett. A látszólag lehetetlen problémák jelképévé, pedig bebizonyították, hogy bármilyen összetekert állásból húsz lépéssel kirakható a klasszikus kocka. Mindez mind a több mint 43 trillió variációra igaz. Sokak számára ez lehetetlennek tűnik, másoknak izgalmas kaland és akadnak olyanok is, akiknek igazi küldetésükké vált, hogy a legjobb kockaforgatókká váljanak. Ők azok, akik néhány másodpercig szemlélik a kapott kockát és utána pillanatok alatt képesek kirakni.

És akkor most jöjjön három hihetetlennek tűnő világrekord. Kezdjük a kétkezes kirakással, melynek rekordját a fiatal Yusheng Du tartja, akinek csupán 3,47 másodpercre volt szüksége, hogy minden oldal azonos színben pompázzon. Ezután következik a szintén parádés teljesítményű Feliks Zemdegs az egykezes kirakás világrekordjával, mely 6,88 (zárójelben megjegyzem, hogy az ő kétkezes rekordját sikerült megdöntenie Yusheng Dunak 2018-ban), és az embernek szerencsére nem csak keze van, lábbal is sok mindenre képesek vagyunk. A Lengyelországból származó Jakub Kipa 20,57 másodperc alatt rakta ki a kockát a lábaival.

Arról se feledkezzünk meg, hogy imádjuk tesztelni a modern technológiákat is, ezért természetesen robot által felállított rekord is akad, ami nem több, mint 0,38 másodperc. Ennyi idő alatt kis költői túlzással, de alig pislantunk egyet. Mutatom:

A kocka számos hollywoodi filmben is felbukkan. Többek között olyan szuperprodukciókban, mint az Armageddon, számos Marvel film, az Agymenők (The Big Bang Theory) című sorozat vagy épp a WALL-E című animáció.

Nem tudom ki, hogy van vele, engem már gyerekként lenyűgözött a bűvös kocka. A mai napig tele a lakás különböző Rubik termékekkel, bár én nagyon távol állok ezektől a parádés rekordoktól. Az 5x5x5-ös kocka kirakásával például elbajlódtam pár héten keresztül napi egy-két órát, miközben A4-es papírok tucatjait rajzoltam tele, hogy rájöjjek a megfelelő algoritmusra. Sikerült, de bevallom azóta sem mertem újra nekifutni a kihívásnak. :D Én már izgatottan várom szeptember 4-ét, amikor kezembe vehetem Rubik Ernő könyvét, amelyet már kedvezményesen előrendelhettek a kiadó honlapját a borítóképre kattintva.

6419298_5.jpgÉrdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

1 komment

Saját magunk kizsákmányolói lettünk

2020. június 29. 06:25 - Carbonari

Könyvajánló - Byung-Chul Han: A kiégés társadalma

tarsadalom.jpgKórkép egy súlyosan beteg társadalomról 

"A túlzásba vitt munka és teljesítmény az önkizsákmányolásban csúcsosodik ki. Hatékonyabb, mint a mások általi kizsákmányolás, hisz párban jár a szabadság érzetével. A kizsákmányoló egyben maga a kizsákmányolt is. A ragadozó és az áldozat immár nem választható külön." 

Tovább
Szólj hozzá!

Áttetsző viszonyok

2020. június 28. 07:36 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok

Mindannyian ismerjük azokat a pillanatokat, amelyekben egyedül vagyunk: az elalvás, az ébredés előtti perceket, amikor már tudjuk, hogy valamit épp elfelejtünk, de már nem tudjuk, hogy mit.

1_175.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Barcelona felemelkedése egy évezreddel ezelőtt kezdődött

2020. június 27. 06:00 - Carbonari

Könyvajánló - Juan Francisco Ferrándiz: Az elátkozott föld

monks.jpgBarcelona - mit tudsz róla? És főleg mit tudsz az ezer évvel ezelőtti történetéről? Kalandokban, izgalmakban gazdag, vaskos, olvasmányos kötetben citálja eléd Juan Francisco Ferrándiz Az elátkozott föld című regényében Barcelona felemelkedésének valószínű meséjét. Minden helyett is olvastam végkifulladásig. Mintha Edward Rutherfurdot vagy Ken Follettet tartottam volna a kezemben - így már érted? 

Tovább
Szólj hozzá!

Ulickaja: halál a kertek alatt

2020. június 26. 06:45 - Carbonari

Könyvajánló - Ljudmilla Ulickaja: A lélek testéről

ulickaja1_2.jpg"Csajok, öreglányok, vén csatalovak, kedveseim", kezdi Ljudmilla Ulickaja A lélek testéről című kötetét, amely a Magvető Kiadónál jelent meg pár hete. "Szeretlek titeket", folytatja, "Együtt éltük le az életet, viseltük a terheket, / ... / egymás mellén sírtuk ki minden keservünk, / megcsalást, abortuszt, árulást, házkutatásokat, rongyos / irigységet. / ... / Nekem nem kell más, csak ezek a csélcsap bolondok, / bölcsek, / szégyentelenek, hazugok, csábítók, gyönyörűek, / babonások és hűek, / ezek a rém okosak és reménytelenül hülyék, akiktől / az ég angyalai is tanulhatnának... / Nekem így kelletek, ilyennek - ilyen vagyok én is."

Tovább
Szólj hozzá!

15 sorozat, amit érdemes megnézni

2020. június 25. 07:18 - Arthur Arthurus

Az elmúlt időszakban a streaming-szolgáltatások népszerűbbek voltak, mint valaha - köszönhetően a több otthon töltött időnek. De miket is néztünk vagy nézhetünk, ha előfizetünk egyre? Az alábbiakban vagy már befejezett, vagy még futó sorozatokat ajánlanék a különféle streaming platformok kínálatából, sorrend nélkül.

1_174.jpg

Tovább
6 komment

Auschwitzi bölcsődal

2020. június 24. 07:57 - GReni

Könyvajánló - Mario Escobar: Auschwitzi bölcsődal

Egy német ápolónő, cigány férj és öt gyermekük
tragédiája Auschwitz Birkenauban a náci faji törvény miatt.
Megindító, szívszorító történet a vészkorszakból.

auschwitz_i_22_may_2010.jpg

Amikor meghalljuk, hogy Auschwitz, rögtön a rengeteg zsidó jut eszünkbe, akik a haláltáborokban vesztették életüket. Rengeteget könyv és film foglalkozik azzal a tragédiával, ami akkor történt, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy nem csupán ők voltak a kitaszítottak között. Auschwitzban is volt tábor a cigányság számára. Mario Escobar Auschwitzi bölcsődal című könyvében egy igaz történeten keresztül meséli el az olvasóknak, hogy mit jelentett a náci Németországban cigánynak lenni.

A kötetben megismerjük Helene Hannemannt, az árja ápolónőt, aki a '20-as évek elején beleszeretett egy kedves hegedűművészbe, Johann Hansteinbe. Nem volt könnyű dolguk, sokan elítélték őket a srác cigány származása miatt. Megharcoltak, hogy együtt lehessenek, mert akkor már bőven uralkodtak a náci eszmék.

Végül a pár sikerrel járt és öt gyermekük volt, amikor a Berlini Filharmonikusoknál zenélő Johannt elbocsátották a faji törvények miatt. Helene rengeteget dolgozott, plusz műszakot vállalt, hogy el tudják tartani a családjukat és még talán nem is sejtették, hogy lesz még ennél rosszabb is.

1943 májusában kopogtattak az ajtón. A cigányholokauszt rendelkezései alapján az apát és az öt gyermeket elviszik a Birodalom cigány lakosságának kijelölt gyűjtőhelyre, de az asszony marad. Árja származása őt megvédené, de ugyan ki lenne képes végignézni, hogy elhurcolják a családját? Így kötöttek ki együtt az Auschwitz-Birkenauban elkülönített cigány táborba.

Mario Escobar történész Helene történetét öntötte egy regénybe. Attól, hogy nem dokumentarista jelleg, hanem maga Helene meséli el az ott töltött hónapokat, még egy kicsit személyesebbé, megindítóbbá válik. A kötet lapjain az anya és gyermekei tábori életét ismerhetjük 1943 májusától '44 augusztusáig. Az események igaz történeten alapulnak, csupán néhány eltérés van a valóságtól, de ezekre fel is hívja a figyelmet a szerző a kötet végén.

Megismerhetjük a tábor mindennapjait, olvashatunk a szörnyűségekről és Mengele rémtettei is terítékre kerülnek. Helene a gyermekeivel marad, míg férjét máshová helyezik. Nyomorúságos körülmények uralkodnak, éhezés, betegségek, megaláztatások, rengeteg szenvedés, amiből sokszor a halál jelenti a megváltást, ráadásul az emberkísérleteiről elhíresült Mengele megbízza Helenét, hogy hozzon létre egy óvodát a lágerben a cigány gyerekeknek. Ettől is kicsit más ez a regény, mint a korábban olvasott holokauszt leírások. Az óvodában a gyerekekért mindent megtesznek a körülöttük serénykedő felnőttek. Próbálnak reményt nyújtani a kicsiknek és sokszor saját életüket kockáztatva segíteni a kicsiket. Nem könnyű a dolguk, mert a halál és a kilátástalanság veszi őket körbe.

Egy érdekes olvasmány, tele érzelmekkel, bár én úgy éreztem néha a tények elvittek, mégis azt gondolom, hogy jól példázza, hogy még a vészkorszakban is volt szeretet, önfeláldozás, emberség, bátorság, remény, összetartás a legnehezebb pillanatokban is. A könyv ugyan nem hibátlan, de olyan téma ez, amiről mindig kell beszélni, amire mindig kell emlékezni. A valaha volt legnagyobb rémtett ez az emberiség ellen, aminek sosem szabad megismétlődnie.

auschwitzi-bolcsodal.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Fordította: Pávai Patak Márta

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

 A Mengele-lány, aki túlélt négy haláltábort

Anne Frank naplója képregénybe csomagolva

Egy zsidó kislány megrázó naplója a vészkorszakból

Schindler listája: “Egyórai élet is élet.”

1 komment