Toszkána kihagyhatatlan látnivalói

2020. január 20. 07:42 - GReni

Könyvajánló - Toszkána (Marco Polo)

Toszkána mesés vidékén egymást érik a varázslatos várak díszkertekkel, rózsaligetekkel, békés kicsiny településekkel. Amerre csak járunk körülvesz minket a művészet, a történelem. Ráadásul számos helyen kóstolhatunk bele a vidék finom nedűibe, gyönyörködhetünk a gesztenyeerdőkben, a tágas, szőlővel borított hegyoldalakban. 

134173.jpg

Olaszországban számos mesés helyet érdemes felkeresni, ide tartozik Toszkána is. A Marco Polo új kiadványának segítségével pedig könnyedén kiválaszthatjuk, hogy melyek azok a helyek, amelyeket feltétlenül érdemes meglátogatnunk. A kötetben négy régióra osztva találhatjuk az izgalmas látnivalókat. Ezek közül szemelgettem.

1321403.jpg

Az első régió Firenze és az északi rész. Itt mindenre van lehetőségünk: gyönyörködhetünk a művészeti alkotásokban Firenzében, bevásárolhatunk Pratóban vagy kirándulhatunk a Pistoia melletti dombokon a maradványok között. Firenze dúskál a látnivalókban. A városképet meghatározó dóm, keresztelőkápolna és harangtorony, a számos izgalmas galéria, a múzeumok, a Palazzo Vecchio és a Ponte Vecchio vagy épp a Santa Croce, mind-mind kötelező látnivalók.

175-siena.jpg

A következő fejezetben megismerjük három nagyváros és a környékük pazar látnivalóit. Arezzóban találjuk a reneszánsz csekély számban fennmaradó művészházainak egyikét, a Casa Vasarit, Sienában pedig még ennél is különlegesebb csodák várnak ránk. Sienában ugyanis tettek érte, hogy a középkori jelleget szinte teljesen érintetlenül emeljék át a modern korba és folyamatosan figyelnek rá, hogy semmi ne zavarja meg a városkép harmóniáját (lásd a fenti képen). Ha pedig a szőlőhegyek között kanyargó utak és a pasztellszínekben pompázó táj vonzotta az utazót Toszkánába, akkor irány Chianti.

16270070548_7271eac18e_b.jpg

Majd megismerkedünk a vidék üdülőparadicsomával, mely a Monte Argentario és a Costa degli Etruschi között terül el. Bejárhatjuk lóháton a Maremma-síkságot, színes kávézók teraszain pihenhetünk meg Grossetóban, ahol megcsodálhatjuk a sienai dóm mintájára épült, de minden tekintetben kisebb dómot, megcsodálhatjuk az Eiffel-toronyszerű keresztet a több mint 1700 méter magas Monte Amiatán (La croce dell'Amiata). A csendes kikötővárosban, Livornóban pedig élvezhetjük a nyugodt pihenést vagy sétálhatunk a négy kilométer hosszú tengerparti sétányt. De ha nem félünk egy kis tömegtől, akkor ellátogathatunk San Vincenzóba, ahol mesés, fövenyes strand és számos izgalmas program várja a turistákat.

csm_luccacitycenter_596f20dd4d.jpg

Aztán elérkezünk a világszerte jól ismert toszkán motívumok városaiba: a pisai ferde torony, Lucca bejárható városfalai, márványfejtők, valamint divatos fürdőhelyek a versiliai-parton. Lucca négy kilométer hosszú tizenkét méter magas városfalán belül megtalálunk mindent, amit be tudtak zsúfolni: téglavörös épületek sora, butikok, éttermek, bárok, zeneiskolák, terek, múzeumok, egyetemek és templomok. Ha az ember ellátogat ebbe a közel kilencvenezres lakosú városba, hamar rájön, hogy minden sarkon van valami érdekesség ebben valóságos labirintusban. 

A Marco Polo kiadványa ezúttal is jó társunk lesz az út során. A Toszkán vidék rengeteg városa, számos látnivalóval helyet kapott benne. Most is kapunk tippeket esős napokra, aktív kikapcsolódásra, spórolásra, vásárlásra, étkezésre, szállásra. Találunk a kötetben élménytúrákat, naprakész információkat nyitva tartásokról, ünnepekről, fontos linket és appok gyűjteményét, praktikus tanácsokat, fontos kifejezéseket olaszul és egy bőséges térképmellékletet. Mindezt kis alakban, hogy könnyedén elférjen bármilyen táskában és megfizethető áron.

1722921_3.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Garda-tó: déli életérzés, bájos óvárosok, festői kikötők, ízletes ételek és italok

Velence nem ér véget a karneválnál...

Róma, az Örök Város

 

Szólj hozzá!

Vannak tökéletes anyák, csak nekik még nem született gyerekük

2020. január 19. 06:40 - Carbonari

Könyvajánló - Kathryn Wallace: Vannak tökéletes anyák, csak nekik még nem született gyerekük

mom_1.jpgAnyuuu! Mi az a prütykölés? Kaphatok egyet karácsonyra? 
Kíváncsi vagy, melyik az a könyv, amit nevetéstől pukkadozva olvastam végig, egy huzamban, szombat alkonyattól vasárnap hajnalig? Igen, miatta lett csak fél kettőkor vasárnapi ebéd. Bingó! Kathryn Wallace alkotása, Vannak tökéletes anyák, csak nekik még nem született gyerekük című kötetét az Álomgyár Kiadó gondozásában.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy titokzatos kapucnis alak fotózással forgatja fel a monoton hétköznapokat...

2020. január 17. 07:54 - GReni

Könyvajánló - Kalapos Éva Veronika: F ​mint

"A harmincas Fema eladó egy budapesti éjjel-nappali közértben. Egy szűk lakásban él anyjával és a férjével. Otthon a beteg, leépült édesanyját ápolja, egyébként pedig a rég kihűlt, problémás házasságát próbálja fenntartani. Egyik napja olyan, mint a másik.
Egy nap azonban minden megváltozik. Megjelenik a Fotós.
Amikor a titokzatos kapucnis alak a telefonjával fotózni kezdi az embereket, Fema körül egyre furcsább dolgok történnek. A különös figura idővel mindenkit megtalál, mert célja van azzal, amit tesz. Fema hamarosan szembesül az egyik legnagyobb kérdéssel: mennyit ér az élet, ha nem az elvárásoknak megfelelően élik?"

fokep_65.jpg

Tavaly jelent meg Kalapos Éva Veronika első felnőtteknek szánt könyve F mint címmel. A borítóval engem megnyert magának a kötet, ezért nem is olvastam a fülszöveget. Figyelemfelkeltő cím, érdekes, izgalmas borító, ráadásul sok pozitívumot hallottam a regényről. Kell ennél több? 

Aztán az első pár oldal után arra gondoltam, hogy ez a könyv rémes lesz. A főszereplőtől kivert a víz néhány mondat után. Ő a történet narrátora, Fema. Egy harmincas megkeseredett, mindenkit utálok, mocskos a szám típusú eladó egy éjjel-nappaliban. Messziről kerülöm az ilyen embereket, mert mérgezőek a mindig minden szar világnézetükkel, a pesszimizmusukkal és embergyűlöletükkel. Nem adhattam fel pár oldal után, szóval olvastam tovább, remélve, hogy valami jó is kisülhet ebből a sztoriból, ha már olyan sok jót írnak róla.

Kapunk egy adagot a kis magyar valóságból az ordibáló főnökkel, az anyukával, aki a csecsemő mellé dugja a lopott árut, a megfásult eladóval, aki utálja a munkáját és az egész életét, vagy az olyan álmokkal, mint bekerülni a Való Világba vagy épp a rendőrrel, akinek semmi kedve egy hisztérikus állapotban levő nő segélykérésével foglalkozni.

istockphoto-691490152-612x612.jpg

Fema és az ő boldog élete...jah, bocs, mégsem. Nem elég, hogy a munkáját utálja, otthon ápolja a beteg, alzheimeres édesanyját, miközben életben próbálja tartani a házasságát. A szex is rémes, de elviseli, mert gyerekre vágyik, de az sem jön össze. Közben megismerjük Zokit, a főnökét, Derilt, a helyi rendőrt, aki Fema férjét, Bitát kihúzta már párszor a slamasztikából, és a bolt egyik törzsvásárlóját, Fridát, a jómódú ügyvédnőt.

A főszereplő monoton hétköznapjait végül jól felkavarja a Fotós, a titokzatos kapucnis, aki mobiljával fényképezi az embereket. Fridát már olyan szinten zaklatja, hogy a nő egyre jobban szétesik és az alkoholba menekül, és lelkét több alkalommal önti ki Femának, mint azt a nő szeretné.

Erőszakban nincs hiány a kötetben és fura szereplők is akadnak szép számmal, de mindegyikük valamilyen módon befolyásolta Fema életét. Ott van a viccmesélő kínai boltos, Csepan, az árva kölyök a boltban, Fip vagy épp a helyi igazságosztó, Zorró és persze sosem kerül ki a képből a Fotós, aki immár Fema agyára készül menni.

selfie-1209886_960_720.jpg

Ez a könyv tele van számomra fura, érthetetlen dolgokkal. Néhány példa: áll Fema a pénztárban, bejön a vélhetően bedrogozott kamionos, aki megfogja a nő csuklóját, szorítja és nem engedi el. Fáj, recseg, mire a nő oldalra néz, meglátja a kést a felvágott mellett és belevágja a pasas csuklójába, amire össz-vissz annyi történik, hogy kiviszi a tulaj, bekötözi a kezét és vége a sztorinak. Hát persze... Aztán ott az állandó szleng, a folyamatos káromkodás és az "érdekes" gondolatok. Ki az, aki áll a munkahelyén a pénztárban, ahova beugrik a férje útban melóba és megöleli hátulról, amire ezt gondolja: "A férjem a fenekemhez nyomta a farkát"? Rémes ez a nő... És még, ha nem is akkora kőbunkó, a felesleges káromkodásoktól ostoba tramplinak tűnik. Azt sem értettem, hogy egyik pillanatban még az is derogál neki, hogy a boltban mosolyogjon egyet a vevőkre, a másikban pedig még egy pofont is kockáztat, hogy megvédjen egy vadidegent. Hát furcsa, maradjunk ennyiben.

Sajnos sokan élik az életüket úgy, mint Fema. Belefásulva egy boldogtalan életbe álmok és célok nélkül. És legtöbb esetben csak annyira lenne szükség, hogy belássák, csak ők tudnak változtatni az életükön, de legtöbb esetben egyszerűbb mindenkit hibáztatni, mint tenni valamit. Végig idegesített Fema stílusa, ráadásul szinte minden szereplő pont ugyanolyan, mint ő. Elviselhetetlenek, nyomasztóak a hétköznapjaik és fogalmuk sincs róla, hogy mit hoz a holnap.

Nem tudtam azonosulni ezzel a könyvvel és együttéreznem sem igazán sikerült a szereplőkkel. Ez a könyv nem nekem íródott, de aki szeretne egy kicsit ismerkedni a komor világban élő, lecsúszott, szomorú sorsú emberekkel, annak bizonyára tetszeni fog.

1661591.jpgA kötetet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Atyavilág!

Finy Petra: kinek a sorsa?

Felnőttek nélkül: gyerekek harca a túlélésért egy szörnyekkel teli világban

 

Szólj hozzá!

Az ősi kapukat nyitó kulcsok elhozhatják a világ végét

2020. január 15. 00:10 - GReni

Könyvajánló - Joe Hill és Gabriel Rodriguez: Locke & Key - Kulcs a zárját 2.

"Katasztrófák lánca követi a Locke-okat, és csak idő kérdése, mikor éri utol egyiküket a végtelen sötétség…"

fokep_67.jpg

A Kulcs a zárját sorozat előző könyvében megismertük a Locke családot, akik egy brutális gyilkosságban elveszítik a család fejét és kénytelenek az őseik, ódon birtokára költözni Lovecraftba, a Kulcsosházba. Az első kötetben a gyerekek felfedezik, hogy mennyi furcsaság lapul az ijesztő és veszélyes ház falai között. Ha lemaradtál a kötetről írt ajánlómról, kattints a címre: 

Locke & Key - Kulcs a zárját 1.

Nálam telitalálat eddig a történet és szerencsére a folytatásban sem kellett csalódnom. Most sem lett könnyebb Bode, Tyler és Kinsey helyzete, ráadásul szinte csak magukra számíthatnak, mert anyjuk egyre mélyebbre süllyed az alkoholizmusban. Ezúttal a két idősebb gyerek van a középpontban és Hill most sem kímélte a szereplőket, sőt! Még veszélyesebb helyzetekbe keverednek, nem egyszer csak hajszálon múlik az életük.

Újabb kulcsok kerülnek elő és újabb démonok kísérik az útjukat, akik még mindig a világ végét jelentő omega kulcsot keresik. Folyamatos a pörgés, az izgalom és bizony horrorhoz híven akadnak elég durva jelenetek is. Látványvilágában az árnyak támadása vitte nálam a prímet, amiből egy kulcs menti ki őket, amitől a használója hatalmasra nő.

20200109_220248.jpg

Ami kifejezetten tetszett a rettentő ötletes, kreatív sztorin túl, hogy látjuk miként változnak, fejlődnek a szereplők. Kinsey tanulja, miként élhet félelmek nélkül, míg Ty nem egyszer családfő helyzetbe kényszerül, miközben meg kell mentenie testvéreit és bizony még bőven akadnak nehézségei e téren, aztán ott van a kis Bode, aki egyre jobban kezd elszakadni a valóságtól.

Utóbbin senki nem lepődik meg, aki ismeri a kúria titkát. Egy ilyen sötét, gonosz erő elől én is menekülnék egy álomvilágba, ráadásul ott van Lesser is, aki már életében is egy mocskos rohadék volt, halálában pedig még félelmetesebb ellenféllé változott.

pbs_twimg_com-elsyy3jxyaachrz.jpg

Joe Hill még mindig brutálisan jól szövi a szálakat, Rodriguez pedig mesterien készíti el hozzá a tökéletes körítést. Már csak egy könyv és véget ér ez a hátborzongató képregénysorozat. Izgatottan várom a nagy finálét. Ugrom is neki hamar, mert már megvásárolható a harmadik rész is, aztán jövök is a történet befejezéséről írt ajánlómmal.

Addig is nézzétek meg a hivatalos előzetest a képregény alapján készült filmsorozathoz, amely hamarosan indul a Netflixen. A fenti képen pedig azt látjátok, miként fest majd a sorozatban a Kulcsház. Imádom! Én tuti nézni fogom! :)

3114950_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Joe Hill
Illusztráció: Gabriel Rodriguez
Fordította: Holló-Vaskó Péter
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás, védőborítós
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 312
ISBN 9789634700739

Kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

4 órás munkahét

2020. január 14. 07:14 - GReni

Könyvajánló - Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

"Ezt a könyvet elolvasni olyan, mintha hozzácsapnál néhány nullát a jövedelmedhez. Tim új szintre emeli az életstílusodat - hallgass rá!"

_vyr_608timothy-ferriss-4-oras-munkahet-uj-bovitett-kiadas.jpg

Sokan vágynak arra, hogy felépítsenek egy olyan vállalkozást, amely megadja a lehetőséget a szabadságra. Hogy ne arról szóljon minden nap, hogy reggeltől estig robotolunk, hogy aztán estére olyan fáradt legyen az ember, hogy már élni sincs kedve. Főleg saját vállalkozás esetén érzi azt az embert, hogy mindent azonnal meg kell csinálni, nincs pihenés, állandóan hajtani kell, hiszen saját magamért, vagy a családomért teszem. Ugye ismerős az érzés? Szeretnél többet élni és kevesebbet dolgozni? Ez a könyv a segítségedre lehet.

tim-ferriss.jpegTim Ferriss, vállalkozó, világutazó, Guinness rekorder

Timothy Ferriss 4 órás munkahét című könyve teljesen új megvilágításba helyezi a dolgokat és ellátja az olvasót tippekkel, hogy az állandó robotot egy kényelmesebb életre cserélhessük. A kötetben nemcsak tippeket, hanem esettanulmányokat is találunk, hogy értsük miről is beszél. A kötetben találunk jó pár nagyon hasznos tanácsot, ha szeretnénk egy jól működő céget felépíteni vagy kikerülni a munka okozta örökös fárasztó mókuskerékből. A könyv egy sokak által feltett kérdésre adja meg a választ az olvasónka:

"Hogyan valósíthatja meg az ember a milliomosok tökéletesen szabad életstílusát anélkül, hogy meglenne az egymillió dollárja?"

A kötet kezdetén elmeséli Tim, hogy ő miként jutott el a heti tizennégy órás lélekölő munkától a négy órás munkahetekig, úgy hogy most havonta annyit keres, mint egykor egy év alatt. Ez a könyv lehet az első lépésünk az újgazdag életmód felé, de persze nincs garancia a sikerre. A folyamat lépései az üzlet, angolul DEAL mozaikszóból tevődnek az össze.

D - definiálni az alapokat
E - eltakarítani az alapokat
A - automatizálni a folyamatokat
L - lerázni a láncokat

És ezután a négy pont köré építi fel a könyvet. Az első lépésben meg kell határozni a célt és megfelelő mentorokat kell keresni. Azt is elmondja miként kerülhetünk közel egy-egy szakma neves képviselőihez, akiktől tanulhatunk. Ha olvassuk a könyvet, hamar belátjuk, hogy nem az a legnehezebb, hogy rájöjjünk mit szeretnénk, hanem hogy neki merjünk állni, el merjünk indulni az ismeretlen felé. Ebben is segítséget nyújtanak a szerző szavai.

Ha már tudjuk, hogy mihez szeretnénk kezdeni, jöhet a takarítás. Időt kell felszabadítani úgy, hogy közben fenntartsuk a jövedelmünket vagy akár növeljük. Tehát ebben a részben a személyes termelékenységünk növelése a cél. Ehhez pedig saját magunkat kell górcső alá vennünk. A "Pareto-megoszlás" adja a következő két kérdést: 

- A források mely 20 százalékából fakad a problémáim 80 százaléka?
- A források mely 20 százaléka vezet eredményességem 80 százalékához?

Mindenki órákat csesz el az idejéből hülyeségekre a munkahelyén. Mondhatod, hogy ez nem így van, talán akadnak is kivételek, de biztos, hogy legtöbben rengeteg felesleges dologra pazaroljuk el az időnket. A következő például egy nagyon hasznos tanács a termelékenység növelésére, mely a Pareto-megoszlás és Parkinson törvényének együttes alkalmazása ad:

"...határozd meg azt a néhány kritikus feladatot, amelyek a leginkább hozzájárulnak a jövedelmedhez, és ütemezd őket nagyon rövid és egyértelmű határidővel."

Ebben a fejezetben olvashatunk még a zavaró tényezőkről és azok kiszűréséről, az időpocsékolókról, időrablókról, eszközökről és fortélyokról, komfortbővítésről.

Aztán jön a harmadik pont, az automatizálás. Ez a fejezet is bőven tartogat hasznos tanácsokat és szabályokat, de talán a két legfontosabb, hogy ha olyat találsz, amit kiküszöbölhetsz, attól szabadulj meg, ha pedig valamit automatizálhatsz, akkor ne delegálj rá feleslegesen embert, ha pedig delegálsz, akkor pontosan határozd meg, hogy mire. Későbbiekben pedig biztosan jól fog jönni egy asszisztens, érdemes beruházni egy virtuális asszisztensre, aki rengeteg időt spórolhat meg.

Közben számos ötletet kapunk, ha szeretnénk vállalkozni, de halvány lila gőzünk sincs, hogy mivel is szeretnénk foglalkozni. Piaci rés mindig van, csak meg kell találni, termék előállításnál pedig sok dologra kell figyelni, ebben is számos hasznos tanáccsal lát el minket Tim ahhoz igazítva, hogy szellemi vagy fizikai terméket szeretnék forgalmazni, de akár viszonteladóként is építhetünk sikeres céget. Ehhez több tucat weboldalt felsorol, amely segíthet egy új termék kitalálásában, tesztelésében, bevezetésében, marketingjében. Aztán apránként megmutatja, miként vonhatjuk ki magunkat az egyenletből, kapcsolhatjuk be a robotpilóta üzemmódot.

Végül elérkezünk a negyedik lépéshez, ahol letéphetjük a láncainkat. Rengeteg olyan irodai munka van, amelyet bárhonnan kényelmesen elvégezhetünk. Mi lenne, ha ezt felvetnénk a munkahelyen? Ha bebizonyítanánk, hogy képesek vagyunk ugyanarra vagy akár jobb teljesítményre otthonunkból, amivel ráadásul pénzt spórolnánk az irodának, jó eséllyel a főnökünk is rábólintana. Persze, nem érdemes ajtóstól rontani a házba. Kezdjük heti egy nappal, aztán apránként szoktassuk hozzá, hogy mindenkinek jó ez a módszer.

Ha már működik a távmunka, jöhet az utazás, a szórakozás. Sokan még ma is azt gondolják, hogy utazni drága. Lehet úgy is, de ma már pár ezer forintért repülhetünk szinte bármerre és számos oldal van, ahol akár ingyen szállást is szerezhetünk. Profi kis jegyzéket találunk az olcsó utazásaink megszervezéséhez a kötetben, de a munkánk elvégzéséhez szükséges eszközök, mint a net is olcsón intézhető bármely országban, ha felkészültek és körültekintőek vagyunk. És abban is kapunk segítséget, hogy miként ne szúrjuk el a megszerzett szabadságot.

2217663376_27be516176_b.jpg

Rengeteg érdekes gondolatot olvashatunk a könyvben, miközben a tanácsokkal, tippekkel ismerkedünk. Vannak köztük őrült dolgok, sőt olyanok is melyek megbotránkoztathatják az olvasót, de sok olyan is akad, amelyek akkor is segítenek jobbá tenni az életet, ha nem készülünk saját vállalkozást indítani, de mégis több szabadságra vágyunk.

Fontos a folyamatosan fejlődés, tanulás, ezt Tim is hangsúlyozza könyvében. Nyilván nem fog mindenki sikeres vállalkozóvá válni egy könyv elolvasása után, de az biztos, hogy ez a könyv jó alapokat ad. Tim Ferriss ráadásul megspékeli mindezt azzal, hogy a végére egy válogatott irodalom listával is szolgál, amelyek mind segíthetnek a sikerhez vezető úton. Ha pedig valami nem működik, akkor ne félj változtatni, különben esélyed sem lesz a jobb életre.

4_oras_munkahet_uj.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Uzletikonyv.hu!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Projektmenedzsment mindenkinek

Út a kivételes teljesítményhez

8 lecke a harctéri vezetésről vállalkozóknak

Szólj hozzá!

Szépség, egészség, termékenység és szexualitás a 19-20. század fordulóján

2020. január 13. 06:41 - Carbonari

Könyvajánló - Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve

eljegyzes1905.jpgTudtad, hogy a 19-20. század fordulóján a nők évi néhány alkalommal mostak hajat? Hogy menstruációkor jobbára csak akkor hordtak havi kötőt, ha el kellett menniük otthonról? Hogy a férfiak saját, tiszta multú barátnőt tartottak ki, a vendéglősök pedig saját, jól felfogott érdekükben három havonta cserélték a felszolgáló lányokat? Hogy a rangon alul férjhez menni szándékozókat a társadalom hallgatólagos egyetértésével akár tébolydába is zárathatták? 

A képen: Tarnaörsi kántortanító és menyasszonya, eljegyzési fotó, 1905-ből. Ezután már rövid periódusokra akár egyedül is hagyták a párt, amikor sor kerülhetett egy-egy lopott csókra. Másra - nem! Legalábbis tisztességes úri lány még ekkor is vigyázott szűzességére, függetlenül attól, hogy titokban azért sűrűn sor került kihágásokra.

A kép forrása: Fortepán. Adományozó: Bakó Jenő, képszám: 12880 

Tovább
Szólj hozzá!