Szabadulós könyv Geronimo Stiltonnal

2020. szeptember 21. 07:29 - GReni

Könyvajánló - Geronimo Stilton: Csapdában a saját házamban

A világhírű főszerkesztő, Geronimo Stilton bajban van. Csapdába esett saját otthonában és az ifjú olvasók feladata, hogy megoldják a rejtélyt és kiszabadítsák a rémült egeret.

img_0438.jpg

Egér-sziget leghíresebb napilapja a Rágcsáló Hírek, amely nem működhet egy kiváló főszerkesztő nélkül, aki nem más, mint Geronimo Stilton. Ezúttal nem egy izgalmas kalandról mesél, hanem kétségbeesetten kéri az olvasót, hogy mentse ki a házából.

Az alapvonal egyszerű: adott Geronimo két szintes háza, melynek minden kijáratát elzárták és az olvasónak pedig nincs más dolga, mint segíteni kiszabadulni, hogy kedvenc egerünk ne késsen el a szerkesztőségi megbeszélésről. Egy érdekes, gondolkodásra, kreativitásra ösztönző szabadulós könyv. Olyan népszerűek világszinten a szabadulószobák, hogy szerintem szuper ötlet a gyerekeknek egy jó kis játék kedvenc karakterükkel.

A kötetben két szintet kell feltérképezni szobáról szobára haladva, amitől még bolondosabb a küldetés, mert ugrálni kell egyik részről a másikra és követni a nyomokat, melyek kijuttatják Geronimót. Út közben mókás kalandok várják az ifjú olvasókat, miközben tárgyakat kell gyűjtögetni, de elakadás esetén még "telefonos" segítséget is lehet kérni Geronimo egy-egy barátjától a megfelelő oldalakra lapozva.

img_0437.jpg

Út közben bejárhatod a poros padlást vagy, ha nem figyelsz megégethet szegény Geronimo fenekét lézersugarakkal, de egy kis kitartás és néhány óra bolondozással könnyen megtalálható a mágneskártya, mellyel Geronimo kiszabadul saját háza fogságából.

Általában a Geronimo könyveket hat éves gyerekeknek már ajánlják, de ezúttal egy picit magasabb lett a léc. A hat éves gyerekkel még érdemes leülni, könnyű zsákutcákba futni, többször több tárgyat is meg kell találni, hogy tovább lehessen jutni. Nyolc-kilenc évesen pedig már egyedül is elboldogul vele a gyerek, de szerintem érdemes egy kis családi mókává alakítani a szabadulást.

Dobosiné Rizmayer Rita fordítása szuper. Könnyed nyelvezet, egyszerű mondatok, hogy az olvasással még csak ismerkedő gyerekeknek se legyenek problémái. A grafika is hozza a megszokott színvonalat. Jópofa rajzok, színes, vidám és a kiemelések is még vonzóbbá teszik a könyvet a kicsiknek.  

geronimostilton_csapdaban_72dpi.jpgA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Két újabb szuper Geronimo Stilton könyv

Szólj hozzá!

Lengyelország pezsgő városa, Krakkó

2020. szeptember 19. 07:45 - GReni

Könyvajánló - Joanna Tumielewicz: Krakkó (Marco Polo)

Különleges hangulat, kultúra, feszes életritmus, a történelem és a modern világ izgalmas elegye. Fesztiválok,  éttermek, kávéházak, bolhapiacok, időutazás halhatatlan építészeti alkotások között, többszáz nevezetesség. Ez mind Krakkó, Lengyelország pezsgő városa.

424638-kycb.jpg

Az egyik legújabb Marco Polo kötet Krakkó szépségeit gyűjtötte egybe. Öt fejezetre bontva ismerhetjük meg a város látnivalóit, a legérdekesebb negyedeket és néhány városon kívüli kihagyhatatlan látnivalót. Mindegyikből választottam egyet kis ízelítőnek, kedvcsinálónak. Bár most nem szerencsés utazni, a jövőre nézve tervezgetni mindig izgalmas.

krakov-barbakan.jpg

Elsőként ismerjük meg az Óváros Északi részeit. Krakkó legnyüzsgőbb része, ahol a legtöbb ember sétálgat, ahol bőven akad látnivaló, mesés templomok, paloták, polgárházak, melyek mind a város aranykorában, a 13. és a 15. század között épültek. Itt található többek között az 1364-ben alapított Jagelló Egyetem, Gyógyszerészeti Múzeum, Főpiac tér, Képtár, Városháza, Színház és a Planty, mely az erődítmény falaiból kialakított csöndes park. A középkorban pazar védművek állták az ostromlók útját, melyek jó részét már elbontották, de mementóként ma is ott áll egy kis része a belső falaknak, hét bástyával és az arzenállal, a Barbakánnal, valamint a főbejárati kapuval (lásd a fenti képen). A karcsú tornyokkal díszített, kerek védművet és a falakat akár meg is mászhatjuk és a felsőbb szintekről megnézhetjük magunknak a várost. Ráadásul egy kiállításon megismerhetjük a megerősített városfal keletkezését és történetét.

symbol-krakow-legendary-wawel-dragon-monument-made-stone-blowing-fire-out-his-mouth_149066-1210.jpg

A történelem rajongói igazi kincseket találnak az Óváros déli részén. Itt áll a Wawel-domb, ahol magasodik a királyi vár és a székesegyház, a püspöki palota, egy nagyon hangulatos szép, keskeny utca, a Kanonok sor, ahol a palotához vezető Királyi út utolsó szakaszát találjuk. Az épületeket kivilágítják, ezért érdemes este sétálni arra egyet. A Sárkánybarlang napjaink egyik leglátogatottabb turistalátványossága. A legenda szerint a Wawel-domb alatt húzódó barlangban lakott a sárkány, aki felfalta a város szüzeit. A dombnál lépünk be és a Visztulánál hagyjuk el a barlangot, amely hangulatos kivilágítással teszi izgalmassá a sétát, ráadásul a kijáratnál ott áll a tűzokádó fémszobra, mely öt percenként tüzet okád.

tour_img-724786-145.jpg

A következő fejezetben Kázmérváros pezsgéséből kapunk egy szeletet. Bárok, kocsmák, éttermek, az Új téren számos teraszos vendéglő, így nyáron a fiatalosan pezsgő élet központja. Emellett múzeumok mutatják, hogy Lengyelországban sem feledkeztek meg a holokauszt során történt vérontásról. A Galícia Múzeum egy magánmúzeum, ahol az áldozatokra történő emlékezésre szólítják fel a látogatókat. A múzeum dokumentálja a zsidók életének nyomait Galíciában. Kicsit meglepő, de valamilyen csoda folytán a város mind a hét zsinagógája átvészelte a háborút. Érdemes megnézni a Remuh-Zsinagógát, melyet helyreállítottak és mellette találhatunk egy régi zsidó temetőt is, melyet szintén érdemes felkeresni. Ha pedig szeretnénk bepillantást nyerni a zsidóság mindennapjaiba, akkor keressük fel a 15. században épült Régi Zsinagógát (Synagoga Stara), mely a legrégebbi zsinagóga az országban és, amelyet átépítettek, hogy múzeumként meséljen a látogatóknak.

269277.jpg

Az első három fejezet a belvárosi látnivalókba vezeti be az utazókat, ezen túl azonban akad még a városban látnivaló, ezeket találhatjuk az Érdemes még megnézni című fejezetben. Többek között helyet kapott a kötetben a Cricoteka, mely különleges lyukacsos acéllapokból álló, vaskó épületszerkezetével már magára vonzza az ember érdeklődését. Emellett helyet kapott Schindler zománcozott termékeket előállító gyára, ahol ma állandó kiállítást találunk, de akadnak még múzeumok és botanikus kert is a látnivalók sorában. Krakkóban rengeteg minden emlékezteti az embert a második világháború szörnyűségeire. A Gettó hőseik tere, a Gestapo épülete (Ulica Pomorska 2. számú épülete), ahol ma egy kiállítás felidézi nemcsak a nácik rémuralmát, de a szovjet korszak terrorját is felidézi.

5ed0e169f34d0562ea37fa62.jpeg

A végére két városon kívüli látnivaló is helyet kapott a kötetben: Auschwitz-Birkenau és a Wieliczkai Sóbánya. Előbbi megrendítő helyszín, melynek a neve is fogalom a nácik rémtetteinek érzékeltetésére. Ebben a megsemmisítőtáborban több, mint 1,2 millió embert gyilkoltak meg. Ma egy emlékhelyet és múzeumot találunk itt. Csupán 45 km Krakkótól és mintegy öt órás látogatással be lehet járni mindkét tábort. A sóbánya már több mint 40 éve szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Már a 13. századtól fogva az egyik legjelentősebb bevételi forrást jelentette Krakkó és az egész Lengyel Királyság számára, de ma már csak nagyon kis mennyiséget nyernek ki. A föld alatt több mint 300 km hosszan húzódnak járatok, melyek egy részén található "turistajárat". Itt a legizgalmasabb látnivaló a 20 méter magas termek és egy sótó mellett található Szent Kinga kápolna, ahol minden, a talaj, az oltárok és a csillárok is sóból vannak.

A Marco Polo sorozat újabb remek darabja egy izgalmas városba kalauzol el minket, de az izgalmas látnivalók mellett megmutatja mi olcsó, mi trendi, mit érdemes csinálni, ha esik, ha lazítanánk, hol és mit együnk, hol vásároljunk, ha különleges élménnyé szeretnénk tenni még egy ilyen hétköznapi dolgot is. És persze egy ilyen nyüzsgő városban az éjszakai szórakozáshoz is kapunk tippeket. Ezúttal sem maradhattak ki a kötetből az élménytúrák, az ünnepek, linkek, blogok, appok, praktikus tanácsos, egy miniszótár a legfontosabb kifejezésekkel és egy térképmelléklet. Mindez egy aprócska kötetben kedvező áron. Jó szórakozást Krakkó izgalmas városához!

139483817.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Fordította: Balázs István

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

London, a modernitás és hagyományok metropolisza

Egy páratlan főváros: Párizs, a fény városa

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

Szólj hozzá!

A ​rémálmok múzsája

2020. szeptember 16. 07:12 - GReni

Könyvajánló - Laini Taylor: A ​rémálmok múzsája - Muse of Nightmares

Izgalmas ifjúsági fantasy egy mágiával,
veszélyes lényekkel, harcokkal teli,
színes, izgalmas világban.

collage_fotor_2.jpg

Laini Taylor A különös álmodozó című duológiája könnyedén szippantja be az olvasót. Színes, egyedi történet egy varázslatos világban szerethető karakterekkel. Az első rész, bár nem volt hibátlan, nekem nagyon tetszett. A szerző kreálta világ megnyert magának. Ha nem ismered a sorozatot, akkor mindenképp az első résszel kezdj, mert nem tudok úgy írni a második kötetről, hogy ne legyen spoiler az első részről! Itt találhatsz róla egy kis ajánlót:

A különös álmodozó

A rémálmok múzsája ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész véget ért. Szárájának szellemként kell boldogulnia, Lazlo pedig képességének köszönhetően istenné vált. Szárája lelkét csupán egyetlen dolog köti a világhoz, Minja, aki bosszújához akarja felhasználni a hozzákötött lány lelkét. Lazlo szerelmes a lányba, de most rettentő nehéz helyzetbe kerül. Választania kell: Könny lakosait menti vagy Száráját?

Az első részben csupán a gonosz, vérre és bosszúra éhes lányt ismertük meg Minjában, ebben a kötetben azonban teljesebb képet kapunk róla, így már nem is olyan egyszerű gyűlölni őt tetteiért. Izgalmas volt látni, miként változik a regény során. De nem ő az egyetlen, akinek komoly jellemfejlődésen kell átesnie. Szárája először csapdában érzi magát, vergődik, de aztán megtalálja a helyes utat, hogy az Álmok Istennőjévé válhasson.

A fantasy ebben a kötetben portal-fantasy-vá alakul, ugyanis Lazlo isteni képessége, hogy ajtókat tud nyitni más világokba. Emiatt ismerkedünk meg az ő történetével párhuzamosan Kora és Nova világával is. Ez a világ nagyon antipatikus, nyomasztó, ahol a nők csupán arra jók, hogy dolgozzanak, szüljenek és hallgassanak. A két nővér pedig szeretne kitörni, szabadulni ebből az elnyomásból. Kettejük története tele van szomorúsággal, közben pedig gyönyörűen mutatja be a testvéri szeretet, a szabadságvágyat és bár elszakítják őket egymástól, sosem feledkeznek meg a másikról. Előzménytörténetük megismerése után fut össze a két cselekményszál.

Kb a kötet feléig nagyon lassan indultak be az események. Ment a huza-vona Minjával, de az igazi pörgés, drága elérkezése után már letehetetlenné vált a könyv. Mágia, küzdelmek, nagy csaták, egy lehetetlennek és legyőzhetetlennek tűnő új ellenség és a múlt is kísérti a szereplőket. 

A világépítés, a mitológiák, a szereplők jellemfejlődése mind szuper, de nekem kicsit zsúfolt lett a kötet. Mindenből kaptunk egy szeletet, néha nagyon ki lett bontva egy-egy szál, ehelyett talán jobb lett volna, ha trilógia mellett dönt a szerző. Számos új helyszínt kaptunk, de nemcsak térben, időben is ugrálunk. Az első résznél is úgy éreztem, hogy lassan indul be, ezt most is éreztem, ám aztán felpörgött és feszültségekkel, harcokkal, szeretettel, barátsággal teli regény lett belőle. Hibái ellenére is szerethető kötet és bár kaptunk választ sok-sok kérdésre, azért hagyott nyitva ajtót a szerző, ha mégis folytatná a történetet. Nem bánnám, mert a világban bőven vannak még lehetőségek.

705e4f455b993eac9cedd653bccc112742523061.jpegKöszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

Szőlőskert Provence-ban

2020. szeptember 15. 12:06 - Carbonari

Könyvajánló - Ruth Kelly: Szőlőskert Provence-ban

Érdekel, mi történik, amikor egy 43 éves asszonytól elvesznek otthont, családot, és tapra kell állnia? Hát.. valami olyasmi, mint amit Ruth Kelly Szőlőskert Provence-ban című könyve tárgyal, amely a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg.ruth.jpgA képek a szerző Twitter oldaláról származnak.

Tovább
Szólj hozzá!

A fétis és a súlyos testi sértés, avagy az alvilág ügyvédjének sötét történetei

2020. szeptember 13. 12:13 - Carbonari

Könyvajánló - Ferdinand von Schirach: Büntetés

torok.jpgA fétis és a súlyos testi sértés - avagy jogos-e szexbaba sérelmére történt, tulajdonosának nem tetsző cselekményt az elkövetőn megtorolni? Na, jogászkáim, erre teremtsetek precedenst!

Tovább
Szólj hozzá!