Lehet egy skandináv krimi misztikus?

2020. október 26. 07:13 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Max Seeck: Boszorkányvadász

A sikeres finn krimiíró, Roger Koponen feleségét brutálisan meggyilkolják, és hamarosan újabb hullák kerülnek elő. Minden arra utal, hogy valaki követi a szerző műveit...

1_246.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Egy kisállatrendelő hétköznapjai

2020. október 25. 07:39 - GReni

Könyvajánló - Dr. Philipp Schott: Egy kisállatrendelő hétköznapjai

Egy kanadai állatorvos őszintén meséli el milyen az élet egy állatorvosi rendelőben. Akadnak humoros, szórakoztató, megható, szomorú történetek is, melyek segítségével mi is rengeteg tanulhatunk kis kedvenceinkről és saját magunkról.

animal-wallpapers-cute-cat-rabbit-wallpaper-wallpaper-32352.jpg

A Partvonal Kiadó egy szuper, szórakoztató kötetet hozott az olvasóknak Dr. Philipp Schott tollából. Dr. Schott az írásai alapján egy nagyon jó fej állatorvos lehet, aki az elmúlt években blogbejegyzések formájában mesélt a rendelőjében megélt érdekes kalandokról. Harminc évnyi praxisa alatt nem meglepő, ha sok mindent látott és számos jópofa története jelent meg most egy könyv formájában, amely az Egy kisállatrendelő hétköznapjai címet kapta. Imádom az állatokat, az otthonom lakói két törpenyuszi és két csincsilla is, így mikor megláttam tudtam, hogy nekem ez a könyv kell.

Szerencsére nem kellett csalódnom. A kötet alcíme Vidám történetek kutyákról, macskákról és más állatfajtákról. Pont azt nyújtja a kötet, amit a cím alapján sejtettem: néhány órás kiváló szórakozás állatokról és gazdáikról. Azt szerintem mindenki tudja, hogy mennyire nehéz lehet kezelni egy beteget úgy, hogy ő nem tudja elmondani, hogy mi fáj, mennyire fáj vagy miért nem akar enni. Szóval egy állatorvosnak meg kell ismernie minden apró rezdülését az állatoknak. De ennyiben nem merül ki a munkájuk, mert a gazdival is szót kell érteni.

4250.jpgA szerző és szépséges kutyája

"Az állatorvosi praxis valósággal ontja a megosztásra érdemes mulatságos, izgalmas és megható történeteket, ráadásul az állatok közelségében az emberek is megnyílnak, és a legőszintébb énjüket mutatják."

Az egész könyv nagyon naplószerű. Olyan, mint egy-egy érdekes bejegyzés Dr. Schott memoárjából, ami szuper stílussal született. Több részre osztotta a kötetet, hogy ne csupán jópofa történeteket kapjunk, hanem tényleg belássunk kicsit a színfalak mögé. Először mesél az első háziállatáról, Boboról, a futóegérről, aki hosszas könyörgés után került a karácsonyfa alá, ahonnan még az ajándékbontás előtt megszökött. Aztán azt is megtudjuk, miként választotta az állatorvosi pályát. Majd az ezt követő néhány további fejezet még nem az állatokról szól, inkább a szakmáról, a vele járó nehézségekről. És bár a cím többségében stimmel, mivel a legtöbb történet szórakoztató, vidám, bájos, nem maradhattak ki a megható, szomorú esetek sem, hogy teljesebb képet kapjunk a rendelőben zajló életről.

hero-istock-pre-vet.jpg

Megtudjuk mi alapján kalkulálják ki a kezelések árát, és arról is mesél, hogy bizony ők is emberek, akik olykor tévedhetnek. Kifejezetten hasznos lehet gazdiknak az a fejezet, ahol arról beszél, hogy mi az, amit fontos elmondani az orvosnak, mert bár évek tapasztalatai alapján megtanulták kiszűrni a lényeget a gazdik mondandójából, nem baj, ha könnyebbé tesszük számukra az apró családtagok kezelését. És azokat is gondolkodóba ejtheti, akik esetleg minden apró tüsszentésre futnak az orvoshoz. Segít eldönteni, hogy mikor szükséges orvoshoz menni, mi a fontos, mire figyeljünk és mi az, amivel nem kell az éjszaka közepén rohanni, hanem ráérünk reggelig várni.

Nem maradhattak ki a kötetből fájdalmasabb, ijesztőbb témák sem, mint a rák, a kegyes halál, vagy az oltások, ivartalanítás. Rengeteg hasznos információt találunk a kötetben és szerintem szuper, hogy fontos dolgokat tanulhatunk meg, miközben mókás történetek szórakoztatnak minket. A csodabogár gazdikról szóló részeken jókat nevettem és néha fogtam a fejem. Mint például ennél:

"A házaspár, akik döbbenten vették tudomásul, hogy a macskájuk vemhes. De hogy történhetett? Nem megy sehova, és az egyetlen hím a közelében a saját testvére!"

funny-looking-ostrich-1.jpg

A legtöbb történet macskákról és kutyákról szól, az ő betegségeikről. Nem meglepő, hisz a leggyakoribb háziállatról beszélünk. Azért szerencsére akadnak kivételek, amikor a megszokottól eltérő jószággal találkozik az állatorvos. A szerző esetében az első ilyen találkozás egy epilepsziás struccal esett meg. Most képzeljük magunk elő a két és fél méter magas, 130 kilós jószágot. Elég ijesztően hangzik. Hát még így:

"...négymétereseket tud lépni, a karmai akár a sínszegek, és akkora az ereje, hogy játszi könnyedséggel kiszorítja az emberből a szuszt. Akinek kedves az élete, ezerszer is megfontolja, hogy érdemes-e kitennie magát a kizsigerelés veszélyének. A strucc agya kisebb, mint a szemgolyója, és amikor epilepsziás rohamot kap, még a maradék kis intelligenciája is elvész, és valódi bűvészmutatvány bánni vele."

Szerencsére nem történt tragédia, sőt azt is megtanulhatjuk a kötetből, hogy miként adjunk be orvosságot egy struccnak. :) Ez egy klassz könyv, amelyben rengeteg betegségről, a helyes állattartásról és az orvossal való kommunikációról is olvashatunk. Simán kötelező olvasmánnyá tenném minden állattartónak. Ha például eljátszunk a gondolattal, hogy a gyerek kérésének eleget téve befogadjunk egy állatot, akkor ez a könyv tipikus példája a játszva tanulásnak, amit érdemes beszerezni. Sokkal több, mint néhány cuki, vidám történet. Szuper betekintés egy kisállatrendelő mindennapjaiba.

139481321.jpgKöszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Fordította: Novák Petra

Kövess minket a Facebookon is!

Tanulságos és megható történetek keményen dolgozó kutyákról

"Történet egy macskáról, akinek szíve viszont hatalmas"

Lenyűgöző állati Guinness Rekordok

Szólj hozzá!

Természettudomány háborúban és békeidőben

2020. október 24. 07:00 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Inzelt György: Természettudomány háborúban és békeidőben

A felfedezések lendítették előre a világot mindig is, miközben benne mi magunk, a működésünk, az utóbbi párezer évben vajmi keveset változott. De mégis a tudományos felfedezések és a kísérletek miatt tartunk ma ott, ahol. Hogy ez jó-e vagy rossz, mindenki döntse el maga - de addig is Inzelt György bemutat néhány érdekességet a tudomány világából.

1_244.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Deadpool A Megtorló ellen

2020. október 23. 07:12 - GReni

Könyvajánló - Fred Van Lente és Pere Pérez: Deadpool A Megtorló ellen

Ha látni akarod, hogy mi történik, amikor két pszichopata egymásnak feszül, akkor a Deadpool A Megtorló ellen a neked való képregény. A nagydumás, zsémbes zsoldos, Wade és Frank, aki nem hagyhat semmilyen bűnt megtorlatlanul egymásnak feszül. De ki kerül ki győztesen?

dpoolpun2017002-main.jpg

Mi az akciódús, pörgős, szórakoztató képregény kulcsa? Eressz össze két hőst (bár esetünkben inkább antihőst) és nézzük meg ki az erősebb. Fred Van Lente és Pere Pérez egy ilyen vállalkozásra állt össze, ahol egymásra uszították a nagyszájú zsoldost, Deadpoolt és a kissé elvakult, Megtorlót.

A bűnözőknek mindig kell valaki, aki gondoskodik a pénzükről, és bizony ezzel foglalkozik Bank, ő az alvilág könyvelője, pénzmosója. Frank Castle, azaz a Megtorló, amióta elvesztette a családját, mészárolja a bűnözőket. Bank azért került célkeresztbe, mert Frank rá akarja tenni a kezét a gengszterek minden dugipénzére, hogy az alvilág összezuhanjon.

A történet akkor fordul teljes káoszba, amikor Bank épp tárgyal Deadpoollal és megérkezik Megtorló. Elkezdődik a csetepaté, közben Bank nője a gyerekkel menekülőre fogja, de a csónakjuk felrobban. A sors fura fintora, hogy Deadpool pénzét is Bank kezeli, ráadásul Wade imádja Bank gyerekét, Hudsont, szóval elönti a vörös köd, amikor azt gondolja Frank megölte a srácot.

Ám ez nem is olyan egyszerű. Adott egy kissé dilinyós halhatatlan hős és egy pszichopata halandó. Vajon ki nyeri a csatát? Azt mindenki sejtheti, hogy a rajongók két kedvence nem végezhet egymással, ezért joggal reménykedhet az olvasó, hogy jön majd egy nagyobb gonosz, aki ellen összefoghatnak, de addig is csépelik azért egymást keményen és Deadpool be is kap pár fejlövést néhány alkalommal, ami pont elég arra, hogy ne emlékezzen rá, hogy mi is történt kettejük között és miről szól az utolsó megbízása.

19a12945-8139-42d3-9ad7-55296a29fd0e_1_105_c.jpeg

Mindketten kapnak komoly sebeket, véres akciójelenetekben és humoros szócséplésekben, szájkaratéban sincs hiány. Az alapötlet nem új, de mégis tökéletesen működik ezzel a két szereplővel. Teljesen különbözőek mégis nagyon hasonlítanak. Amikor az elveiket követve pszichopata módon gyilkolásznak pontosan ugyanúgy képesek működni, a mészárlások után pedig mindkettejük képes érzelmekre is. Ettől lesznek ők érdekesek, izgalmasak és szerethetőek. És ez a képregény is pont ilyen. Jó párbeszédek, izgalmas párosítás, pörgős, akciódús jelenetek, mindez remek rajzokkal, színekkel és meg is van a pár órás tökéletes szórakozás.

A kötet tartalmazza a Deadpool A Megtorló ellen sorozat öt részét (Deadpool vs. Punisher 1-5), amelyet a Fumax Kiadótól megszokott szuper minőségű kiadásban vehetünk a kezünkbe.

3204838_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Fred Van Lente
Illusztráció: Pere Pérez
fordította: Benes Attila
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
112 oldal
ISBN 978-963-470-145-3

Kövess minket a Facebookon is!

 

Szólj hozzá!

A győztesnek mindig igaza van?

2020. október 22. 06:19 - Carbonari

Könyvajánló - Urbánszki László: A nyughatatlan

nyughat_1.jpg"Kit érdekel olyan ostobaság, mint a becsület?" – háborgott magában hősünk, a 13 éves fiú. – "Csak az a fontos, hogy győzzek! A győztesnek mindig igaza van, mindegy, mit mondanak a bárgyú oktatók!"
Igaza van vagy sem? A mű végére kacagtató jelenetek során, véres verítékkel átrágott kalandok sokasán kiderül. Egy görény, egy nyughatatlan kamasz és egy mágiával átitatott város története ez az ifjúsági regény. Imádtam! 

Tovább
Szólj hozzá!

Egy mentett kutyus igaz története a boldog otthonig

2020. október 22. 00:24 - GReni

Könyvajánló - Tornóczky Anita: Izé szerint a világ

Egy megmentett kutya sikertörténetébe bújtatott szomorú és reményteli történetek a felelős állattartás és az állatvédelem fontosságáról.

118242790_1708359825984593_6364209829392720291_n.jpg

Tornóczky Anita dolgozott modellként, műsort vezetett, több diplomával végül az állatok segítésében találta meg a hivatását. Az Országos Állatvédőrség Alapítvány ügyvezető igazgatója, kutyaviselkedési terapeuta, aki az egyik állatmentési akciónál találkozott a félholt állapotban levő szőrmókkal, Izével.

Izé szerint a világ címen megjelent kötetében Izé "elmesélésében", az ő kalandjain keresztül mesél az állatmentésről, a felelős állattartásról, betegségekről, ivartalanításról és még számos fontos dologról, melyekről tudnia kell azoknak, akik arra vállalkoznak, hogy befogadnak egy kutyát. Rengeteg hasznos információ van a kötetben arról, hogy miként neveljük, gondozzuk a kutyánkat és milyen különleges módszerekre van szükség például egy sérült, mentett kutyánál, de fontos leszögezni, hogy ez nem egy kutyanevelős könyv. Inkább egy felhívás, figyelemfelkeltés, hogy mire érdemes odafigyelni vagy miért célszerű szakértő segítségét kérni a neveléshez.

Szívszorító volt olvasni Izé történetét. Egy nyári napon született három testvérével, de az anyja rettentően legyengült, mert nem kapott enni, ezért őket is alig tudta szoptatni. Tehéntejbe áztatott kenyeret kaptak, de az nem jó egy kutyának. Aztán jöttek az Állatvédőrségtől és kimentették őket több társával együtt. Gyógyszerek, infúzió, tápláló ételek, csend és nyugalom. Aztán Anita hazavitte, amíg rendbe nem jön. Félő volt, hogy nem éli túl.

121129220_1752653431555232_2322075974565411700_o.jpg

Anita mindenhová magával vitte és miközben arról olvashatunk, hogyan lábadozott a kiskutyi, több Állatvédőrséges akcióról is mesél nekünk. Kapott egy fejezetet a falka, a hierarchia és a falka más tagjai. Például Berta története, amelyen keresztül ismerkedünk az ivartalanítás fontosságával. Sajnos voltak azonban olyan fejezetek, amelyeken nagyon felhúztam magam és remélem sok ember érzi így.

Izé életének alakulásában voltak hullámvölgyek, apró balesetek, de ezeket leszámítva is látható, hogyan fordult jobbra a sorsa. Viszont az Állatvédőrség munkáit boncolgató részeknél nagyon felhúztam magam. Sosem fogom megérteni, miként lehet képes valaki arra, hogy egy ártatlan állatot bántson vagy azon nyerészkedjen, hogy megsérülnek ezek az alapvetően kedves teremtések.

Többek között olvashatunk egy olyan mentésről is, ahol 42 kutyát sikerült kihozni egy kutyaviadalokat tartó rettenetes lénytől (bocsánat, az ilyet nem tudom embernek nevezni). Szintén szomorú, hogy létezik és az állatvédők harcolnak is ellene, ezek a gyepmesterek, a sintértelepek, melyek közül vannak tiszta és rendezett helyek is, de sokban közülük borzasztó állapotban tartják az állatokat, amíg el nem altatják őket, melyre a mai törvények alapján 14 nap után joguk van. Sőt a keleti országrészben vannak olyan telepek is, ahol nem szabályosan oltják ki az életüket, hanem élve dögkútba dobják az elárvult állatokat.

Kicsit kompenzálva a rengeteg dühítő, rémes történetet, váltásban jönnek a bájos sztorik. Zongoraóra, masszázs, mókázás az Állatvédőrségnél, amely (ez nem lesz túl meglepő információ) állatbarát munkahely és van, hogy 5-7 jószág bandázik együtt az irodában. Jó kis programötleteket is kapunk, melyek alkalmával közelebb kerülhetünk az állatunkhoz. Kutyás táborok vagy ott az agility, ami kutyának és gazdinak is jó móka.

agility.gif

Szuper ötlet volt ilyen formában megírni ezt a könyvet. Könnyed, játékos, olvasmányos és mégis rengeteg hasznos információval szolgál. Megismerhetünk egy bájos kutyát, akinek kemény volt élete első pár hónapja, közben pedig számos betegségről olvashatunk, melyek mind megelőzhetőek lennének gondos odafigyeléssel, felelősségtudattal. Ha egy ember csesz le valakit, amiért például sajnált pár ezer forintot, hogy távol tartsa a kullancsokat, sokan csak legyintenek rá, de amikor magunk elé képzelünk egy bánatos, értetlen kutyust, máris másként gondolkodunk. Legalábbis bízom benne, hogy egy-egy történet könnyebben fog meg valakit, aki korábban nem volt mindenben felelős gazdi.

Arra azonban mindenki készüljön fel, hogy vannak szomorú pillanatok és fotók a kötetben. Rögtön az elején például, amikor infúzióra és antibiotikumra szorult Izé, van egy fotó, ahol minden bordája látszik. Szívszorító így látni egy ártatlan állatot. Azt pedig szinte lehetetlen szemléltetni, hogy milyen megterhelő lelkileg az állatmentés, de Tornóczky Anitának sikerült egy komoly szeletet megmutatni a munkájukról és annak fontosságáról, a kegyetlen szélmalomharcról, amellyel nap mint nap szembe kell nézniük.

Ez a kötet szerintem elbírna egy 14-es karikát. Fontos dolgok vannak benne, amikből rengeteget tanulhatnak a gazdik vagy leendő gazdik, de egy fiatalabb gyereknek még nem biztos, hogy kell olyanokról olvasni, hogy menteni kellett olyan kutyát pl, akinek hiányzott a fél arca egy kutyaviadal miatt. Beszélni kell vele róla, de nem ilyen durván szembesíteni az emberiség sötét oldalával. És a fülszöveg nem készít fel azokra a rémes dolgokra, amiket a mentésekről szóló történetekben olvashatunk vagy a kötet vége felé az állatkínzásokról, a védőrség kudarcairól szóló részekben. Szerintem ezt fel kellett volna tüntetni rajta.

izetornoczkyborito7ka_20200211_1211_35.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

Képek forrása: Tornóczky Anita Állatvédőrség

A küzdelem könnyei

Tanulságos és megható történetek keményen dolgozó kutyákról

Egy kutya bakancslistája

Szólj hozzá!

Egy bukott angyal és egy félnótás démon megmenti a világot...vagy mégsem?

2020. október 20. 07:28 - GReni

Könyvajánló - Lana Millan: Raziel 2. - Egy angyal a szerelem küszöbén

"Ismered a viccet, amiben egy bukott angyal és egy félnótás démon néhány társával elindul, hogy megmentse az emberiséget, miközben néha abban sem biztosak, hogy érdemes-e reggelente felkelni az ágyból?"

100865137_3112924505411161_4380001098635673600_o.jpg

Lana Millan Raziel sorozatának első kötete két éve látott napvilágot Egy angyal az élet küszöbén címmel. A kötetben megismertünk egy bukott angyalt, Razielt, akinek lehetőség kínáltatott, hogy visszanyerje a szárnyait. Ehhez egy démont, Beladert kapja segítségül. Humoros, könnyed olvasmány a jó és a rossz harcáról. Ha nem ismered a történetet, egy kis ízelítőt kaphatsz az első részről írt ajánlómban az alábbi linken:

A bukott angyal, a démon meg a Tudás könyve Nevadában

Nem voltam maradéktalanul elégedett az előző kötet végén, de azért kíváncsian vártam még tud még kihozni a szerző ebből a különös párosból, ezért belevetettem magam a Raziel második részében, az Egy angyal a szerelem küszöbén című regénybe, ahol a pokol és a menny készül megmenteni az emberiséget.

Hirtelen csapunk bele a dolgok közepébe. Semmi felvezetés, semmi összefoglaló az előzményekről, szóval, ha eltelt több mint két év az első rész olvasása óta, akkor érdemes belelapozni, hogy kicsit frissüljenek az emlékek. Szóval ott van Raziel és Belader, akik versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék a világot a vírustól, amit Mihály készül rászabadítani az emberiségre. Ketten ugyan próbálkoznak, de látszólag fogalmuk sincs mit is kéne tenniük, hogy meggátolják a katasztrófát.

Egy térkép segíti őket, amely Raziel bőrén jelenik meg. Ez a térkép mutatja azokat az embereket, akik segíthetnek megállítani a világvégét. Ezzel hozott a szerző pár nagyon izgalmas, érdekes karaktert a történetbe. Például az ateista sebész, Theon vagy épp Tully és Vicky, akik egykor angyalok voltak, ma pedig orvosokként élik mindennapjaikat. Elég szedett-vedett a társaság, ami jó pár humoros szituációt hoz.

104028464_3148723001831311_6798035241926427017_o.jpg

Az út Miamiba vezet, persze közben számos kalandba keverednek. Főleg, mert az alvilág szörnyei is vadásznak rájuk. A cím alapján féltem, hogy sok lesz a romantikázás Raziel és Belader között, de szerencsére nem vitte túlzásba a szerző ezt a szálat. Maradt a szarkazmus, a humor megspékelve néhány akciójelenettel.

A kötet számos kérdést hagy maga után, szóval lesz itt még izgalom a trilógia végére. Ebben a kötetben inkább a szereplőkkel ismerkedtünk. Látható fejlődésen mentek át a főszereplők és egy-két történet előkerül a múltból is, ezek közül van, amit még nem feltétlenül értek (talán majd a zárókötetben). Belader még mindig keresi az útját és odaszólásai bőven adnak okot nevetésre. Egy pici hiányérzetem volt a többi szereplőnél, akikről még olvastam volna többet, de most egyértelműen Raziel volt a kötet főszereplője. Látjuk miként térnek vissza angyali képességei, amik remélhetőleg segítenek majd a folytatásban.

104481543_3158822830821328_510762427129763740_o.jpg

Ez a kötet is könnyed és humoros, szintén voltak apró hibák, számomra néha laposabb, unalmasabb részek, pedig folyamatosan zajlanak az események. Érezhető volt, hogy most készülünk fel az utolsó kötetben várható nagy akcióra. Felépült a csapat, akik most kellett összerázódnia, miközben próbálják kitalálni a nagy tervet, amellyel megakadályozhatják az armageddont.

1834475.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Ha a két könyv után még olvasnál erről a furcsa párosról, akkor várnak a szerző oldalán az Egy angyal és egy démon meséi, kattints!

Szólj hozzá!

Jóbarátok: mi zajlott a színfalak mögött?

2020. október 18. 07:49 - GReni

Könyvajánló - Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció - Mi zajlott a színfalak mögött?

A Jóbarátok a 90-es évek óta töretlenül gyűjti a rajongókat, sikere a legmerészebb ábrándokat is túlszárnyalja. Belesnél a színfalak mögé? Kíváncsi vagy miben rejlik a sorozat halhatatlansága? Ez a könyv igyekszik minden kérdésedre válaszolni.

friends-e1562857358291.jpg

Minden kétséget kizáróan a világ egyik legnépszerűbb sorozata a Jóbarátok (Friends) a mai napig, pedig - számomra olyan hihetetlennek tűnik ez az évszám - 1994-ben tűzték műsorra az első részt. Az amerikai sorozat tíz éven keresztül borzolta a rajongók kedélyeit, akik a mai napig rajonganak a hat barát kalandos életéért New Yorkban. Ráadásul minden nap jön egy újabb fiatal, aki elkezd érdeklődni a sorozat iránt.

Saul Austerlitz újságíró, nem mellesleg ízig-vérig rajongója a sorozatnak és sokat örömére úgy döntött ír egy könyvet, amelyben kulisszatitkokba avatja be az olvasókat. Így született meg A Jóbarátok-generáció című kötet. Ez egy tényfeltáró írás, amelyben megtudjuk, mint az alcím is állítja: Mi zajlott a színfalak mögött?

Részben egy kalandos utazás, mely során felelevenítjük a sorozat legjobb pillanatait, miközben megtudjuk miként dolgoztak az írók, a színészek és az utóélete is terítékre kerül. A szerző próbálja megválaszolni az örök kérdést: miként lehet, hogy egy több, mint harmincöt éves sorozat ma is ugyanolyan töretlen népszerűségnek örvend a fiatalok között, mint születése idején?

david_crane_kevin_bright_friends_25th_anniversary_c7shjh9b5kpl.jpgAkik nélkül ez a sorozat sosem születhetett volna meg: David Crane, Marta Kauffman, Kevin Bright

Rengeteg mindenre kitér a kötet rögtön a kezdetektől. Megtudjuk, hogyan született meg az ötlet és onnan hogyan jutottak el odáig, hogy szereplőválogatás, pilot, majd a kultikussá vált szökőkutas jelenet leforgatása és persze a főcímdal születésének története sem maradhatott el. És azt is megtudjuk a sorozat alkotói miként merítettek ihletet saját jellemükből egy-egy szereplő megalkotásakor.

Olvashatunk a forgatókönyv írásának folyamatairól, de a jelmezek, a díszlet is helyet kapott, emellett a televíziós viszonyok és a társadalmi környezet segítségével ismerhetjük meg a sorozat keletkezésének körülményeit. Megtudjuk eredetileg milyen felállásokat terveztek a pároknak. Miután végignéztem a sorozatot, én már el sem tudnám képzelni, hogy Monica és Joey lehetnének szerelmespár, pedig a terv az volt. De Monica és Chandler románcát is csak hummorforrásnak szánták, az elején még az írók sem tudták, hogy végül komoly kapcsolat lesz belőle.

friends-monica-joey-1509037024.jpg

"A Jóbarátok első évada a kilencvenes évek televíziójában a maga nemében páratlan volt: a jól megformált történet mellé befért a romantikus szál, a zárlat után pedig bízni lehetett abban, hogy a nézők vissza fognak ülni a képernyő elé, mert meg akarják tudni, mi történik."

És így is lett. Pillanatok alatt lett népszerű a sorozat és lépten nyomon rajongók beszéltek a sorozatról. Ráadásul az első évad végén még Oprah Winfrey is meghívta a szereplőket a műsorába, aminél többet akkoriban Amerikában nem igen érhetett el színész. A sorozat hatalmas siker lett, baráti társaságok jöttek össze, hogy együtt nézzék a fiatalok szövevényes életét.

Számos epizódban bukkantak fel vendégművészek. Olyan nagy színészek, színésznők többek között, mint Julia Roberts, Danny DeVito, Reese Witherspoon, Jeff Goldblum, Brad Pitt  és Bruce Willis. Ezek csak tovább növelték a show népszerűségét.

A forgatókönyvírás folyamatáról rengeteg érdekesség elhangzik a kötetben. Például, hogy mennyit kellett David Crane-nek rohangálnia az NBC felügyeleti osztályához, hogy megtudja mennyi "mell" vagy "segg" szó hangozhat el a sorozatban.

"Máskor a mennyiségen volt a hangsúly; két "pénisz" még mehet, három már sok."

Kapunk információkat a sorozat gyártóiról, a szerződésekről, a bérekről, illetve arról, amikor együtt állt ki a stáb magasabb fizetésért, mikor a show szárnyalt. Rengeteg epizódról vannak apró történetek, így a cselekményszálról számos emlékem ugrott be. Felültem a nosztalgiavonatra. Nálunk egyetemi koliban tipikus közös program volt, amikor leültünk enni, hogy közben néztük a Jóbarátokat. (És miközben írom ezt a posztot, a háttérben épp a sorozat első évada megy az egyik tévécsatornán. :D )

1994_2004.jpgAz első epizód előtt 1994-ben és az utolsó epizód végén 2004-ben

A tíz év alatt a szereplők rengeteget fejlődtek, ráadásul a szemünk előtt nőttek fel. Lett komoly kapcsolatuk, munkájuk, váltak felelősségteljes szülőkké. Együtt izgultunk, sírtunk és nevettünk velük. Vannak ugyan hibái és mai viszonylatban társadalmi és politikai érzékenysége megkérdőjelezhető, de ettől függetlenül ma is milliók nézik és még szerintem sokáig lesz porondon. Egy olyan világ, ahol a rossz hírt mindig felváltja egy jó és a barátság örök.

Miközben olvastam a könyvet a werkkönyv kifejezés ugrott be, ami tökéletesen leírja, hogyan is működik a kötet, amely időnként picit száraz, a vége kicsit már sok. (Egy ismerősöm azt mondta, hogy óda a sorozathoz, és tényleg! De legalább egyértelmű, hogy Austerlitz hatalmas rajongó) Ezektől függetlenül bőven vannak benne érdekes, szórakoztató információk, amik miatt minden rajongó boldogan fogja belevetni magát.

"Van, aki szereti, van, aki ki nem állhatja a sorozatot, de az tény, hogy a Jóbarátoknak még mindig súlya van."

5910232_5.jpgA könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Fordította: Magyari Andrea

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, ahol kedvezményesen meg is rendelheted a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!