Warwick nyomozó színre lép

2020. május 30. 07:17 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jeffrey Archer: Aki mer...

Aki olvasta a Clifton-krónikákat, az ismeri William Warwick nevét. Ebben a kötetben ő a főszereplő. De ne riadjon vissza az sem, aki nem ismeri Harry Clifton és családja történetét, mert ez a kötet igazából független attól.

nothingventured-pb-intro-header.jpg

A kötet eredeti borítója

Tovább
Szólj hozzá!

Jóga nem csak hajlékonyaknak!

2020. május 29. 07:21 - GReni

Könyvajánló - Max és Liz Lowenstein: Jóga nem csak hajlékonyaknak!

"Úgy érzed, a jógát nem neked találták ki, hisz sosem tudtad megérinteni a lábujjad hegyét? Vágyakozva nézed a jógaterem akrobatáit? Ez a könyv bebizonyítja, hogy idővel és türelemmel egyre rugalmasabbá válhatunk a jóga segítségével."

meditate-4246236_960_720.jpg

A kötet szerzőpárosa Max és Liz Lowenstein. Mindketten már fiatalon megismerkedtek a jógával, de csupán később vált igazi szenvedélyükké és rengeteg embert fertőztek meg vele. Ezt igazolja az Instagram fiókjuk is, ahol több mint egy millió ember követi őket és osztja meg velük tapasztalataikat. A kötet is velük kezdődik. Az első oldalakon előtt és utána fotókat láthatunk olyan átlagemberek történeteivel, akiknek megváltoztatta mindennapjait a jóga.

b1nmcqu2p0s_sy600.jpgKötetükben, mely a Jóga nem csak hajlékonyaknak! címet viseli megmutatják, hogy bárki és bármikor elkezdhet foglalkozni a jógával, ha szeretne rugalmasabbá válni. Bármilyen testi adottságaiddal nagyszerű eredményeket lehet elérni, idő és kitartás kell csupán. Az első fejezetben részletesen elmagyarázzák mit jelent a hajlékonyság, hogy miért fontos az egészséges gerinc, majd megmutatják milyen eszközökre lesz szükségünk, aztán pedig jönnek az alappózok. A kötetben minden mozdulatsort fotókkal és alapos leírásokkal láttak el, így könnyedén magunkévá tehetjük a mozdulatokat. És azt is megtudjuk, hogy milyen pozitív hatásai vannak egy-egy póznak mind fizikailag, mind mentálisan.

Bármilyen sportról, mozgásról beszéljünk, mindig elengedhetetlen a bemelegítés, hogy megelőzzük a sérüléseket. Sokan azt gondolják, hogy a jóga szinte nem is tűnik igazán mozgásnak, vagy csak nagyon szelídnek, de valójában alaposan megdolgoztatja, megnyújtja az izmokat, igénybe veszi az ízületeket, ezért kulcsfontosságú a bemelegítés. Ezután jön pár légzőgyakorlat és máris elmerülhet az olvasó a mozgáskultúrában.

A szerzők úgy állították össze a kötetet, hogy a gyakorlatok minden szinten végezhetők legyenek. A kezdők, a középszinten járók és a haladók is hasznosítani tudják a benne rejlő feladatokat. Valamint a részletes leírásoknak köszönhetően sérülések nélkül jógázhatunk és fejlődhetünk lépésről lépésre.

20200505_154630.jpg

Talán az egyik legjobb jógakönyv, ami eddig a kezembe került. Részletes és pontos információk, hogy mit és miként végezzünk. Tetszik, hogy minden mozdulatsor három szintre van bontva és senki nem várja el, hogy egyik napról a másikra a nyakunkba vegyük a lábunkat. Kevesebb a spiritualitással kapcsolatos rész, mint a legtöbb hasonló könyvben, itt inkább maga a mozgáskultúra van a középpontban. Engem gyanítom ezzel vett meg a szerzőpáros.

joga_nem_csak_hajlekonyaknak_borito_600rgb.jpgA kötetet a Bioenergetic Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordító: Juhász Gabriella

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

A gyógyító jóga kézikönyve

Jóga kézikönyv: összhangra tanítás egyszerűen, közérthetően

Szólj hozzá!

"A fegyverek szüntelen dörögnek, ha felizzik a birodalom haragja"

2020. május 26. 07:24 - GReni

Könyvajánló - Brian McClellan: A ​birodalom haragja

Vlora, a lőpormágus, Michel a titkosügynök és az Őrült Ben Styke ezredes
beleveti magát a Lőpormágus-világba istenkövekre vadászva,
miközben váratlan akadályokon kell keresztül verekedniük magukat. 

fokep_75.jpg

Elérkezett az ideje, hogy újra elmerüljünk a Lőpormágus-világban, szerencsére Brian McClellan nem hagyja olvasnivaló nélkül az embert. Mielőtt nekivágtam volna, A vér és lőpor istenei című trilógia második részének, újra előkaptam az első kötetet. Gondoltam csak belelapozok, hogy felelevenítsem a részleteket, végül elolvastam ismét és még mindig nagyon élveztem. Íme egy kis ízelítő kedvcsinálónak, ha eddig kimaradt volna:

A birodalom bűnei

És akkor irány a második rész, mely A birodalom haragja címet viseli. A Fumax Kiadó hozta a tőlük megszokott formát: gyönyörű borító, igényes, minőségi kötés, a tartalomhoz méltó színvonalas kiadás, amely a polc éke lesz olvasás után.

Újra találkozunk az első részben már megismert szereplőkkel, akikre új feladatok és kihívások várnak. A történet szinte ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért. Ismét a helyzet három fő karaktere vezet minket végig a Lőpormágus-világ zavaros útvesztőiben.

book_5_fatrasta_regional_map_web.jpgVlora, a lőpormágus, aki újabb istenkőre vadászik, de nem ő az egyetlen, aki erre a kincsre pályázik. Miközben próbálja a vetélytársakat beelőzni, belekeveredik egy belső konfliktusba az aranybányász-városban. Aztán ott a Michel Bravis, aki a daníz megszállás után sem hagyja el Szárazpartot és új küldetése még a rutinos ügynöknek is kemény diónak ígérkezik. És végezetül Ben Styke ezredes, aki szintén egy istenkő nyomában jár lándzsásaival, de őt sem hagyja unatkozni a szerző. Vagy épp egy árulás közepében találja magát, vagy danízok akarják a fejét vagy épp saját kis bosszúja tereli el az ösvényről.

Bár mind a kövekkel vannak elfoglalva, mégis ez eltörpül a folyamatos pörgés és eseménytenger közepén. Michel az intrikák és kémkedés világában élheti ki magát, mi pedig közben megismerkedünk a daníz társadalommal, Vlora akciódús jelenetei megmutatják a bányászváros sötét oldalát, és Styke katonai csatározásai mellett esélyünk sincs unatkozni, miközben Fatrasztán keresztülvonul. A regény végig izgalmas, fordulatos, sokszor annyira beszippantott a regény, hogy észre sem vettem és órák teltek el.

Ha bejött eddig McClellan stílusa, akkor ez a könyv is elnyeri a tetszésedet. Ezúttal még többet tudtunk meg erről a világról és kicsit jobban megismertük a főszereplőket is. Eszméletlen jó csatajelenettel zárult a kötet és izgatottan várom, hogy mi lesz az istenkövekkel és mindenféle lényegekkel, mágiával a zárókötetben.

3146448_big_1.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Rusznyák Csaba

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Egy fantasy a lőpor korából? Igen!

Vér, árulás, mágia és testvériség egy háborúk sújtotta világban...

Az Ős is gyilkolásra teremtette...

Szólj hozzá!

Andy Vajna: Mr. Hollywood, Mr. Hungary

2020. május 25. 06:21 - Carbonari

Könyvajánló - Návai Anikó: Mr. Hollywood Mr. Hungary

vajna2.jpgKi volt Andy Vajna, az ember? Erre a kérdésre keres válaszokat Návai Anikó a Mr. Hollywood Mr. Hungary című riportkönyvében, amely a Centrál Könyvek Kiadónál jelent meg. 

Tovább
1 komment

Frannie Langton vallomásai

2020. május 24. 07:24 - GReni

Könyvajánló - Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Egy hajdan rabszolgasorban élő mulatt lány szívszorító életútja,
előítéletek, kegyetlenségek, gyilkosság és pusztító szerelem
egy lírai hangvételű, érzelmekben gazdag regény lapjain.91981799_2863543470348459_5194702750545346560_o.jpg

Sara Collins debütáló Costa Book Awards díjas regénye egy súlyos témákat boncolgató történelmi fikció, mely elrepíti az olvasókat a 19. századba. A történet 1826-ban játszódik, amikor Frannie Langton Londonban a vád szerint január 27-én gazdáit, George Benhamt és feleségét, Marguerite-t  brutális kegyetlenséggel meggyilkolta. A lány nem emlékszik rá, hogy mi történt azon az éjszakán, de abban biztos, hogy sosem bántotta volna őket. Most mégis bíróság elé kell állnia, ha elítélik, kivégzik egy ilyen bűnért.

Az ügyvédje, John Pettigrew azt kéri mondjon bármit, amivel megmentheti a kötéltől. Ezért a lány úgy dönt,  hogy  a börtönben ülve tollat ragad és leírja az életét, hogy az ügyvéd lássa, miért nem lehet ő az elkövető. Így ismerjük meg Frannie múltját, aki visszarepít minket 1812-ig Jamaicába.

Jamaicában egy Paradicsom nevű cukornád ültetvényen szolgált gyerekként. Kíváncsi természetű volt, aki valami többre vágyott, de már ilyen fiatalon rá kellett jönnie, hogy mennyire kiszolgáltatott másoknak. A hatalom kénye kedve szerint játszhatott vele, folyamatos atrocitásoknak volt kitéve mulatt nőként, ráadásul akkori gazdája embertelen kísérleteket végzet több tucat ártatlan emberen és a lánynak sokszor kellett ezekben segítő kezet nyújtania.

"Senki sem tudja, mi a legnagyobb szörnyűség, amire képes… míg meg nem teszi."

Aztán eladják őt Angliába, ahol egy jobb életben reménykedett, de sajnos ott talán még rosszabb volt a helyzet. Mérhetetlen ellenségeskedéssel találja szembe magát. A többi szolgáló megveti és szabadulna tőle, ám a szerelem valahogy még ebben az embertelen helyzetben is rátalál.

Fura kettősség van ebben a regényben. A nyelvezet rendkívül szép, lírai, könnyed, miközben nagyon kemény és nehéz témát választott a szerző. A regény lapjairól süt a rengeteg fájdalom, a megaláztatás, az előítélet, az igazságtalanság, a női jogok hiánya, de közben időnként a remény és az élet apró örömei is helyet kaptak a történetben.

Sara Collins nagyon jól hat az ember érzelmeire. Megálmodott egy rendkívül izgalmas szereplőt Frannie személyében. A lány őszintén vall mindenről. Fájdalmairól, félelmeiről, irracionális álmairól, vágyairól, örömeiről és bűneiről is. Korántsem hibátlan, nem tökéletes és pont ettől válik igazán hiteles, kedvelhető karakterré.

Egy nagyon jó debütáló regényt vehettem kézbe. Az is ötletes és a kivitelezése is jól sikerült, hogy a lány memoárja közé be-beszúrt a szerző egy-egy a helyzethez illő részlet a tárgyalás tanúvallomásai közül vagy épp az áldozatok feltételezett naplójából. Akadtak hibák, amik miatt nem tudom maradéktalanul azt mondani, hogy szuper a könyv. Például azok az elemek, melyekkel a korszakot hivatott bemutatni az olvasóknak, ott voltak bakik és, bár a történet arról szól, hogy milyen elnyomott volt akkoriban egy nő és mi mindent kellett eltűrnie a férfiaktól, azért hiányoltam, hogy legalább egy férfi legyen a kötetben, aki nem a társadalom szemeteként viselkedik. 

Ettől függetlenül debütálásnak kiváló, a nagyon olvasmányos stílus, az érzelmi hullámvasút és a kalandokban bővelkedő történet beszippantott teljesen. A szerző apránként csepegteti az információkat, melyek végül egy kerek egésszé állnak össze, melyben megismerünk egy páratlan sorsot és azt is megtudjuk milyen sors vár Frannie-re.

collinss_frannielangtonvallomasai_72dpi.jpg

Köszönjük, Libri Kiadó!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Fordította: Gázsity Mila

Főkép: fb.com/librikonyvkiado

Ha tetszett, vagy érdekelnek a könyvek és sok más érdekes téma, kövess minket Facebookon is, hogy ne maradj le a frissekről!

Ahol a folyami rákok énekelnek

Megrázó küzdelem az Iszlám Állam ellen - Az utolsó lány

A halálunkra várunk... és élvezzük!

Szólj hozzá!

A rugalmas vegetáriánus

2020. május 23. 06:36 - Carbonari

Könyvajánló - Jo Pratt: A rugalmas vegetáriánus

vega2.jpgÉn, a megrögzött húsevő mondom: félig megtértem vegának a mű hatására. Nagyon sok finom, közérthetően leírt recepttel és jó tanáccsal  találkoztam a könyvben, amelyek előtt le a kalapom!

Tovább
Szólj hozzá!

Hogyan legyünk profi kenyérsütők?

2020. május 21. 07:50 - GReni

Könyvajánló - Bonnie Ohara: Hogyan legyünk profi kenyérsütők?

"Tudod, mitől lesz igazán jó a házi kenyér, a rusztikus vekni, a focaccia, a briós és a ciabatta?
Liszt, élesztő, víz és só - csupán ezek az egyszerű hozzávalók kellenek hozzá, ám a jó kenyér elkészítése mégis nagy feladat elé állítja az otthoni kenyérsütésben járatlanokat. A Hogyan legyünk profi kenyérsütők egyszerű, felhasználóbarát receptekkel lebbenti fel a fátylat a pékmesterség titkairól, hogy a mi otthonunkat is a frissen sült vekni illata lengje be."

2471406.jpgNapról napra egyre többen döntenek úgy, hogy vásárlás helyett maguk sütik meg az asztalra valót. Számos remek kötet jelent meg az elmúlt években, amelyekből megtanulhatjuk mitől lesz jó a házi kenyér, a briós vagy a ciabatta. Ezúttal az Alexandra Kiadó hozta el nekünk a nagy sikerű pékséget vezető Bonnie Ohara kötetét, a Hogyan legyünk profi kenyérsütők? című könyvet.

A kötet szuperül felépített, kezdőként is tökéletesen használható. A szerző 32 elronthatatlan receptet mutat be részletesen, jól érthetően, illusztráló fotók kíséretében. A kötet elején részletesen elmagyarázza a legfontosabb fogalmakat, a hozzávalókat, különféle módszereket, közben mesél a kovászról, a dagasztásról, eszközökről és a sütés előtti tudnivalókról. Ha ezeket az információkat sikerült magunkba szívni, már jöhetnek is a receptek. Külön tetszett, hogy minden recept után találunk egy gyakori problémákat és gyakran ismételt kérdéseket részt, így már láthatjuk is, hogy hol lehet elcsúszni sütés közben.

Elsőre nem akartam rögtön kovászolni vagy valami bonyolult receptbe belevágni, így egyszerűbbnek tűnő receptet választottam, a dagasztott veknit (batard).

Hozzávalók: 4 g porélesztő, 365 g víz, 500 g finomliszt, 10 g só.

Az élesztőt elkeverjük a 24 fokos vízben, pár perc állás után elkezd felhabzani, ekkor jöhet a liszt, a tetejére pedig a só, majd szép egyenletesen elkeverjük, összegyúrjuk. Ezután 60 percig hagyjuk pihenni, mielőtt 5-10 percig dagasztanánk. Ha ez is megvolt, jöhet a kelesztés. Egy tálban lefedjük konyharuhával vagy fóliával és három órán keresztül hagyjuk kelni a tésztát. Ha letelt, jöhet az előformázás, majd leszórjuk liszttel, letakarjuk és újabb fél órát hagyjuk pihenni. Ezt követi a végleges formázás és a második kelesztés, ami egy óra. Közben már melegíthetjük is elő a sütőt  250 fokra az öntöttvas sütőedénnyel együtt (nekem öntöttvas kacsasütő van itthon, tökéletesen működött). Végül egy ügyes mozdulattal a forró edénybe ejtjük a bevagdosott tésztát, sütjük 25 perceg, majd a fedőt levéve 15 perc sütés és, ha már szép aranybarna valamint megkopogtatva kongó hangot ad, már kész is vagyunk. Rácsra helyezve hagyjuk hűlni fél órát és már tálalhatjuk is a családnak.

20200511_130401.jpg

A kötetben nem csak kenyerek, hanem néhány egyéb finomság, jó kis péksütemények is helyet kaptak, ilyen a tavaszi barheszcsiga, amely egy könnyű tésztájú, kellemes finomság. Én valami édesre vágytam, ezért felturbóztam kicsit és lett belőle vaníliás fahéjas rózsa, de az ráér később, először jöjjön a barhesz tésztája.

Hozzávalók: 145 g zsíros tej, 205 g egész tojás, 80 g méz, 5 g élesztő, 30 g növényi olaj, 500 g finomliszt, 10 g só.

Az alapanyagok hűtőhidegek, kivéve a növényi olaj (én puha vajat használtam). A tejet, tojásokat, mézet, friss élesztőt és a vajat habverővel összekeverjük, ezekre borítjuk a lisztet és a sót. Kézzel alaposan elegyítjük. Ekkor sima, nedves tésztát kapunk. Belisztezett konyharuhával letakarva állni hagyjuk 30 percig, majd belisztezett gyúródeszkára (vagy bármilyen munkapadra) borítjuk a tésztát és 5-10 perc dagasztás után már érezni is fogjuk, hogy feszesebb, simább lett a tésztánk. Ezután egy tálba tesszük, lefedjük (konyharuha/fólia) és két órát kelni hagyjuk. Ezután vékony csíkokat gyúrunk belőle és csigákat tekerünk. Ez egy óra pihentetés után mehet a 175 fokon előmelegített sütőbe, 20-25 perc alatt kész. Rácson hűtés után fogyasztható.

Én a sütés előtt döntöttem úgy, hogy valami édessel fel kéne még pörgetni a receptet. Ezért kinyújtottam 3-4 milliméter vastagra az egészet, készítettem vaníliasodót (1 tojássárgáját elkeverünk fél deci tejjel és 1 mk liszttel, közben felforralunk 2 dl tejet, benne egy csomag vaníliás cukorral, ehhez adjuk a tojássárgás keveréket és vízgőz felett főzzük. Menet közben adunk hozzá fél deka vajat, 1 dkg cukrot és a keményre vert fehérjét.). Amikor kezdett hűlni, megkentem a kinyújtott tésztát. Ezután pihentettem, hagytam kelni még kb egy órán át. Feltekertem, centis darabokra vágtam, kicsit megnyomkodtam őket, hogy rózsára hasonlítsanak csiga helyett. Leszórtam fahéjas cukorral és mehetett a sütőbe. Ahol 175 fokon 20 perc alatt megsültek. Isteni finom, lágy tészta, az édes krém pedig tökéletes kiegészítője volt.20200516_185303.jpg

hogyan_legyunk_profi_kenyersutok_b1-1.jpgKöszönjük az Alexandra Kiadónak a recenziós kötetet!

Fordító: Szakács-Fehérváry Orsolya

Ha felkeltette az érdeklődésed, kattints a képre, a kiadónál kedvezményesen megrendelheted.

Kövess minket Facebookon!

Egészséges ételek és rejtett veszélyeik

A kenyerek királya: Paul Hollywood

Szólj hozzá!