A szellemtáltos legendája

2019. december 16. 12:48 - Carbonari

Könyvajánló - Szélesi Sándor: A szellemtáltos legendája

romaiak_1.jpg
Fantasztikus történelmi kalandregény, misztikával és krimiszálakkal ötvözve, Alsómocsolád és környéke történelmi tényeiből. 

Akik elásták a kincset

Tovább
Szólj hozzá!

Dombi új könyvében fricskát ad korunk tech-őrületének

2019. december 16. 00:08 - GReni

Könyvajánló - Dombóvári István: Netperces novellák - Terrántúli történetek

"Szeretnéd tudni, milyen a földönkívüliek humora? (Jobb, ha nem tudod…) És azt, hogy milyen veszélyeket rejthet a mobilos filterek vagy a Tinder használata? (Addig örülj, amíg gőzöd sincs…) Kíváncsi vagy rá, mit gondolnak rólad a háztartási gépeid? (Inkább ne legyél!) És arra, hogy mitől működtek Jézus csodatételei, vagy hogyan keletkeznek a konteók? (Sose hitted volna…) Ha parázós alak vagy, inkább tedd vissza ezt a könyvet a polcra. De ha van vér a pucádban, akkor hajrá!"

71338590_163563958047565_2728534822105948120_n.jpg

A Jaffa Kiadó gondozásában újabb Dombóvári István könyvet vehetnek kezükbe az olvasók. A Showder Klub és a Dumaszínház népszerű stand-up humoristája harmadik önálló kötetével jelentkezik, ez pedig a Netperces novellák. Mindegyik önálló könyvéhez már volt szerencsém, így írói stílusa nem lepett meg. Ha nem olvastad előző regényét, akkor a címre kattintva kaphatsz belőle egy kis ízelítőt:

Pisti vagyok, ments ki innen!

Ezúttal izgalmas formában érkezett új könyve, ugyanis olyan, mintha egy laptopot nyitnál ki és a novellák úgy festenek, mintha egy blogot olvasnál. A novelláskötet címével egyik kedvenc írója, Örkény előtt tiszteleg. Ezúttal is jókat nevettem, de még mindig tartom, hogy nálam Dombóvári István előadói stílusával együtt lesz "hasfájós-nevetős" az élmény. Ettől függetlenül élvezettel olvastam az őrült, abszurd novellákat, melyek szép kis görbe tükröt jelentenek társadalmunknak. Mesteri kifigurázásai korunk tech-őrületének közel harminc novellában, melyek más-más történeteket mesélnek el.

Már rögtön az első novellát imádtam, melyben a főhős illegálisan próbált beszökni a jövőből egy időkapun át a történet jelenébe, 2022-be, mert annyira tökéletes minden az ő idejében, hogy humoristaként rémes ott az élet. Csodás feleség, egészség, jólét, őszinte politikus. Hát egy ilyen világban tényleg nehéz lehet bármit kifigurázni.

20191127_203812.jpg

Ismeritek a Shazam appot? Ha lejátszol neki egy dalból néhány akkordot, már meg is mondja, hogy épp melyik előadó milyen dalát hallja. El tudod képzelni, hogy milyen lenne, ha ezt emberek végeznék? Na és ahhoz mit szólnál, ha halálod után gépként élednél újra? Képzeld el, hogy vidáman bulizol a legénybúcsúdon, meghalsz és egy mosogatóképként éledsz újra. Üdv az okoseszközök világában!

Az sem kicsit abszurd, amikor egy pendrive-on Jézus videóüzenetben azt ecseteli, hogy miként tanult tuti trükköket a bűvészektől és milyen Isten fiaként kételkedni a teremtésben. Kínos? Olvashatunk arról is, hogy mi történik, ha valakit szó szerint beszippant az internet, és kapnak egy szép kis fricskát a trollok is, akiknek nincs jobb dolguk, mint cseszegetni másokat.

Azon gondolkodtatok már, ha az okostelefonunk megelégelné a hülyeségeinket, majd öngyilkosságot követne el, akkor milyen kínos dolgokat árulhatna el rólunk búcsúlevelében? Minden porondra kerül az online világból, különböző appok, közösségi média, mémek, de még az sem mindegy, hogy mit írunk egy sms-ben, akár örökkévaló szenvedést is jelenthet a pokolban egy tréfa...

20191127_203748.jpg

Szerintem szinte lehetetlen, hogy valakinek ugyanannyira bejöjjön egy novelláskötet össze írása. Így volt ez velem is. Volt, amit imádtam és volt, ami kevésbé. Némelyik megnevettet, némelyik elborzaszt, de olyan is akad, aminél csak felhúztam a szemöldököm és nyugtáztam, hogy az emberek tényleg tudnak ilyen ostobák lenni. Eleinte kicsit zavart, hogy fektetve kellett olvasni, de végül megszoktam, viszont baromi ötletesnek tartom, a karikatúrák pedig tökéletesen passzoltak a sztorikhoz. Összességében tetszett és tuti, hogy bármelyik Dombi rajongó örülne, ha ezt a kötetet találná a karácsonyfa alatt. :)

covers_569573.jpgA kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: instagram

Dombóvári István könyve nem csak (fél)kövéreknek

Szólj hozzá!

Újszerű fantasy a polcokon: Királyok veszte

2019. december 15. 05:04 - Carbonari

Könyvajánló - Jenn Lyons: Királyok veszte

jenn_lyons_kiralyok_veszte.png"Az emberek azt mondják, eljött a világ vége. 
Császárnőm, mi tudjuk, hogy ez még csak a kezdet." 
Rendkívüli fantasy királyokról, sárkányokról, mágusokról,
tolvajokról, vaskos, alapos és lélegzetelállító. 

Tovább
2 komment

Tizenhárom novella a sci-fi legenda, Philip K. Dick tollából

2019. december 15. 00:16 - GReni

Könyvajánló - Philip K. Dick: Lenn ​a sivár Földön

Philip K. Dick rendkívüli módon képes elvarázsolni az olvasóit. Ezúttal az Agave Könyvek egy már korábban megjelent novelláskötetet hozott el az olvasóknak új köntösben. Tizenhárom novellát találunk a kötetben, melyek tökéletesen mutatják be a legendás szerző munkásságának fő irányvonalait.

philip_k_dick_writer.jpg

Mindent megtalálunk a történetek között, amiről PKD előszeretettel írt: társadalomkritika, politika, vallás, olyan különleges képességek, mint a telepátia és természetesen idegenek, amelyek sok esetben elmaradhatatlan elemei egy érdekes sci-fi-nak. A szerző jó pár regényét kebelezte be Hollywood, nem volt ez másként a novelláival sem. A kötetben például helyet kapott a Fizetség című történet is, mely Ben Affleck, Uma Thurman és Aaron Eckhart főszereplésével A felejtés bére címen került a vászonra 2003-ban.

33425953_so.jpg

Ízelítőül jöjjön néhány történet, amelyek nekem a legjobban tetszettek. Elsőként a Fizetség (1952) című novella, amely nekem teljesen újdonságként hatott, a belőle készült filmhez nem volt szerencsém. Ebben a történetben minden megvan, ami egy jó sci-fi-hoz kell. A főszereplő, Jennings két évet feladott az életéből jókora pénzért cserébe. Ez mit jelent? Elvállalt egy melót, ami annyira szupertitkos, hogy a szerződés lejártával minden emléket töröltek az ott töltött az időből. Arra tér vissza a világba, hogy minden megváltozott, de a legdurvább, hogy a szép kis vagyont menet közben lecserélte pár értéktelennek tűnő kacatra. Most pedig azon van, hogy kitalálja mi is volt ezzel a látszólag óriási őrültséggel a célja. Izgalmas, jól felépített történet egy forradalomról, melyre a főhős közel két évet hajlandó volt feladni az életéből, amelybe visszatérése után egy érdekes rejtvénnyel várta régi önmaga.  

"Kétévnyi munkáért ötvenezer kredit helyett egy maroknyi kacatot kért a cégtől. És a leghihetetlenebb az egészben az, hogy ezekkel többet ért, mintha pénzt kapott volna. Egy darab huzal és egy buszérme segítségével sikerült egérutat nyernie a Milícia elől. A pénzzel semmire sem ment volna, ha egyszer elnyeli a Központ kőgyomra. Ott még ötvenezer kredit sem segített volna rajta.
És még mindig akad pár apróság a zsebében. Kitapogatta őket. Vajon mire valók? Újabb vészhelyzetekre? Honnan tudta előre, amikor módosította a szerződést, hogy egy huzaldarab és egy tantusz egyszer még megmentheti az életét? Mert tudta, ez a napnál is világosabb. A maradék öt csecsebecse valószínűleg szintén életmentő darab - vagy az lesz hamarosan."

640.jpgA következő, amiről mesélni fogok picit, egy nálam maximális pontot érdemlő novella, Az akasztott idegen (1953). Ez a történet kicsit bizarr, kicsit morbid, kicsit beteg, de imádtam. Megismerjük Ed Loyce-ot, aki napi rutinját követve ment a tv kereskedésbe dolgozni. Útközben megpillantott a parkoló fölött egy akasztott holttestet a lámpaoszlopon. Egy ilyen helyzet már önmagában is kiborító lehet, hát még akkor, ha azt látod, hogy ez senkit nem érdekel. Ráadásul, amikor hangosan kinyilvánítod nemtetszésed, még te leszel az, akit letartóztatnak, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne egy halott a lámpaoszlopon. Aztán a történet csak egy furább és furább lesz, végül teljesen beszippantja az olvasót Ed paranoiája.

"Loyce az iszonyattól összeszorította a szemét. Forgott vele a világ, kétségbeesetten kapaszkodott az ócska kerítésbe. Az alak, az emberalak hirtelen felröppent, és a szárnyaival csapkodva a többiek után szállt. A járdánál földet ért, és csatlakozott a többiekhez. Álemberek. Pszeudo—emberek. Rovarok, amelyek képesek arra, hogy embernek álcázzák magukat. A Földön ismert rovarok közül is sokan képesek ilyesmire. Rejtőszín. Mimikri."

 Most pedig jöjjön a kötetben utolsóként szereplő novella, A Rautavaara-eset (1980). A történetben adott egy bázis a világűrben, ahol egy három fős csapat végzett kutatómunkát, Agneta Rautavaara vezetésével. Egy baleset következtében mindhárman életüket vesztették. A csavar a történetben, hogy a helyszínre egy idegen faj robotja érkezik, hogy kiderítse mi történt, majd jelentést készítsen róla (ezt olvassuk mi is). Érkezése után megállapítja, hogy Rautavaara agyát képes életben tartani, de az agy teljesen megzavarodik érzékszervek hiányában, hisz a test halott és ettől hallucinációk gyötrik. Az idegen faj, a Proxima Centaurin élő népek nem igazán értik ezt a furcsa és ósdi földi vallást, ezért kicsit megkavarják az agyban látott képeket, hogy aztán kapjunk egy eszméletlen történetet, ahol olyan képek bukkannak fel, mint például, hogy Jézus megeszi Agneta egyik társát. A kötet egyik legviccesebb darabja ez novella, nálam nagyon betalált, jókat nevettem a kutatáson.

"Láttuk egy teljességgel lélegzetelállító kísérlet kezdetét: két faj teológiájának ötvözését. [...] Istenhez való alapvető viszonyukban a földi lények például hozzánk képest teljesen ellentétes nézeteket vallanak. Ez persze annak tudható be, hogy ők szerves faj, mi pedig plazma vagyunk, ők megisszák Istenük vérét, megeszik a testét; így válnak halhatatlanná. Nekik ebben semmi felháborító nincsen. Számunkra viszont borzalmas. Hogy a hívő megegye és megigya Istenét? Iszonyú, bizony iszonyú. Szégyen és gyalázat — utálatos dolog. Mindig a felsőbbrendű egye meg az alsóbbrendűt; az Isten fogyassza el a hívőt."

Egy kiválóan sikerült válogatás érdekesebbnél érdekesebb novellákkal. Azt kell mondanom, hogy nagyon jól sikerült összeválogatni a műveket, változatos, pörgős történetek, ráadásul még engem is meglepett, hogy majdnem mind maradéktalanul elnyerte a tetszésemet. Ez a novelláskötet minden sci-fi rajongónak kötelező olvasmány!

9789634195832.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Időugrás a Marson

Jones kezében a világ: egy korai, érthetőbb PKD regény

Kamera által homályosan: Philip K. Dick megrázó önéletrajzi ihletésű regénye

Szólj hozzá!

Bálint gazda 2020-as kertésznaplója

2019. december 14. 13:13 - Carbonari

Könyvajánló - Bálint György: Kertésznapló 2020

balint_gyorgy_kertesznaplo.jpgKönnyen kézbe fogható, szemnek kellemes, de ami a legfontosabb, hasznos tanácsokkal ellátott Kertésznapló 2020 kiadványt tett le a Kossuth Kiadó Bálint György tollából a kertekért bolonduló emberek számára.

Tovább
Szólj hozzá!

A gyógyító jóga kézikönyve

2019. december 14. 07:51 - GReni

Könyvajánló - Szvámi Ambikananda Saraswati: A gyógyító jóga kézikönyve - Használd a csakrák energiáit, fokozd az életerődet!

"A jóga igazi kincset nyújt át: az önmagunkhoz vezető térképet, amely a testen és az elmén túlra vezet.
Ez az út nehéz, az önmagunkkal való találkozásra kényszerít, megkerülni nem, csak keresztülmenni lehet rajta. Könyvünk bemutatja a pancsatattvákat, vagyis az öt elsődleges elemet, és elhelyezi őket a jógatérképen. Segítségükkel megértjük és elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, elmélyülünk önmagunkban, és gyógyulásra lelünk." - Szvámi Ambikananda Saraswati

rock-731140_960_720.jpg

Indiában a jóga sajátos filozófiai ágat képvisel, de mára elhagyta az ország határait és szinte mindenhol jelen van. Magyarországon is egyre nagyobb a kereslet a különböző irányzatokat képviselő jógaiskolákra. Ez a kötet bemutatja a pancsatattvákat, azaz az öt elsődleges elemet.

A kötetben olvashatunk a jóga történetéről, jelentéséről, ősi bölcsességéről és arról is, hogy miként találkozik a jógában a vallás és a tudomány. Megismerkedünk a tattvákkal, az anyaggal, a rezgéssel és a dualitással, miközben megismerjük a szerző történetét is. Mesél arról, hogy miként ismerkedett meg a gurujával és miért döntött a jóga mellett, hogy miként segíthet az önfelfedezés és önismeret útján. Ezen az úton járva végül a boldogság és az egészség is az eredményeink között lesz.

szvami.jpgA jógapózok, vagyis az ászanák nagyszerű testgyakorlási rendszere segít, hogy megszűnjön a feszülés, az izmok visszanyerjék nyugalmi hosszukat, felfrissítsük a pránaáramlást. Az ízületeknél is hasonló eredményeket érhetünk el. A kötet segítségével megismerhetjük saját energetikai mintázatunkat, a csakrákat, hogy azok mire vannak hatással bennünk és, hogy miként teremthetünk egyensúlyt.

Utóbbihoz célzott jógagyakorlatokat találunk, kezdve a bemelegítő, nyújtó gyakorlatokkal. Az ágaszanák részletesen le vannak írva és, hogy biztosan tökéletesen végezzük a mozdulatsort fényképes illusztrációkat találunk hozzájuk segédlettel, tanácsokkal, információkkal, hogy mire figyeljünk kifejezetten.

Az egyensúly megteremtéséhez nem elég a mozdulatsorok elsajátítása. Légző és vizualizációs gyakorlatokat is találunk és táplálkozási tanácsok is segítenek eléri a céljainkat. A kötet végén pedig egy külön fejezet foglalkozik a leggyakoribb betegségekkel és az ezekhez javasolt ászanákkal. Többek között hátfájás, depresszió és magas vérnyomás.

Megmondom őszintén, hogy a lelki izé-bizék engem annyira nem dobnak fel. Tény, ha az ember egészségtelen, akkor nehéz boldogságban élni, és a jóga a testre valóban jó hatással lehet. De azért csak óvatosan! Ismerek olyat, akinek rendkívül pozitív hatással volt az életére a jóga. Olyan barátom is van, aki csak mint testmozgás tekint rá, de van aki a lelki oldalával is foglalkozik, és sajnos olyat is ismerek, akinek már így is problémásak az ízületei, inai, ezért az orvos eltiltotta a jógától. Mindenképp érdemes jógaiskolában kezdeni, utána tökéletesek az ilyen jellegű könyvek további tanulásra.

a_gyogyito_joga_kezikonyve_borito_600rgb.jpgA kötetet a Bioenergetic Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A 2. képen a szerző, Szvámi Ambikananda Saraswati látható (Forrás: bioenergetic.hu)

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Tanítsd meg a gyermeked boldognak lenni!

10 szuperétel - ezeket edd, ha egészséges akarsz lenni!

A legfontosabb masszázstechnikák lépésről lépésre egyetlen könyvben

Szólj hozzá!