Ki fél a haláltól egy posztapokaliptikus világban?

2020. április 07. 07:51 - GReni

Könyvajánló - Nnedi Okorafor: A halálmegvető

Egy egyedülálló fantasy,
posztapokaliptikus világ, afrikai mítoszok,
erőszak, elnyomás, törzsek közti vérontás
megspékelve egy kis varázserővel.whofearsdeath-hbo.jpg

Tavaly hozta el a magyar olvasóknak az Agave Könyvek Nnedi Okrafor World Fantasy-díjjal jutalmazott regényét, mely A halálmegvető címet viseli. A történet a filmipart is meggyőzte, az HBO készít belőle televíziós sorozatot, ráadásul a vezető producer nem más, mint a világhírű Tűz és jég dala ciklus írója, George R. R. Martin.

A történet egy posztapokaliptikus Afrikába repíti az olvasókat, ahol az emberek elszigetelve egymástól háborúskodások közepette élik mindennapjaikat. Folytonosak a vérontások, a kegyetlenkedések. Két nép van a középpontban, az okekék és a nuruk, csatáik gyakran végződnek az épp vesztes falu lányainak megerőszakolásával. Egy ilyen aktus eredményeként születik meg a történet főszereplője, Onyesonwu.

Erőszakból fogant és egész életét kitaszítottként kénytelen leélni, mert az ilyen félvérek, az ewuk a hiedelmek szerint rontást hoznak a törzsre, a világra. Ha az ember számkivetettként nő fel, nem meglepő, hogy dühös és időnként erőszakos, ám minden megváltozik, amikor tizenegy éves korában rádöbben nemcsak bőrszíne és származása más, egyedülálló varázserővel bír.

Neme is megnehezíti, hogy találjon valakit, aki megtanítja használni az erejét, mígnem találkozik egy ewu fiúval, Mwitával, aki szintén képességgel született és segít neki tanulni. Nyilván ez nem mindenkinek tetszik, pláne egy olyan nagyhatalmú varázslónak, akinek uralkodói terveit próbálják keresztülhúzni. Gyerekként kitaszítottként élt, most mégis céltáblával a hátán próbálja megmenteni a törzsek ártatlanjait és békét hozni a népeknek.

A regény során látjuk felnőni Onyesonwut, megismerjük első szerelmét, kettejük kalandját, egy igazi fejlődésregény. Ám a lányt nemcsak a bosszú hajtja, hanem próbálja kitalálni miként vethetne véget a generációkon át tartó viszálynak, a felesleges vérontásnak a törzsek között. Elindul egy úton, ahol igazi harcossá válhat. Elég brutális a könyv, nemi erőszak, elnyomás, fajirtás, rasszizmus, öncsonkítás, de emellett azért a remény is megcsillan a kötet lapjain.

Érdekes volt, hogy az elmaradott, középkori körülmények között élő törzsek mellett jelen volt a leáldozott technológiák nyoma a sivatagban elszórt számítógépek, gps, stb nyomán. Talán nem is mondanám, hogy tisztán fantasy a regény, mert akadnak sci-fi elemek is. A regény eleje és a vége tetszett, bár nem mindig voltam kibékülve a leányzó stílusával, viselkedésével, ráadásul menet közben voltak kicsit lassabb, számomra unalmasabb részek, de összességében a mesés egzotikus tájaknak, a sokszínűségének és a misztikus mivoltának köszönhetően tetszett a regény. Kíváncsian várom, hogy fog ez a történet mutatni tévésorozat formájában.

nnedi_okorafor_a_halalmegveto_b1.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Fordította: Ballai Mária

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

A holló jele trilógia

Így neveld az ördögödet!

Elkenni az árulók száját az űrben

Szólj hozzá!

Gyógynövények, receptek és terápiák a testi-lelki egészségért

2020. április 06. 06:43 - Carbonari

Könyvajánló - Természetes gyógymódok

homeopathy.jpgA természetes gyógymódok segítenek elérni a testi, lelki, szellemi jóllétet - 
amelyhez ez a könyv igazi elméleti és gyakorlati segítség,
elmélyült, gondosan összehordott 
tudások tárháza. 

Tovább
Szólj hozzá!

Mártások mindenkorra

2020. április 05. 07:10 - Arthur Arthurus

Rose Marie Donhauser: Több mint 70 mártás

Mártások nélkül az ételek sokszor szárazak, íztelenek. A különféle öntetek és mártások egészen egyedi, ízletes dimenziót adnak a legegyszerűbb ételeknek is. Van kedvenc mártásotok? Ha nincs, akkor most lehet, hogy lesz! :)

2_71.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Monstress - Vér

2020. április 04. 07:40 - GReni

Könyvajánló - Marjorie Liu és Sana Takeda: Monstress - Fenevad, Második kötet: Vér

"Farkasvérű Maika menekül az egymással viaskodó hatalmak elől, amelyek uralmuk alá akarják hajtani vagy elpusztítani a benne élő szörnyeteget. Maikának azonban küldetése van: fel kell derítenie halott anyja, Moriko titkait."

1_126.jpg

A Fenevad második kötetében ismét elmerülhetünk Maika titokzatos, komor, félelmetes, kegyetlen, szörnyekkel teli világában. Marjorie Liu és Sana Takeda ezúttal is kitettek magukért, a sztori jó, a rajzok pedig még mindig gyönyörűek, páratlanok. Már az első kötet olvasása közben magával ragadott a művészi képi világ, de még mindig nem tudok betelni vele.

Ha lemaradtál az első részről írt ajánlómról, itt pótolhatod:

Monstress - Fenevad, Első kötet: Ébredés

A Második kötet a Vér címet kapta és a Monstress-sorozat 7-12. számát tartalmazza. Ezúttal is lendületesen indulnak nekik a szerzők, talán túlságosan is. Kapunk hirtelen számos új helyszínt és szereplőt, én kétszer is elolvastam gyors egymásutánban, hogy tudjam követni az eseményeket.

A főszereplő, Maika és a benne lakozó szörnyeteg ezúttal sem fog unatkozni. Pláne, hogy már lassan minden hatalom őket akarja. Van, aki az erejét akarja megszerezni és van, aki el akarja pusztítani bármi áron a szörnyeteget. A lány közben rendületlenül próbálja felderíteni Moriko, halott anyja titkait.

A kutatás során keveredik a kalózvárosba, ahol rábukkan keresztapjára, majd a tengeren át néhány véres harccal kísérve, de eljut a Csontszigetre, ahol fájdalmas meglepetések, árulások várják. A történet aztán újabb lények sora bukkan fel és folyamatosan peregnek az események. Külsejét tekintve kedvencem ezúttal a cápa lett, nagyon vagányul néz ki!

21684955_sy540.jpg

A történetről túl sokat nem is akarok elárulni, lényegében harcok, harcok, vér, vér, szövetség és árulás. Oké, ennél azért kicsit több, de nagyon szerteágazó a sztori. Látható némi jellemfejlődés Maikánál, aminek örültem, bár néha az gondoltam a benne lakó szörny jobb arc, mint ő. Közben a világépítés nagyon jól sikerült, kapunk némi politikai történést, propaganda-morzsát a sodró lendületű fantasy teljesebbé válásához.

Rengeteg nyitott kérdés maradt még, ráadásul újabbak is jöttek. Van itt minden, amiért érdemes ezt a világot megismerni: a ragadozó szirének, csontkísértetek, mindenféle-fajta cápa-ember, tigris-ember és hasonló lények, szellemek. Ismét érdekes volt látni, ahogy Maika kordában próbálja tartani a benne élő szörnyet, közben pedig rá akar jönni ki is ő valójában.

3133884_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Eredeti cím: Monstress - The Blood
Szöveg: Marjorie Liu
Illusztráció: Sana Takeda
fordította: Kleinheincz Csilla
műfaj: fantasy, képregény
formátum: nagyalakú, keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: kb. 160 oldal
ISBN 978-963-470-115-6

 

Szólj hozzá!

Mélytisztítás - avagy ideális társ csak saját felelősségre!

2020. április 03. 06:28 - Carbonari

Könyvajánló - Balogh Béla: A tudatalatti tízparancsolata

water.jpgMindenki szeretne egészséges, boldog, gazdag, szép és fiatal  lenni, nem? Ezek mellé jó lenne ideális társ, kedves, értelmes, szófogadó gyerek, jó anyós, szép karrier, nagy utazás is. 
Hogyne. 
Csakhogy ezeket nem dobálják az ember után, nem árt az egyénnek is tenni érte. Méltóvá válni rájuk. 
Hogyan? Erről szól a kötet. 

Tovább
Szólj hozzá!

A Nagy Kocsmakvízkönyv

2020. április 01. 07:09 - GReni

Könyvajánló - Bartha Álmos: A Nagy Kocsmakvízkönyv

Szereted a fejtörőket? Szívesen ülnél össze barátaiddal, hogy megtapasztalhasd a kocsmakvíz élményt? Akkor ezt a remek könyvet neked találták ki! Jó kis témák, szuper kérdések, hogy te is játékmesterré vagy profi játékossá válhass.

pub-quiz-resized-1024x683.jpg

A több évtizede főleg angolszász területeken népszerű kocsmakvízek egyre kedveltebbek hazánkban is. 2009-ben Bartha Álmos egy egyszerű barátoknak rendezett kvízestéből varázsolt azóta országos mozgalmat. Létrehozta a QuizNight.hut, amely azóta is hétről hétre mozgatja meg az agytekervényeit a vele játszó közösségnek, ami több száz csapatot jelent. De ki ne akarna jól szórakozni, esetleg még tanulni is jó társaságban egy ital mellett?

Bartha Álmos több tízezer kérdés megalkotása közben megtanult tökéletes kérdéseket feltenni. A célja, hogy olyan kérdéseket tegyen fel, amely gondolkodásra késztet és tanulhatunk belőle. Ez a műfaj pont attól olyan népszerű, hogy nem feltétlenül a lexikális tudás számít, hanem olyan kérdéseket kapnak az egymással versengő csapatok, amelyekhez elengedhetetlen a közös gondolkodás, az egészséges vitatkozás és garantáltan mindenki jól fog szórakozni.

Mi kell egy jó kis kocsmakvízes estéhez? Pár lelkes játékos és jópofa, izgalmas kérdések. Ennek a könyvnek köszönhetően már otthon is rendezhetsz a haveroknak egy jó kis estét. A témában még nem jelent meg Magyarországon könyv, így a 21. Század Kiadó gondozásában megjelent A Nagy Kocsmakvízkönyv úttörő, célja pedig nagyon egyszerű: bárki akár otthon, akár egy közös nyaraláson baráti társaságban tapasztalhassa meg a kocsmakvíz okozta élményt és játékosan tanulhasson, művelődhessen vagy épp vicces, mindennapi életből kiragadott érdekességekkel ismerkedjen meg.

a-nagy-kocsmakvizkonyv_1.jpg

A szerző az elmúlt tíz év kedvenc kérdéseiből és még soha fel nem tett kérdésekből teljes, lejátszható, egész estét szórakozást nyújtó kérdéssorokkal töltötte meg a kötetet. Így bármikor, ha összejönnek a barátok, a család, csak két csapatot kell alkotni, lekapni a könyvet a polcról és már indulhat is a móka.

A kötetben az a szuper, hogy nemcsak a kérdéssorok vannak, hanem minden adott hozzá, hogy játékmesterré váljon az olvasó. Tippek a tökéletes helyszín kiválasztásához, a technikai megvalósításhoz, a játékostoborzáshoz, a lebonyolításhoz, egy jó kérdés megalkotásához és tanácsokat is találunk a kötetben arra nézve, hogy hol szoktak például hibázni a játék során. Van ezen túl egy összefoglaló a kérdéstípusokról, a játékmenetről, fordulókról, szabályokról. Ezután jönnek a feladványok és megfejtéseik.

Szerintem szuper kis könyv. Még sosem voltam kocsmakvízen, de meghozta a kedvem a kötet, bár első körben azt hiszem a barátokkal leteszteljük majd a könyv valamelyik feladatsorát. A játéksorok szekcióban random felcsaptam pár kvízt, háááát...belefutottam olyan kérdésbe, amire rögtön rávágtam a választ, de olyannal is találkoztam, amit ha fegyverrel fenyegetnek se tudnék kitalálni. :D Ez nem is igazán könyv, inkább mondanám azt, hogy egy jó társasjáték, ami szórakoztat és fejleszt is egyben.

"Ajánlom tehát azoknak, akik még sosem játszottak kvízt, mindenkinek, aki szereti az izgalmas és jó kérdéseket vagy szeret játszani, és azoknak is, akik akár velünk, akár máshol játszottak már kocsmakvízt és szeretnének gyakorolni a következő fordulókra.

Jó játékot, jó szórakozást kívánok!

Bartha Álmos"

5370200_5.jpg

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Szólj hozzá!

Négy történet a közeljövőből

2020. március 30. 07:44 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Cory Doctorow: Radikálisok

Menekültkérdés, társadalmi és gazdasági szakadék, egészségügyi rendszer, gyűlölet, rossz beidegződések. Ezek körül forognak Cory Doctorow jövőbeli, mégis nagyon aktuális írásai.

1_130.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A halálsor angyalai

2020. március 30. 00:44 - GReni

Könyvajánló - Linda Polman: A halálsor angyalai

Milyen az élet a halálsoron? Megérdemli bárki a kivégzést? Miért szeret bele egy nő egy gyilkosba, aki a halálos injekciót várja? Izgalmas kérdések, amelyekre egy holland oknyomozó újságíró kereste a választ a texasi halálsoron. Egy olvasmányos, érdekes kötetben olvashatjuk halálraítéltekkel és családtagjaikkal készült riportjait és interjúit.9200000036483859.jpg

Linda Polman holland oknyomozó újságíró egy érdekes mikrokozmoszba vezeti be az olvasókat A halálsor angyalai című kötetben. Amerikai filmekben szerintem mind láttunk már olyat, hogy egy börtönben valaki a kivégzésére várva megismerkedik egy bájos nővel, akit még akár feleségül is vesz. Ezek a nők azért kapták a halálsor angyalai nevet, mert ők azok, akik lehetőségeikhez mérten fizikailag és lelkileg is támogatják a halálsoron várakozókat.

Az Egyesült Államok 32 államában még mindig van kivégzés. Évről évre derülnek ki esetek téves ítéletekről, ártatlanok kivégzéséről, de még mindig nem döntöttek úgy a vezetők, hogy véget vetnek neki. A halálsoron kivégzésüket várók hosszú éveket, 15-25 évet töltenek a rácsok mögött mielőtt elérkezik a halálos koktél vagy a villamosszék ideje. Ez idő alatt pedig lehetőségük van hirdetést feladni, hogy levelezőtársat keresnek, amire meglepően sok nő jelentkezik. Az éveken át tartó levelezés pedig nem egy esetben házassághoz vezet.

Egy texasi börtönben mintegy 280 rab vár a kivégzésre. A szerző évekig tanulmányozta a halálra ítélteket és hozzátartozóikat. Számos interjút készített az elítéltekkel, feleségeikkel, menyasszonyaikkal és ebben a kötetben elmeséli az ő történeteiket, miközben megismerteti velünk ezt az elzárt világot és a végrehajtás részleteit.

2014-texas-cell.jpgEgy cella a kötetben megismert halálsorról, Huntsville, Texas. © 2014 Reuters

Részletesen olvashatunk a teljes ügymenetekről, köztük magáról a halálbüntetésről, bűneikről, gyilkosságaikról, tárgyalásaikról, fellebbezéseikről, emellett kapunk egy kis betekintést az állam által kirendelt ügyvédekről, valamint a lelkészekről, családtagokról, levelezőtársakról és azon kevesekről, akik minden kivégzésen tüntetéseket tartanak a kivégzés ellen, de megismerkedünk azokkal a szervezetekkel, mozgalmakkal is, akik harcolnak a büntetések enyhítésén életfogytig tartó szabadságvesztésre.

Izgatottan és kíváncsian fogtam bele ennek a könyvnek az olvasásába, mert számomra teljesen érthetetlen, hogy egy nő miért akarna levelet írni, megismerkedni valakivel, akire a biztos halál vár, és még csak nem is ez a legnagyobb probléma, hanem mondjuk az, amikor egy többszörös gyilkosról beszélünk.

A kötet során kapunk egy képet erről a világról, a rabok kapcsolatairól, a családtagokról, a kivégzés menetéről, az azt megelőző harcról az életért vagy épp a megbékélésért. Nekem nagyon tetszett. Izgalmas volt egy olyan helyzetbe belesni, amelyről fogalmam sem lehet. Milyen lehet a négy fal között várni az időpontot, életed végének pontos idejét? És akkor itt vannak ezek a nők, akik egy kis színt visznek a mindennapjaikba. Kirittyentik magukat, csinosan, dögösen felöltöznek, flörtölnek vagy épp vigasztalnak. Kinek mire van szüksége. Nem mondom, hogy teljesen megértem őket, azt sem, hogy egyetértek ezekkel a nőkkel, de nem is ítélem el őket. Linda Polman izgalmas könyvét bátran ajánlom mindenkinek, aki belesne a halálsor kulisszái mögé.

Egy idézetet emelnék ki a végére, amely egy 28 éves angol hölgy mondata a kötetben. A nő a tévében látott egy műsort arról, hogy amerikai halálraítéltek levelező társat keresnek. Közölte a férjével, hogy kíváncsi, ezért ír az egyiknek. A pasi azt gondolta csak valami hülye hóbort, ezért ráhagyta a dolgot. Végül így ismerkedett meg a negyvenhét éves gyilkossal, aki a kivégzésére várva vallásossá vált és őszintén beismeri, hogy valóban gyilkolt, de vállalja a felelősséget a tetteiért. Azt gondolnám, hogy a halálra várva már nincs értelme titkolózni, de sokan még az utolsó pillanatban is ártatlannak vallják magukat. Kettejük között a levélváltások egyre sűrűbbé váltak, kötődés alakult ki, s végül a nő el is utazott az Államokba, hogy láthassa a férfit...és azóta már házasok. De miért ment hozzá? Hát elmondása szerint ezért:

"Ideális férjek. Nem tudnak megverni, nem zavar a horkolásuk, és saját maguk szedik fel a földről a koszos zoknijukat meg gatyájukat. [...] Nem tudnak mást megérinteni, csak a szívedet. Egy férfi, aki a halálsoron ül, csak a leveleivel tud meghódítani és megtartani egy nőt. Tulajdonképpen mindegyiknek el kellene töltenie egy kis időt a halálsoron. Sokkal rendesebbek lesznek tőle a nőkkel. - Azt, hogy végül ki fogják végezni őket, nehéz megemészteni, ha a szíved egy halálraítélté. - De azok a férfiak, akik nem a halálsoron ülnek, szintén meghalnak egyszer."

1746675_3.jpgA kötetet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Fordította: Mátis Viola

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: részlet az angol nyelvű kötet borítójáról

Hugicám, a sorozatgyilkos

Elit egyetem, mézes-mázos Nyuszikák és gyilkosság...

Felnőttek nélkül: gyerekek harca a túlélésért egy szörnyekkel teli világban

Szólj hozzá!