Ismert magyar szerzők titkai színpadon

2020. február 16. 07:11 - GReni

Könyvajánló - Réczei Tamás: Nagyon ​kell szeretniök! 1-2.

Szeretnél bepillantani ismert magyar íróink, mint például Ady Endre, Karinthy Frigyes vagy Molnár Ferenc házasságába, kapcsolataiba? Megismerni a titkaikat és életük néhány fontos szereplőjét? Réczei Tamás Nagyon ​kell szeretniök! című előadássorozatából készült művek segítenek kicsit jobban megismerni a művészeket, hogy közelebb hozzák az olvasókhoz a legismertebb magyar szerzőket.

fo.jpgRéczei Tamás, fotó: Rusznyák Csaba

Réczei Tamás, a Kecskeméti Nemzeti Színház művészeti vezetője, rendező és drámaíró izgalmas kalandra vállalkozott. Ismeritek Nyáry Krisztián Így szerettek ők című művét? A kötetben ismert írók és művészek magánéletébe nyerünk betekintést. Megismerjük az emberi oldalukat, magánéletüket, múzsáikat, szeretőiket, szerelmeiket. Réczei Tamás pedig ezeket a történeteket vitte színpadra irodalmi minidrámákban, melyek több nagyváros színpadain is megfordultak (például Szeged, Budapest, Miskolc).

Mind emlékszünk még rá, amikor az iskolapadban a fejünkbe kényszerítették szerzők életrajzait, csupa száraz adat, legtöbbször erősen cenzúrázva. Ráadásul legtöbb esetben a feleségek, szeretők, múzsák épp csak említésre kerültek. A Corvina Kiadó jóvoltából jelent meg két kötetben Nagyon kell szeretniök! címmel tíz minidráma, melyekben megismerjük olyan nők történetét, akik híres költők, írók életében játszottak meghatározó szerepet, mégis keveset beszélnek róluk.

1818220.jpgAz első kötetben olvashatunk többek között Ady Endre, Brüll Adél és Diósy Ödön szerelmi háromszögéről, a két "idegbeteg", Kosztolányi és Harmos Ilona kapcsolatáról egészségben és betegségben, és azt is megtudhatjuk, hogy fenyegetett öngyilkossággal József Attila Kozmutza Flórát.

A második kötetben megismerjük a lelkes, ifjú költőnőt, Tanner Ilonát, aki egy pillanat alatt dobogtatta meg az alig húszéves Szabó Lőrinc szívét, de Ady Endre másik fontos múzsája, a tizenhat éves Csinszka is helyet kapott az előadássorozatban, akire nagy hatással volt Ady Szeretném, ha szeretnének című verseskötete és még egy apró verset is küldött Ady Endrének "bírálásra".
A minidrámák megírásához a szerző szakemberekkel, egyetemi hallgatókkal karöltve felkutatott leveleket, naplókat, irodalmi önéletrajzokat, hogy teljesebb képet kapjanak egy-egy románcról. Az érdekes drámák végén pedig helyet kaptak kérdések, melyek segíthetnek a történetek iskolai feldolgozásában.

1818221.jpgAkadnak szomorú, sőt szívszorító, de humoros történetek is a kötetekben, melyek egyértelmű célja, hogy az olvasók közelebb kerüljenek ismert művészekhez. Egy-egy érdekes történet felkelti az emberek érdeklődését, kíváncsiságát. Teljesen más úgy olvasni egy verset, novellát, hogy csak a szerző nevét ismerjük, mint abban az esetben, ha volt lehetőségünk megismerni emberi gyarlóságában, mondjuk épp egy szerelem mámorában úszva, megrendülve, netán egy tragédia küszöbén állva.

A kötetből csak az nem derül ki, hogy milyen volt maga a megvalósítás, milyen tapasztalatokat szerzett Réczei Tamás, ennek az egyedi sorozatnak a megálmodója a színrevitel során. Kérdésemre ezt a választ kaptam:

 

"Az idők során jól tudtuk, melyik szöveg az, amely megrázó, melyik tartalmaz humort, öniróniát és megdöbbentő elemet. A József Attila - Kozmutza Flóra történet előadása során rendre láttunk síró arcot. A Karinthy család esetében hallottuk a nevetéseket, természetesen, majd érzékeltük a megdöbbenést, amikor Böhm Aranka az auschwitzi vagonra kerül. De ugyanígy megrökönyödtek Kosztolányi elnémulásán, vagy amikor Babits elkéri Szabó Lőrinctől ifjú szerelmét, illetve Léda elvesztett gyermekén."

Köszönöm a lehetőséget Réczei Tamásnak és a Corvina Kiadónak!

A kötetek elérhetők a borítóképekre kattintva, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Írjál és szeressél

A Kádár-rendszer egyik nagy tabuja: a zsidók

Ég a házunk!

Szólj hozzá!

Polipkompatibilis űrhajók kontra pókok

2020. február 15. 06:39 - Carbonari

Könyvajánló - Adrian Tchaikovsky: A pusztulás gyermekei

octopus.jpgPolipkompatibilis űrhajók kontra pókok, és ember már nem is kell. 
Na jó, kellenek az emberek, de amit Adrian Tchaikovsky A pusztulás gyermekeiben megálmodott... vagy inkább továbbálmodott... az nem semmi. Az idő gyermekeiből emlékszünk még  Avrana Kernre? Igen? Na, a tudata még mindig él, pókjai dettó, együttműködnek az emberekkel, éppen a kommunikációjuk tökéletesítésével vannak elfoglalva, amikor...

Tovább
1 komment

Jessica Jones, a piás ex-hős kalandjainak kezdete és vége...

2020. február 13. 07:52 - GReni

Könyvajánló - Brian Michael Bendis: Alias - Jessica Jones 3.

Tudni szeretnéd miként lett az átlagos, szégyenlős tinilányból szupererőkkel bíró hős? Aztán miként ért fájdalmas véget a jelmezes-karrier? Érhet boldog véget olyasvalaki élete, aki a mocsokban éli mindennapjait?

fokep_69.jpg

Ez a pillanat is eljött...elérkeztünk Jessica Jones történetének utolsó kötetéhez. Ha lemaradtatok az előző két kötetről, mindenképp érdemes megismerkedni velük:

Alias - Jessica Jones 1. (1-9.)

Alias - Jessica Jones 2. (10-21.)

Ismét belevethetjük magunkat a megkeseredett nyomozó alvilági kalandjaiba. A Fumax Kiadó ezúttal is egy igényes, színvonalas kötetet hozott el az olvasóknak. A sorozat zárókötete az Alias 22-28. számát tartalmazza.

A kötet elején visszautazunk 15 évet az időben, hogy megismerjük Jessica Jones eredettörténetét. Egy csúnya autóbaleset, némi hadsereg tulajdonában álló vegyianyag, majd hat hónap kómában. Ébredéskor pedig szembesült a ténnyel, hogy elvesztette a családját. Egy ilyen tragédiát nem könnyű feldolgozni, de mi van, ha ezt még megspékeljük azzal, hogy különleges képességei is lettek?

A múltidézés után ismét napjainkban járunk, ahol Matt Murdock, a Fenegyerek egyik ügyfele akarja megbízni a magánnyomozót egy melóval. Nem is akármilyennel! Egy kardfogú tigrist kell megtalálnia az északi sarkvidéken. Közben egy váratlan megbízás érkezik: ismét le kell vadásznia Killgrave-et, a Bíborembert.

Ezúttal is felbukkannak ismert Marvel hősök a történetekben, például Peter Parker, aki Jessica iskolatársa volt, vagy Thor, aki megmentette a vízbefulladástól, majd a Bosszú Angyalai is bekerülnek a képbe, ugyanis ők ajánlják a megbízóknak Jessicát.

Killgrave kegyetlen és brutális tömeggyilkos. Az áldozatok családjai keresik fel Jessicát, hogy tegyen igazságot a szeretteik elvesztéséért. Bár Killergrave egy szigorúan őrzött, elszigetelt börtönben van, a hozzátartozók azt akarják, hogy beismerje mit tett. Bár bevallott néhány tömeggyilkosságot, sok bűnét tagadja.

rco021_1468924111.jpg

Megismerjük, hogy miként találkozott a gyilkossal még szuperhős korában és, hogy előbbi miként képes az elméjével irányítása alá venni bárkit, köztük Jessicát is. Miközben a magánéletében is zűrökkel kell megküzdenie, most régi sebek szakadnak fel újra a Bíborember ügy kapcsán. Megtudjuk miként vágta pofán a valóság a fiatal lányt, aki embereknek akart segíteni, aztán hogyan vágta sutba szuperhős-jelmezét és azt is, hogyan ér véget a lecsúszott piás nyomozó kalandja. Happy end vagy még több katasztrófa?

Eddig is tudtuk, hogy milyen mocskos és züllött világban él Jessica Jones, de ezúttal egy még brutálisabb ellenféllel kerül szembe. Az utolsó részeknek köszönhetően végre azt is megtudjuk milyen pofon kell ahhoz egy szuperképességekkel bíró hősnek, hogy életet hátrahagyva alkoholmámorba menekülve küzdjön a mocsokban.

A vége egy kicsit fura volt, teljesen mást vártam, ettől függetlenül tetszett ez a kötet is, de nem ez lesz a kedvencem. Akik olvasták a korábbi részeket, ezúttal sem fognak csalódni, Brian Michael Bendis és Michael Gaydos Mark Bagley-vel és Rick Mays-szel kiegészülve ismét izgalmas, pörgős és látványos történettel örvendeztették meg az Alias rajongóit. Kifejezetten tetszett, hogy egy gyűjteményes kötetben kapott helyet a "vesztes" tini, a fiatal hős és a hatalmas bukás is. Egy folyamatos tragédiákkal járó fájdalmas életút érhet boldog véget?

3153881_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Brian Michael Bendis
Illusztráció: Michael Gaydos, valamint Mark Bagley és Rick Mays
Fordította: Galamb Zoltán
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 176
ISBN 978-963-470-127-9

Kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

Egy bevált módszer a kiegyensúlyozottabb élethez

2020. február 10. 07:40 - GReni

Könyvajánló - Philip Zimbardo és Rosemary Sword: Időperspektíva-módszer a gyakorlatban

"Vajon az élvezeteket hajszoljuk, elfogadjuk az élet sorsszerűségét, esetleg a régi szép időket idézzük? Netán a kudarcokról és elszalasztott lehetőségekről panaszkodunk, céljaink megvalósításáért küzdünk vagy a spirituális életet hirdetjük?"

fokep_68.jpg

A két szerző, Philip Zimbardo és Rosemary Sword, szociálpszichológusok, akik kidolgoztak és elvégeztek egy kutatást a PTSD (traumát követő depresszió, stressz és szorongás) leküzdésére, ez az időperspektíva-terápia. Mivel hatékonynak bizonyult a PTSD-ben szenvedőknél, így logikus, hogy a mindennapi problémák kezelésében szintén hatékony eszköz. Ebben a kötetben bemutatják a terápia alapjait, problémamegoldásban segít és kapcsolataink javításában is.

Mit is jelent tömören az időperspektíva?

"...megvizsgáljuk személyes időperspektívánkat - vagyis azt, hogy hogyan tekintünk a múltra, a jelenre és a jövőre -, és ha negatívnak találjuk, akkor egy adag pozitív szemlélet hozzáadásával kiegyensúlyozottabbá tesszük, ennek köszönhetően pedig az életünk is harmonikusabbá válik majd."

A kötetben olyan emberek történeteit ismerjük meg, akik múltbeli problémáikat cipelték magukkal, míg a módszer segítségével sikerült továbblépniük, megtalálták a kapcsolatot szeretteikkel és most örömteli életét élnek. Sokan az életük során megtapasztalt negatív élményeket, a mérgező kapcsolatokat, a katasztrófákat, a veszteségtől való félelmeinket vagy az átélt fizikai, mentális és érzelmi gyötrelmeket. A könyv segít ezeket a traumákat feldolgozni, kiiktatni az életünkből a romboló gondolatokat, segít megszabadulni a mérgező emberektől, helyzetektől. Mi kell ehhez? A gondolkodásmódunk megváltoztatása, egy alapos szemléletmódváltás.

Mindenki életében jelen van a stressz, a szorongás, a depresszió. Van, akiben kialakul bizonyos stressztűrő képesség, míg másokban a stressz szorongáshoz és depresszióhoz vezet. A kötetben részletes képet a negativitás három sarokkövéről, a hat fő időperspektíváról, ráadásul még kérdőívek és tesztek is segítenek jobban megismerni önmagunkat. A könyv céljai, hogy az életünket mérgező dolgokat, kapcsolatokat megtaláljuk és kigyomláljuk, valamint képesek legyünk kiegyensúlyozni a múlt, a jelen és a jövő időperspektíváit.

A célok eléréséhez rengeteg tanácsot kap az olvasó. Többek között segít felismerni a mérgező kapcsolatokat, majd egy öt lépéses módszert ismerünk meg, amellyel véget vethetünk ezeknek a kapcsolatoknak. Azt is megmutatja a kötet, hogy miként kezeljük a munkahelyi vagy iskolai megfélemlítést, a zaklatókat, hogyan segít stabilitást hozni az életünkbe, ha kiegyensúlyozott a szexuális életünk és természetesen a szülői szerepek, szorongások, stresszhelyzetek is helyet kaptak a kötetben. Valamint a kötet utolsó fejezetében a boldogság, életünk értelme és céljaink meghatározásában kapunk segítséget.

Megmondom őszintén, hogy a fülszöveg nem fogott meg igazán. Viszont elkezdtem olvasni a kötetet és egy este alatt ki is olvastam. Rengeteg okos és hasznos gondolat van ebben a könyvben. Sokat segíthet önmagunk megismerésében és az életünk jobbá tételében, ebben biztos vagyok. Sőt! Odáig merészkedem, hogy nemcsak azoknak a kezébe adnám ezt a könyvet, akinek vannak problémái, amik feldolgozásra szorulnak, hanem az összes tizenévesnek, akiket számos rossz kapcsolattól és döntéstől mentene meg a módszer.

9789633048252.jpgKöszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának!

A kötet kedvezményes áron elérhető a borítóra kattintva.

Kövess minket Facebookon!

Bölcsek, balgák, bolondok - Egy pszichiáter útja

Hogyan segít a pszichoterápia teljesebb életet élni?

Hogyan vehet részt egy nagyszülő az unokái életében?

Szólj hozzá!

A magyar beavató korona titkai

2020. február 09. 06:57 - Carbonari

Könyvajánló - Bauer Barbara: Az aranyműves fia

arany.jpgMai történet erős áthallásokkal a múltba, misztikával és romantikával ötvözve a magyarok történetéből. Középpontban egy könyvkiadó szerkesztője, egy jogászból lett ötvös, és a magyarok Szent Koronája, a beavató korona. Mikor készült, hol készült, kinek készült, hány részből áll és milyen legendák fűződhetnek hozzá? 

Tovább
Szólj hozzá!

Peter Benchley - Cápa: Spielberg legendás filmjének alapjául szolgáló regény

2020. február 07. 07:24 - GReni

Könyvajánló - Peter Benchley: Cápa

"A Long Island-i nyaralóhely partjainál emberevő cápa tűnik fel. Tart a szezon, az első halálesetet még valahogy sikerül eltussolni, de amint szaporodnak a támadások, nyilvánvalóvá válik, hogy a gyilkos hallal meg kell küzdeni."capa-konyv_1.jpg

A 21. Század Kiadó Kult XX sorozatában jelent meg Peter Benchley Cápa című regénye gyönyörű új kiadásban. Az 1974-ben megjelent könyv szolgált alapul az egy évvel később Steven Spielberg rendezte kasszasikernek, ráadásul Benchley még társforgatókönyvíróként is kivette a részét a filmből. Akkor még a szüleim is gyerekek voltak és ez a film valahogy kimaradt az életemből, de most a könyv elolvasása után, kíváncsi vagyok, hogy sikerült ezt a történetet vászonra vinni, előbb-utóbb sort kerítek majd rá. Na, de mivel más is járhat olyan cipőben, mint én, nézzük meg miről is szól ez a regény. 

A regény egy bohókás képpel indul, egy alkoholmámoros pár lesétál a tengerpartra egy kis éjszakai fürdőzésre. A férfi elalszik a parton, de a nő úgy dönt úszik egyet. És itt hamar véget is ér az idilli kép, az úszás tragédiába torkollik, amikor a közelben úszkáló cápa észreveszi a késői vacsorát a nő személyében.

Másnap keresik kezdik a nőt, Christine-t, Brody rendőrfőnök rá is talál a parton a lány megcsonkított holttestére. Végül odáig jutna, hogy ez nem lehetett más csak "a nagy emberevő fehér cápa". Ezen a ponton azért felhúztam magam, mert értem én, hogy fikció, de basszus! A cápa nem eszik embert!

3607026-great-white-shark-wallpapers.jpg

A tengerparti városkában, Amity-ben a nyár jelentette a megélhetést. Ebben a három hónapban minden évben kitettek magukért, hogy keressenek annyi pénzt, amiből fennmarad a város a következő szezonig. Brody le akarta zárni a strandokat és figyelmeztető táblákat kitenni, hátha a cápa ismét erre járna, de a város vezetésnek a bevétel volt az elsődleges, így az első támadást igyekeztek eltitkolni, nehogy egy emberekre vadászó fenevad elvegye az üdülők kedvét.

Aztán eljött a következő áldozat, egy matracon mókázó kisfiú, majd egy órán belül újabb támadás, az áldozat egy öregember, akit kettéharapott a cápa, és itt már nem volt választás, Brody cselekedett, lezárta a partot. Így nemcsak a cápával, hanem a városvezetéssel és a médiával is meg kell küzdenie. Aztán kiötöltek egy tervet, miszerint kicsalogatják a part közelébe és szigonnyal levadásszák. A terv további áldozatot hozott, ekkor döbbent rá, hogy ezt a csatát csak szemtől szemben lehet megvívni és három fős kis csapatával megindul a méretes fenevad ellen.

mv5byti3zjliyzqtm2fmns00zjm5lwfkodutownmyjq1yjfknguxxkeyxkfqcgdeqxvynjmyntuwmtc_v1.jpgSteven Spielberg és Peter Benchley a film forgatásán 1975-ben

Az első fejezetek beszippantják az olvasót. A támadások váratlan felbukkanása, Brody harca a polgármesterrel és bűntudatával, miközben haldokló házassága is gyötri. Aztán elkezdett elcsúszni a történet. A mellékszereplők elviszik a sztorit, amitől a könyv közepe ellaposodott. A végére kaptunk még egy kis izgalmat, de összességében csak egy közepes regény. Vannak nagyon jó, izgalmas, feszült pillanatok is a könyvben, amiket élvezettel olvastam, de hiányoztak dolgok. Például egy szereplőt sem sikerült megkedvelni. Egy olvasást megér, főleg, ha valaki szeretné megtudni mi adta az alapot a kasszasikert hozó filmhez, de azoknak is okozhat kellemes órákat, akiket nem zavar, ha a fővonalat háttérbe szorítja egy lelkizés.

peter_benchley_a-capa.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

 

Szólj hozzá!