Könyvötletek a karácsonyfa alá

2018. december 19. 00:02 - KultúrPara

Mi tagadás, nyakunkon a karácsony, amikor a legtöbb ember azért szeretné meglepni valamivel a szeretteit. A könyv pedig a legszebb ajándék, nem véletlen, hogy ősszel a kiadók elárasztják a piacot a jobbnál jobb kiadványaikkal. Mi pedig, hogy megkönnyítsük - vagy épp megnehezítsük - a választást, néhány kiadótól mutatunk fejenként egy-egy vadi új könyvet, amit mi is szívesen látnánk a fa alatt, vagy örömmel ajándékoznánk - vagy fogunk ajándékozni szeretteinknek.

box-2953722_960_720.jpg

21. Század Kiadó

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért... 

Paul Auster: Leviatán - Vitathatatlan kedvencem lett a szerző, ezért jó szívvel ajánlom bármelyik könyvét, amelyet most a kiadó új életműsorozatként, gyönyörű kiadásokban jelenít meg. A Leviatán két szálon fut: egyrészt az író az elbeszélő Peter Aaron sorsán keresztül vall önmagáról, első házasságának összeomlásáról, a válás utáni nehéz évekről; másrészt a tulajdonképpeni főalak, Benjamin Sachs figurájában önmaga ellenpontját, ugyanakkor lehetséges énjét ábrázolja.

Michael Ondaatje: A háború fényei - Számomra az év egyik kedvenc könyve. A második világháború utáni London kaotikus viszonyai közé visz a történet. Két kamasz ideiglenesen elárvul, mert a szülők távol-keleti munkát vállalnak. Akikre rábízzák őket, a gyerekek szemében bűnözőknek, de legalábbis kalandoroknak tűnnek. Igazuk van-e? A különös évek után az egyik gyerek felnőttként elkezdi összerakni a mozaikokat és rettenetesen érdekes eredményre jut.

karacsonyi_konyvajanlo2.jpg

Agave Könyvek

Kim Stanley Robinson: Vörös Hold - Harminc ​évvel előbbre járunk az időben, és már megszálltuk a Holdat. Egy nagyszabású történet a világűr felfedezéséről és a politikai forradalmakról.

J. D. Barker: Az ötödik áldozat - Ez a regény egy folytatás, mégpedig A negyedik majom folytatása, amelyben egy új sorozatgyilkos járja Chicago utcáit, és noha Portert és csapatát az FBI eltiltotta a Négy Majom Gyilkos utáni nyomozástól, ők titokban folytatják küldetésüket... jó stílusú krimi a műfaj kedvelőinek.

Jason Matthews: A Kreml jelöltje - Mi történik, ha egy kivételes szépségű, kiválóan kiképzett nő megcsömörlik a Putyin érában? Kettős kém lesz, annak  minden előnyével, hátrányával. És persze, a nagyívű játszmában az élete a legkisebb tét... a híres Vörös veréb trilógia befejező része.

karacsonyi_konyvajanlo1.jpg

Animus Kiadó

Fredrik Backman: Életed üzlete„Azon az éjszakán, amikor ezt írtam, arra gondoltam, mi történik velünk, mikor családot alapítunk, és megszűnünk a legfontosabb személynek lenni a saját életünkben. Azon merengtem, mi lenne igazán önzetlen cselekedet. Mérlegeltem, kiért lennék kész meghalni, és kiért adnám oda az egész életemet. És hogy valójában mi is a kettő között a különbség.”

Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló - Noha ez egy sorozat negyedik része, a részek nem kötődnek szorosan egymáshoz, egymástól független eseteket mesélnek el. Nemrégiben film készült ebből a kötetből, és ennek örömére a kiadó vadi új, kemény kötéses és gyönyörű kiadásban hozta el nekünk. A történet középpontjában egy megoldatlan esetekkel foglalkozó csoport áll, és ez az ügy a Q-ügyosztály egyik legfelkavaróbb és legsokrétűbb ügye. Egy prostituált eltűnik egy szellemi fogyatékos nőknek és prostituáltaknak fenntartott, félreeső dán szigeten, és a nő anyagát vizsgálva a csapat egy évtizedek óta húzódó, súlyosan törvénysértő titokra bukkan...

Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századból - A professzor imádja meghökkenteni az olvasókat, az olvasók pedig habzsolják Harari sorait, nem véletlenül. Olyan, látszólag egymástól tökéletesen elütő sajátosságokat képes egy mederbe terelni és felfedezni - felfedeztetni az olvasóval azok kapcsolatát, hogy szó megszakad, hang fennakad. A tisztánlátás: hatalom.

animus.jpg

Álomgyár Kiadó

Ella Maise: Imádlak, Jason Thorn - Egy tehetséges író, egy botrányhős filmcsillag és egy alibiházasság. Lehet ebből szerelem? Kiderül ebből a kalandos, romantikus, erotikus történetből.

Palotás Petra: Vénasszonyok nyara - A történet az ötvenes években kezdődik. Pár gondtalan fiatal Balatonfüreden nyaral, szerelmek szövődnek majd csírájában elhalnak. Vajon mi köze ennek hatvan év elteltével egy demenciában szenvedő öregúrhoz, aki különös szerelmi háromszögben találja magát?

Ludányi Bettina: Meghasadt valóságMegismerünk egy olasz lányt, akit bántalmaztak, legalábbis ő így emlékszik. Megismerünk egy pszichopatát, egy üzletembert, egy maffiózót, egy egyetemistát, és két szülőt, akiktől az egész indult. Vajon Sophia szülei elég jó szülők voltak? 

karacsonyi_konyvajanlo3.jpg

Athenaeum Kiadó

Samuel Bjørk: Őzike - Egy izgalmas, feszültségekkel és rejtélyekkel teli skandináv krimi egy kegyetlen sorozatgyilkossal és ütős lezárással, valamint két izgalmas nyomozóval.

Csillag Lea: Cukorvilág -  Kik voltak a kurtizánok, az ágyasok és a szeretők? Vajon a történelem tényleg ismétli önmagát, és mindig volt olyan szexuális vagy szerelmi kapcsolat, ahol a pénz meghatározó szerepet játszott? Vagy nem is mindig a pénz? Esetleg érdekek, vagy csupán az a tény, hogy a későbbiekben megfelelő helyre pozicionálhassuk magunkat? 

Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik - Mi kell egy pár órás nevetéskúrához? Egy bombamániás, bolondos százéves, egy abszurd történet, és egy kiváló író, aki ismét fergeteges kalandokat álmodott meg ennek a kattant pasasnak és barátjának.

karacsonyi_konyvajanlo4.jpg

 

Fumax Kiadó

Brian McClellan: A birodalom bűnei - Egy szenzációs új trilógia nyitánya a népszerű Lőpormágus-világban, ugyanis Fatraszta nem túl nyugodt hely: bűnözők, szerencsevadászok, vakmerő telepesek és az ősidők relikviái után kutató mágusok végső állomása a vadon kapujában. Az elnyomott nép és a nagyhatalmú birodalmak szorítása egyre erősödik...

Anthony Ryan: A hamu birodalma - Egyik kedvenc szerzőm, és végre egy új kötet! Méghozzá a Draconis Memoria trilógia zárókötete, amelyben egy elképzelhetetlen erejű, mitikus sárkány éledt fel, bestiák és emberek seregeit gyűjti maga köré, hogy letarolja a világot. Mágia, különleges, egyedi világ és sárkányok. Sok-sok sárkány. Kell még valami egy jó fantasy-hoz?

Gregg Hurwitz: Kíméletlen - Az elit orgyilkos szakított addigi életével, és ott hagyta kiképzőit és tartóit. Ezt természetesen nem tehette meg következmények nélkül. Miközben életét feltette a gyengék és érdekeiket érvényesíteni képtelenek segítésére, állandó bujkálásra kényszerül múltja árnyai elől, amelyek végleges kiirtással fenyegetnek minden olyan értéket tekintve, ami neki fontos. Ja, meg meg is ölnék, biztos, ami tuti.

karacsonyi_konyvajanlo5.jpg

Jaffa Kiadó

Michael Bennett és Sarah Bennett: Fr@ncba ​a szerelemmelA legtöbb párkapcsolatokkal foglalkozó könyv azzal kecsegteti az olvasóit, hogy segít nekik megtalálni a nagy Ő-t, mert hiszen a kétszemélyes boldogság záloga csakis az igazi szerelem lehet. Ez a könyv az mondja, hogy a francba az ilyen romantikus elképzelésekkel! Na, de akkor mi a megoldás? 

Robert Kershaw: Egy utca Arnhemben - Robert ​Kershaw, az egyik legjobb és legismertebb brit hadtörténeti író ebben a könyvében visszatér első nagy sikere, Az arnhemi csata színhelyére, és egy teljesen más szemléletű és tartalmú könyvet tesz le az olvasók elé az 1944. szeptemberi arnhemi csatáról. Egyetlen utcát – valójában a városon átvezető főutat –, az Utrechtseweget választja, és annak történetét meséli el 1940-től a háború utáni évekig.

Bauer Barbara: Még látlak odafenn -  Történelem, második világháború, szétszakított álmok, egy sakk-készlet és egy félbemaradt játszma, ez az egyetlen kapaszkodója a kötet főhősének, spékelve apja homályos ígéretével. És élni kell, élni a Don-kanyarból hazajött "eltűnt" borzalmával és a kitelepítés minden nyomorával. Van-e remény a jobb életre?

karacsonyi_konyvajanlo6.jpg

Kossuth Kiadó

Európa legszebb borútjaiTíz ország (köztük Magyarország), 39 bortúra, festői tájak, gyönyörű épületek. A könyv a világ legjobb és legfontosabb borvidékein vezet Elzásztól, Burgundián át Navarráig, elkalauzol a Chianti és a pezsgő termőhelyeire. 

Brigitte Bardot: A küzdelem könnyei - A 83 éves Brigitte Bardot szemében ott vannak a küzdelem könnyei, miközben visszatekint a közel félévszázados munka eredményeire. Ez az elszánt élharcos fáradhatatlanul küzdött – és küzd a mai napig – az állatok védelméért. 

Gerevich József: Szerelmek, múzsák, szeretőkGerevich József – mint pszichiáter és pszichoanalitikus – művészek sorsát és konfliktusát, szerelmét és elválását, sikereit és tragédiáit mutatja be belülről és művészetükön keresztül. Sokakban felmerül a kérdés: ki van a vászon mögött? Mi dolgozik a művészben az alkotáskor? 

karacsonyi_konyvajanlo7.jpg

Magvető Kiadó

J.R.R. Tolkien: A szilmarilok - Gyönyörű új kiadásban jelent meg A szilmarilok, mely tartalmazza mindazon meséket és mondákat, melyekre oly sokszor hivatkoznak A Gyűrűk Ura trilógiában, például Berenét és Lúthienét. Akik Tolkien világát megszerették, vagy éppen most pillantanak bele először, ebben a műben sem fognak csalódni.

Karl Ove Knausgård: Játék - Harcom 3. - Monumentális életrajzi sorozatának harmadik részében a gyerekkorába kalauzol Karl Ove Knausgard. Ezúttal nem a felnőtt szerző tekint vissza fiatalabb énjére, hanem a kisgyerek meséli el, hogyan bukdácsolta végig a gyerek- és kamaszlét fájdalmas, felejthetetlen és kikerülhetetlen állomásait, testieket és lelkieket egyaránt. A hatkötetes életrajzi sorozat egyes darabjai egymástól függetlenül olvashatóak, ebben a részben megismerkedünk a zord apával és a kis Karl Ove gyerekkorával.

Dragomán György: Rendszerújra -  Dragomán szenvedélyes történetmesélő, sakkmesterként mozgatja a figurákat a királytól a gyalogig: fantázia és láttató erő, éles vágások, meglepő fordulatok jellemzik a Rendszerújra minden darabját. Új könyvében megint a szabadság a tét, a rendszerek jönnek és mennek, épülnek és pusztulnak, de a legfőbb kérdés mindig az, hogy mit tehet bennük, alattuk vagy éppen felettük az ember. Újra meg újra meg újra.

karacsonyi_konyvajanlo8.jpg

 

Gabo Kiadó

Laura Greaves: Dolgozó ​kutyák - Tanulságos és megható történetek a világ legkülönösebb, legnehezebb, sokszor legveszélyesebb munkáit végző kutyusokról. Számos olyan feladatot végeznek el ezek a tündéri állatok, amelyre csak kivételes tehetségű kutyák képesek. Állatbarátoknak, kutyatartóknak kötelező olvasmány.

Bruce Henderson: Üldözöttek és katonák - Történet olyan emberekről, akiknek sikerült elmenekülni a nácik elől, majd visszatértek, hogy harcoljanak ellenük. Ők a Ritchie-fiúk, akiknek a háború alatt a németekről szerzett információknak kb. a 60%-a köszönhető.

Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasy novellái 2018 - Kifejezetten üdítő, meghökkentő, hihetetlenkedő nevetésre vagy térdcsapkodós "ilyen nincsre" késztető sci-fi novellák, kitűnő régi, vagy káprázatosan tehetséges, új írók tollából.

 

karacsonyi_konyvajanlo9.jpg

Maxim Kiadó

Laini Taylor: A ​különös álmodozóAz ​álom választja az álmodót, nem fordítva – és az ifjú Lazlo Strange, a háborúban elárvult segédkönyvtáros mindig is attól tartott, hogy az ő álma bizony rosszul választott. Ötéves kora óta megszállottja egy rég elveszett, rejtélyes városnak, de a fiatalember nem elég vakmerő ahhoz, hogy nekiinduljon felkutatni a legendás helyet, átszelve a fél világot...

Jessica Koch: Közel a horizonthoz - Igaz történet egy fiúról, akinek szörnyű titka és még szörnyűbb múltja van. Egy történt az AIDS-ről, az első nagy szerelemről és a tragédiáról.

Cynthia Hand: Vigyázz, ​Holly Chase! - A ​tizenhét éves Holly Chase nem egy tipikus jó kislány, sőt önző és gátlástalan. Csak az lebeg a szeme előtt, hogy híres legyen. Még arra is képes volt, hogy édesanyja halálakor lőjön egy szelfit a sír mellett új napszemüvegében, és kiposztolja Instagramra. Nincs tekintettel senkire, a barátait már rég elmarta maga mellől. Aztán történt valami, ami mindent megváltoztatott…

karacsonyi_konyvajanlo10.jpg

Könyvmolyképző Kiadó

Colleen Hoover: Too Late - Túl késő - Sloan a poklok poklát is megjárná azokért, akiket szeret. És meg is teszi, minden egyes nap. Amikor azonban rádöbben, hogy valójában börtönben él a veszélyes, erkölcstelen és züllött Asa Jackson mellett, Sloan kész bármit megtenni azért, hogy szabaduljon szorult helyzetéből. Akár a testi épségét is kockára tenné, aminek senki sem állhat az útjába. Senki, kivéve Cartert.

T. R. Ragan: A pók fogságában (Lizzy Gardner-könyvek 1.)Lizzy Gardner mindössze tizenhét éves volt, amikor elrabolta a Pókemberként ismert pszichopata sorozatgyilkos, aki rémületben tartotta kaliforniai szülővárosát. Lizzy a puszta életét mentette több hónapi fogság és kínzás után – a Pókember viszont nyomtalanul eltűnt. Ha Lizzy azt hitte, hogy a bűnöző ezzel elfeledkezik róla, óriásit tévedett.

Róbert Katalin: 6 hét a világAz egyetlen magyar színházas YA regény! Less be a színfalak mögé, kövesd Nelli szívének útjait egy különös, csodálatos világban

karacsonyi_konyvajanlo11.jpg

Kövess minket a Facebookon is!

Ha régebbi kiadások között is szemezgetnél, íme egy lista témakörönként, amely a kedvenc könyveinket tartalmazza némi ajánlóval: kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr214429058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása