Könyvek a fa alá

2020. december 05. 07:11 - KultúrPara

Az idei év legjobb könyvei témánként és műfajonként - avagy ötletek a fa alá!

1_259.jpg

Hamarosan itt a karácsony, és még mindig: a legszebb ajándék a könyv! De mi az, ami tényleg jó is? Egy abszolút szubjektív lista hármunktól azokról a többségében idei megjelenésű könyvekről, amelyek szép és tartalmas ajándékok is lehetnek a fa alatt arra vevő szeretteinknek. 

Történelem

1_260.jpg

Jolcsi: Barcelona - mit tudsz róla? És főleg mit tudsz az ezer évvel ezelőtti történetéről? Kalandokban, izgalmakban gazdag, vaskos, olvasmányos kötetben citálja eléd Juan Francisco Ferrándiz Az elátkozott föld című regényében Barcelona felemelkedésének valószínű meséjét. Minden helyett is olvastam végkifulladásig. Mintha Edward Rutherfurdot vagy Ken Follettet tartottam volna a kezemben - így már érted, hogy ajánlom a karácsonyfa alá?

Reni: A holokauszt erős téma, de sokan szívesen olvasnak róla. Ez olyan sötét korszaka az emberiségnek, amiről kell is beszélni, ráadásul az Auschwitzi bölcsődal (Mario Escobar) című kötetben nemcsak a rémségekről olvashatunk, hanem arról, hogy még a vészkorszakban is volt szeretet, önfeláldozás, emberség, bátorság, remény és összetartás.

Arthur: Számomra az egyik legérdekesebb és legmegrázóbb történelmi kötet idén az Asperger gyermekei volt Edith Sheffertől, amelyet az Európa Kiadó hozott el hozzánk. A könyv Hans Aspergerről, az autisztikus zavarok úttörő kutatójáról rántja le a leplet, az emberről, akit egykor a fogyatékkal élő gyerekek védelmezőjének tartottak, és bemutatja a nemzetiszocialista ideológiájával egyetértő, az embertelen náci rendszert kiszolgáló pszichiátert, aki gyermekek százait küldte a Spiegelgrundra, az egyik legismertebb gyermekgyilkossági központba. Bár a téma kemény, a kötet megrázó, mégis úgy érzem, hogy az erre fogékonyaknak és érdeklődőknek, akik szeretnék jobban megismerni a múltunkat, tökéletes ajándék.

 

Krimi

2_127.jpg

Jolcsi: Raymond Chandler Asszony a tóban: időtlen klasszikus krimi a noir hajnalából. A történetben két feleség tűnik el, az egyiknek szegény ember a férje, a másiké gazdag. Az egyik nő talán Mexikóba utazott, hogy elváljon, majd hozzámenjen egy dzsigolóhoz, a másik nőt talán megölték. Marlowe abban sem biztos, izgatja-e egyáltalán, mi történt ezekkel a nőkkel... bár nem azért fizetik, hogy izgassa. 

Reni: Épp a napokban olvastam Anders Roslund Kopp-kopp című regényét, amely izgalmas, feszültségekkel teli, fordulatos krimi. A szereplők versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék azokat, akiket szeretnek. Szervezett bűnözés, korrupció, különös gyilkosságok, bosszú, árulás, gyász, bizalom és hűség. Mindez izgalmas szereplőkkel megfűszerezve.

Arthur: Sok jó könyvet olvastam idén is a műfajban, a pálmát egyértelműen Jo Nesbø különálló regénye, A birodalom vitte, amit még egyébként nem is fejeztem be teljesen, ezért még nincs róla hosszabb ajánló. De már most látom, hogy ez az idei legjobb. Ráadásul a norvég szerzőt talán még a krimi terén járatlanabbaknak sem kell bemutatni, így a Harry Hole sorozattól különálló regénye szuper ajándék lehet bárkinek.

 

Horror/thriller

3_65.jpg

Jolcsi: Guillaume Musso: Az írók titkos élete - életműtől elütő próza, tele izgalommal és írói filozofálással. A történet az ifjú írópalánta és a kiégett író életébe enged betekintést, miközben halálos titkok burjánzanak körülöttük. Mi a szerelem, mi a félelem, ki az a Mathilda, mi a szerepe a műben, és mi az igazság a titkok körül?

Reni: Egy bizarr baleset, levágott fejek a csomagtartóban, emberrablás, kínzás, csonkítás, gyilkosságok egy fordulatos, izgalmas, brutális thrillerben. Kell ennél több infó a műfaj rajongóinak? Egy kegyetlen, brutális sorozatgyilkos vérszomjas hadjárata Chris Carter Egy gonosz elme című regényében.

Arthur: Itt egy friss könyvet ajánlanék, ami szintén friss könyv a piacon, és tegnap este rántott magával: Anders de la Motte Scane-tetralógiájának harmadik része, a Pokoli tél. A sorozat részei teljesen különállóak, egyedi történetet mesélnek el. Ez volt az első könyvem egyébként a szerzőtől, de már folyamatban van a teljes tetralógia beszerzése - azt hiszem, izgalmas napoknak nézek elébe, amint megérkezik :) Valódi, kőkemény skandináv krimi/thriller, ütős párbeszédekkel.

 

Sci-fi

4_33.jpg

Jolcsi: Az Agave Könyvek Kiadó elhozta a John Scalzi rajongók számára Az Egyesülés-trilógia befejező részét, Az utolsó emperátor címmel.  A mű egy lazább űropera harmadik része, amely nem feltétlenül hordja magában a sci-fi összes jellemző vonását, és kicsit annál is másabb, mint a Vének háborúja, de mégis élvezhető. Világépítése, társadalmi problémák felvetése, Kiva Lagos személyében a gátlástalan, szabadszájú nagyhatalmasság csibészsége, vagánysága erős kontrasztban áll azzal, hogy a törésvonalak mentén igenis létezik lelkiismeretesség a haszonkulcs felett, bár, annak egyáltalán nem szokványos megjelenési formájában ("A helyemen állsz, fasztarisznya" - bocs, de mindent vitt!).Tulajdonképpen rólunk szól ez a trilógia, a mi kis-nagy problémáink vezérlő elveiről, még ha két hét alatt írta is a szerző, és látszólag semmi köze hozzánk. 

Reni: Ebben a kategóriában nem emelnék ki egy könyvet, helyette egy teljes trilógiát, ami megvett kilóra, ez pedig Octavia E. Butler Xenogenezis-trilógiája. Letehetlen, elgondolkodtató sci-fi, ahol egy idegen faj magába olvasztja az emberiséget, hogy megmentse a fajt a pusztulástól.

Arthur: Nem igazán tartozik ebbe a kategóriába, de azért vannak bőven elemek a műfajból. A George Clooney főszereplésével és rendezésében készült filmadaptáció alapja (a film december végén jön Netflixre) az elsőkönyves Lily Brooks-Dalton regénye, Az éjféli égbolt. Egy erőteljes történet a legmélyebb félelemről, a magányról, nem egy katasztrófa pörgő eseményeiről, hanem inkább az utána következő csendről és zavarodottságról. Meglepően vékony kötet (én legalábbis meglepődtem rajta :)), egy estés olvasmány, de gondolatébresztő.

 

Fantasy

1_261.jpg

Jolcsi: On Sai: Artúr című regénye igazi csemege a magyar olvasók számára. Mi vagyunk a támadók. Hadüzenetet küldtünk az Istennek, a teremtmények megszegték az egyezséget - ez a lényege a műnek. Hogy ki szegte meg - ha megszegte -, melyik fél és mivel? Hát... ahhoz el kell olvasnod a művet. Két entitás küzd az embereken keresztül, miközben a mentálok kivonultak az emberek életéből, annak minden hátrányával együtt. Nem azért mondom, de kétszer olvastam el a regényt (és hozzá az előző részeket újra), mire egyszer neki mertem fogni az ismertetőnek. (És azóta még kétszer: csak mondom. Az összes részt.)

Reni: Ez is egy olyan kategória, ahol egy komlett sorozatot kell említenem, ami Ed McDonald A holló jele trilógiája, mely egy olyan mágia uralta világban játszódik, ahol a holdból nyert energia, a mágia, a különleges varázslatok, a vérszomj, az alantas vágyak, a függőség, az intrika, az arisztokrácia és az elnyomottak ellentétei, a háborúk uralnak mindent. De néhányan még akadnak, akik a megmentésére sietnek a legnagyobb mocsok közepette.

Arthur: Fantasyból idén egyelőre egyértelműen Jeff Wheeler Királyforrás sorozatának harmadik kötete, A király árulója bizonyult a legjobbnak. Igazi, vérbeli ifjúsági fantasy ez, kalandos, mágiával, cselszövéssel, egy merőben új és különleges világban, ami a történelemből építkezett. Tizenéves kortól felső korhatár nélkül élvezhető.

 

Romantikus

2_128.jpg

Jolcsi: Ruth Kelly Szőlőskert Provence-ban. Írnám, hogy édes kis semmiség, tökéletes bekuckózós könyv, de érzésem szerint több ennél. Van benne mélység - társfüggőségből és döntésképtelenségből való kimászás,  formabontónak lenni, kitörni komfortzónából és megnézni, mi történik olyankor, megtanulni elfogadni segítséget, átlátni mozgatórugókat, odavetett félmondatokból kihámozni az egészet, elkapott pillantásokat helyesen értelmezni, megtanulni bocsánatot kérni és új esélyt kínálni  vagy elfogadni - ezek mind bele vannak rejtve a két időszálon játszódó történetbe. 

Reni: Az árnypiac kísértetei című kötetben ugyan nem minden novella romantikus, de mégis bátran sorolom ebbe a kategóriába. Tíz novella, melyek kicsit még közelebb hozzák az olvasókhoz a különleges és izgalmas Árnyvadász univerzum izgalmas lényeit, árnyvadászait, tündéreit, vámpírjait, vérfarkasait és boszorkánymestereit.

Arthur: Nem sok klasszikus romantikus könyvet olvastam idén, de egyik kedvenc szerzőm, Colleen Hoover November 9. c. kötetének jutott hely. Egy olyan fiatal "párról" szól, akik 5 éven át csak és kizárólag egyetlen napon, minden év november 9-én tartják a kapcsolatot, de persze a történetük nem ilyen egyszerű: útjuk fájdalommal szegélyezett. Vajon elérik a boldogságot?

 

Életrajz

3_66.jpg

Jolcsi: A neves Molnár Gál Péter és bosszúja az őt elítélő kulturális világ felett - a céltábla mégis visszalő? Molnár Gál Péter (színikritikus, újságíró, dramaturg, színháztörténész) önéletrajzi bosszúírását püfölte be néhány hónap alatt számítógépébe, amikor 2004-ben kiderült, hogy III/3. ügynök volt, és többek között Latinovits Zoltán halálával is kapcsolatba hozhatónak vélték egyik színikritikáját, miszerint az lehetett az utolsó csepp a színészóriás halálához, és lehet, hogy politikailag megrendelt írás volt tartalmának irányát nézve...? (Molnár Gál Péter: Coming out, Magvető Kiadó, Tények és tanúk sorozat, 2020.)

Reni: Bár tavalyi megjelenés, idén év elején sikerült sort kerítenem rá és ugyan jó vaskos kötet, sikerült teljesen beszippantania olvasmányos stílusával. Ez pedig nem más, mint a legendás bűvész páratlan életútját feldolgozó kötet, a Houdini ​titkos élete.

Arthur: Kicsit rendhagyó életrajzi kötet, de életrajzi kötet: Kertész Istvántól az Ókori hősök. 14 ókori, ismert és kevésbé ismert hadvezér életútját ismerhetjük meg, és ebben a műfajban idén számomra ez bizonyult leglebilincselőbb kötetnek. Pedig nem is szeretem állítólag az ókort túlságosan. 

 

Tudomány

4_34.jpg

Jolcsi: Miben erős a moly.hu? Miért lehet saját rajongói kertet létrehozni a Facebook rendszerét használva, tőle mégis majdnem függetlenül? Hol lakoznak belső angyalaink menekültválság idején? Mi ez a digitális forgószél, ami kapcsolatokat zilál szét, tőzsdeárfolyamokat robbant fel vagy a semmiből sztárocskákat emel fel és ki a tömeg felé? Ezekről és még sok minden másról beszél nekünk Dessewffy Tibor a Digitális szociológia című könyvében, amely a Typotex Kiadó gondozásában jelent meg. 

Reni: Scott Kelly Egy ​év az űrben című könyve életrajzi mű, amelyen keresztül a tudomány egy rendkívül izgalmas részébe, az űrutazásba enged betekintést. Egy rendkívül izgalmas olvasmány egy veszélyes küldetésről, a megpróbáltatásokról, kihívásokról és egy életre szóló élményről. És az útról, amely egy kivételes embert eljuttatott az álmai megvalósításáig.

Arthur: Egyértelműen az olasz Carlo Rovelli könyve, A valóság nem olyan, amilyennek látjuk c. kötet volt az idei év legjobbja számomra a tudományos ismeretterjesztő vonalon (tavaly év végén jelent meg, de én idén olvastam). Kevés olyan tudós van, aki a tudománytörténetet és a maga szakterületét egyaránt színesen, érthetően és érdekesen be tudja mutatni - és Carlo Rovelli egy közülük, a nagy elődök, Richard Feynman és Carl Sagan méltó utódja e téren. Szuper kötet arra, hogy felkeltse egy fiatal érdeklődését a tudomány iránt, amire szerintem ma nagyobb szükség van, mint volt eddig.

 

Sport, hobbi, szabadidő

1_262.jpg

Jolcsi: Állítsd meg az öregedést - életmóddal, edzéssel, étkezéssel - erre szólítja fel olvasóit Lakatos Péter a Kortalanul! című munkájában, amely a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban. Lakatos Péter szavai mögött felhalmozott és a mindennapi életre lefordított tudás, valamint komoly teljesítmény áll, amelyből a laikus is profitálhat.

Reni: Ebben a kategóriában egy olyan könyvet hoztam, mely bár életrajzi kötet, egy olyan tárgy alkotóját és annak találmányát mutatja be, mely ma millióknak jelent hobbit vagy épp versenysportot. Rubik Ernő A ​mi kockánk című írásában elkalauzol minket múltjában, ahol megszületett a mágikus kocka, melyből több mint 500 millió darabot adtak el a világon.

Arthur: A kategória legjobbja kérdés nélkül Alex Honnold és David Roberts neve által fémjelzett, Honnold naplóin és visszaemlékezésein alapuló Egyedül a falon volt, amely bemutatja a free solo mászást éppúgy, mint Honnold gondolatait és életét. Alex Honnold valódi nagyágyú a műfajában, elsőként mászta meg - ráadásul azóta saját gyorsasági rekordját is javította - Amerika legkarakteresebb falait, a Moonlight Buttresst, a Half Dome-ot, az El Capitant, de járt Csádban, és Európa falait is megmászta már. Rendkívül érdekes és inspiráló kötet lett az Egyedül a falon, tökéletes ajándék olyanoknak, akit érdekelnek a hasonló sportok vagy a különleges életutak.

 

Gasztronómia

2_129.jpg

JolcsiPokorny Lia: Holnapra is marad - ki gondolta volna, hogy a bolygó védelme a konyhában kezdődik, fakanállal a kezünkben? Erre az egyszerű tényre mutat rá Pokorny Lia a 21. Század Kiadó gondozásában megjelent Holnapra is marad című könyvében, amely a fenntartható világot tűzi ki célul az étkezés terén is. Segítőtársaival összegereblyéztek több tucatnyi olyan receptet, amelyekben a fenti gondolat az irányadó.

Reni: Egyre többen döntenek úgy, hogy a bolti áru helyett próbálkoznak otthon mindenfélét előállítani. Akik kenyérsütésre adnák a fejüket, azoknak tökéletes lehet Bonnie Ohara Hogyan legyünk profi kenyérsütők? című könyve, amely szuperül felépített és kezdőként is tökéletesen használható. A szerző 32 elronthatatlan receptet mutat be részletesen, jól érthetően, illusztráló fotók kíséretében.

Arthur: Sok új gasztrokönyvet forgattam idén, de egyértelműen egy eddig számomra ismeretlen dán szakács, Trine Hahnemann Skandináv karácsony c. kötete volt a legjobb, még ha a legvékonyabb is. Pontosan az ilyen gasztrokönyvet szeretem: egyedi, különleges, telis-tele hangulatos képekkel, nem egy profi receptsoroló, hanem minden recept elején felidézi, mikor és hogyan szokta elkészíteni, hogy került a családi recepttárába, bemutatja a skandináv országok téli hagyományait, sok recept épül egymásra, és nem utolsósorban: színes, sokféle és nagyon jó recepteket találunk benne. Gasztroajándékoknak is van egy fejezet, szóval akár lesni is jó belőle :)

 

Képregény

3_67.jpg

Reni: Ha minden igaz, ez a kategória csak az enyém, a csajok nem nagyon olvasnak képregényt. Szerencsére én viszont nem is egy nagyon jóba futottam bele az idei évben. Legutóbb például Neil Gaiman Smaragdzöld ​tanulmány című pazar kötetbe, mely a nagysikerű novella képregényadaptációja. Szuperül sikerült és minden Gaiman rajongó polcán ott a helye. Nem maradhat el az egyik nagy kedvencem, ami izgalmas, érdekes, ijesztő, kalandos és gyönyörű illusztrációkkal fűszerezett, ez pedig Joe Hill és Gabriel Rodriguez Locke & Key - Kulcs a zárját sorozata. Ez egy különleges látványvilágú, egyedi történet, ahol egy csonka családnak kell felvennie a kesztyűt egy velejéig romlott főgonosz ellen. Nehéz válogatni, szerencsére idén több szuper képregény akadt a kezembe, de azt hiszem rengeteg a Marvel rajongó, ezért nem maradhat ki Donny Cates és Dylan Burnett alkotása, a Kozmikus Szellemlovas - A bébi Thanosnak meg kell halnia című képregénye sem, amely egy szürreális alapötletre épülő, de szórakoztató, pörgős, humoros, időnként nyers, morbid és kissé őrült képregényt, amin rettentő jól szórakoztam.

 

Gyerek/ifjúsági

4_35.jpg

Jolcsi
"Kiátkoztuk a pápát!
Ezt mégis hogy?
Offoltuk. Ennyi."
Történetek a török kor "közösségi oldalaiból", Lőrinc László avatott tollából, 25 szelfi a török korból címmel.

Reni: Geronimo Stilton nagyon sok gyerek szívébe lopta be magát, ezért szerintem szuper ötlet volt megalkotni egy olyan könyvet, amely egy szabadulószoba is egyben. A Csapdában ​a saját házamban című kötetben a főhős, Geronimo, aki csapdába esett saját otthonában és arra kéri az olvasókat, hogy segítsenek kiszabadulni. Ehhez izgalmas és jópofa rejtvények során kell átküzdeni magát az apróságoknak, ami akár az egész családnak különleges szórakozást jelenthet.

Arthur: Mats Strandberg neve nem volt előttem ismeretlen, évekkel ezelőtt olvastam már az előző, boszorkányos trilógiáját, amelyet Sara Elfgrennel közösen írt, de nem számítottam rá, hogy ez a könyve, az Amíg élünk ennyire jó lesz. 3 hónap eseményeit mutatja be, 3 olyan hónapét, amikor a Földön már mindenki tudja, hogy az élete véget fog érni, egészen pontosan 3 hónap és 20 nap múlva egy üstökös csapódik a bolygóba, amely egy percen belül kiirt minden életet. Láthatjuk a különféle mentális menekülőutakat ebből a helyzetből, megismerhetjük egy súlyos beteg lány gondolatait, akinek egyébként sem lenne sok hátra, láthatjuk a fokozódó gyűlöletet, az elszabaduló indulatokat, és a szeretet megnyilvánulásait is. 

 

Könyvek irodalmi ínyenceknek

5_21.jpg

Jolcsi: Guzel Jahina: A Volga gyermekei - szerelmi történet - kicsit kocka főhőssel, Oroszország cári birodalmának hanyatlásán az új rendszer kialakulásának gyötrelmeivel, terrorjával aláfestve. Mágikus mesefolyam, amelybe folyton beleszól, belevág, belehasít az értelmetlen valóság brutalitása.

Reni: Suzanne Collins Az éhezők viadala trilógiájával milliószámra gyűjtötte a rajongókat. Megalkotott egy érdekes, izgalmas pusztuló világot, ahol a félelem, a kegyetlenség uralkodik, de szerencsére akad pár bátor harcos, akik mindent megtesznek az elnyomás ellen, hogy megvédjék szeretteiket, barátaikat. Idén megérkezett egy izgalmas előzménykötet, az Énekesmadarak és kígyók balladája, melyben megismerjük Coriolanus Snow múltját 

Arthur: Nagyon sokat gondolkodtam, hogy melyik könyvet ajánljam ebben a kategóriában, mert vagy 10-12 lehetséges biztosan akadt. Végül az Isten hozott Amerikában című kötet nyert, amelyet Linda Boström Knausgård írt. A különös, egyestés kisregény egy kissé diszfunkcionális, de közben nagyon is valóságos családot mutat be a 11 éves kislány szemén át, aki nem hajlandó megszólalni. Ez volt az év egyik legkülönösebb olvasmánya, már hónapokkal - és több tucat könyvvel - ezelőtt olvastam, a mai napig fel-felrémlik egy-egy kérdés belőle.

Ezek voltak a mi idei kedvenceink, és reméljük, hogy tudtok csemegézni a listából akár a szeretteiteknek, akár magatoknak. :)

Kövessetek minket Facebookon is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3416294126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása