Könyvek a fa alá

2019. december 10. 07:51 - Arthur Arthurus

Most már tényleg nyakunkon a karácsony, és mint tudjuk, a legszebb ajándék a könyv! A következőkben mindhárman ajánlunk témánként néhány - idei megjelenésű - könyvet, amelyek szépen mutatnak a fa alatt egy olvasni szerető embernek :)img_0961-690x500.jpg

A terv az volt, hogy minden témából, műfajból egy idei megjelenést ajánlunk, nos, mire én is megírtam a listámat, kénytelen voltam feladni ezt a tervet, ugyanis alig volt olyan kategória, amiből csak egyet tudtam választani. Szerencsére idén nagyon sok jó könyvet olvastam - tényleg, már panaszkodtam is a nyáron, hogy az utóbbi hónapokban csupa szuper könyv, tök unalmas, néha becsúszhatna egy-egy rossz is :D Persze akadtak - számomra - kevésbé jók is, olyanok is, amiktől nem is vártam sokat, és ezt be is váltották, meg olyanok is, amelyekben sajnos csalódnom kellett. De bőven ért kellemes meglepetés is olvasmányok terén.

Sci-fi
clipboard08.png

Carbonari: Az Agave könyvek idén végre kihozta az Egyesülés sorozat második részét is (az, hogy szerző meg sem írta eddig, mellékes), John Scalzi munkáját, Pusztító tűz címmel. Igen, mielőtt hozzám elért volna székesfőváros magasságából Nógrád megyei kis falumba a mű, a sorozat első részét (Az összeomló birodalom) újra olvastam. Ja. Háromszor. Mind a két művet javaslom a karácsonyfa alá. Komolyan!

GReni: Sok jó könyvet olvastam az idén, de ebben a műfajban Suzanne Collins Az ​éhezők viadala trilógiája nyert idén, mely gyönyörű új borítóval, keménykötéses kiadásban jelent meg idén az Agave Könyvek jóvoltából. Minden van benne, ami egy érdekes, izgalmas történethez kell: jó alap, egy pusztuló világ, egy elnyomó rezsim, fájdalom, félelem, nyomor, brutális kegyetlenség, akció, harc az életben maradásért, harc a családért, a szerelemért, a barátokért, a szabadságért, remény és dráma.

Arthur: Hát, a sci-fi nem az én világom, noha Az éhezők viadalát szeretem, és meg is vettem az új kiadást, az szerintem inkább disztópia, mint sci-fi, és én nem tekintem a disztópiát a sci-fi alműfajának. A moly rendszerét hívtam segítségül, és szerinte idén egyetlen egy sci-fit olvastam, az pedig Karin Tidbecktől a Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről. Szerintem ennek még annyi köze sincs a sci-fihez, mint Az éhezők viadalának, de az tény, hogy nekem nagyon tetszett. 

Fantasy

clipboard01_5.png

Carbonari: Adrian Tchaikovsky Pókfény című kiadványa a Fumax Kiadótól mindent vitt eddig az évben, de itt muszáj megemlítenem az Agave Könyvek Rézkirályságát is (S. ​A. Chakraborty), mert dettó, letehetetlen volt. Egyszerűen nem lehet róluk szuperlatívuszok nélkül beszélgetni: az egyikben egy óriás pók lesz ember (oké, többé-kevésbé), a másikban egy dzsinn esik csapdába és igyekszik túlélni, ahogy tud.

GReni: Szerencsére ebben a műfajban sem könnyű választani legjobbat, de legyen egy izgalmasnak ígérkező sorozat nyitókötete, a Kristen Ciccarelli Az ​utolsó namsara című regénye, mely elvisz minket egy olyan világba, ahol ősi, elfeledett, veszélyes történetekről, sárkányokról olvashatunk és megismerjük az Iskarit, a halálhozót, akinek feladata, hogy levadássza a sárkányokat, akik az emberek vesztét okozzák. De a lánynak van egy titka:  az ősi történeteket használja, hogy előcsalja őket, és most elindul, hogy a valaha volt legnagyobb sárkánnyal végezzen.

Arthur: Fantasy tekintetében már biztosabb a válaszom, sőt, rögtön többet is tudnék mondani, de mind folytatás, amelyek tavaly is a legjobbak között voltak, ilyen Lawrence, Sullivan és Ryan, meg persze Tolkien. Az egyik újdonság számomra idén Jeff Wheeler Királyforrás-sorozata, aminek nemrégiben jelent meg a harmadik része, és alig várom! Ideális tizenéveseknek is ajándékba :)


Romantikus

clipboard02_2.png

Carbonari: Tapodi Brigitta A hajtű című munkáját a Historycum Kiadó hozta el a boltok polcaira. Kifejezetten igényes, jól kidolgozott, érdekfeszítő, több idősíkon mozgó, helyenként kemény, mégis lágy nőiességgel operáló , fordulatos történelmi romantikus regény, gyönyörű balatoni helyeken.

GReni: Idén, tizenöt évnyi várakozás után megérkezett Cecelia Ahern világhírű Utóirat: Szeretlek! című regényének folytatása Utóirat: Még most is szeretlek! címen. Ezúttal is kaptunk drámát, szomorúságot, gyászt, reményt, de humoros jelenetekben sem volt hiány.

Arthur: A Lélegezz velem! és a Micsoda fény! is tetszett, utóbbi igazi karácsonyi könyv, de ide sorolható még A villa Anne Jacobstól.


Történelem/életrajz

clipboard03_1.png

Carbonari: Maradandó élményt hagyott bennem és polcon is marad Batka Zoltán Vata fia című munkája, amely az utolsó magyar pogánylázadást dolgozza fel abból a kevés történelmi tényből, ami rendelkezésére áll. Olvastatja magát, van benne misztikum, erőszak, romantika, összeesküvés, régi magyarok gondolkodásmódja, királyok, uralkodók, szerzetesek, nagyurak, lovagok és egyszerű emberek hite és élete keveredik itt mindennel. Igazi jelentősége, hogy simán továbbgondolkodásra késztet és akár mai viszonyokra is ráhúzható.

GReni: Az év elején jelent meg ez a szinte hihetetlen történet, melyben megismerünk egy nehéz életutat egy inspiráló személyiségről, a Szilícium-völgy egyik legismertebb vállalkozójáról, aki nem fél hatalmas kockázatot vállalni azért, hogy több területen is maradandót alkosson. Elektromos autókat fejleszt a Tesla Motors-szal és kereskedelmi űrutazást bonyolít a SpaceX-szel, valamint a SolarCity, mely a világ egyik vezető napelem-telepítő vállalata. Gondolom már rájöttetek miről beszélek, ez a könyv nem más, mint az Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása.

Arthur: Történelmi könyvből a legjobbat épp most fejeztem be, és tényleg nagyon ajánlom: John Keegan: A második világháború. Sokan sokféleképpen beszéltek már a történelem e szeletéről, de ennyire tömören, tárgyilagosan, de mégis, megmagyarázva azt, hogy a két világháború miért lett más, mint bármelyik azt megelőző - és nem csak a technológiai újítások miatt -, hogy miért volt a katonák megítélése más az 1800-as években, mint korábban, és hogy mégis mik álltak egy-egy csata megnyerésének vagy elvesztésének a hátterében, mindezt így csak Keegan tudta elmesélni.
Életrajzi könyvek közül az idei legjobb számomra Tina Turner megrázóan őszinte életírása volt.


Tudomány
clipboard09.png

Carbonari: Kai Michel, Carel Van Schaik: Az ember három természete. A mű nem más, mint a Biblia evolucionista olvasata. Amíg a teológusok sok bibliai epizód értelmezésével sem jutottak egyezségre, addig egy történész és egy evolúcióbiológus sajátos magyarázataival sorra veszi (szó szerint) a Biblia fejezeteit, és az eddig homályosan értelmezett jelenségeket új megvilágításba helyezi. Kifejezetten faltam.

GReni: Scott Kelly, a kivételes ember, aki négyszer járt a világűrben. Utolsó útjával vált igazi legendává, amikor rekordot döntve ő lett a leghosszabb ideig az űrben szolgálatot teljesítő, amerikai űrhajós. Kibírnád elszigetelve a világtól 340 napig? Életrajzi könyvéből, mely az Egy év az űrben címet viseli, rengeteg információt kapunk az űrkutatásról és megtudjuk miként birkózott meg ezzel a brutális küldetéssel.

Arthur: Tudományos könyvek közül is kettő vitte a prímet, az egyik Adam Rutherford: Minden ember [rövid] története c. könyve, a másik Csősz Sándor: A földi idegenek c. könyve volt. Az előbbi genetikával, utóbbi pedig a hangyákkal foglalkozik.


Disztópia

clipboard10.png

Carbonari: Hans Rat műve, Az ördög is csak ember félig-meddig idesorolható. Szó se róla, Jakob Jakobi már akkor is zavarban volt, amikor három éve istennel találkozott (ne nézzél, hol élsz te, hogy erről sem értesültél?!), és tudat alatt folyton ott motoszkált benne, hogy előbb-utóbb az ördög is tiszteletét fogja tenni nála. 
Bingó! Lottó ötöse jönne így be.

GReni: Bár már tavaly jelent meg a keménykötéses filmes borító, idén sikerült sort kerítenem Josh Malerman Madarak ​a dobozban című kiváló regényére. A szerző egy rettenetes, sötét, borongós világot fest le nagyon olvasmányos stílusban. Nagyon jól ír, szinte végig feszült voltam, együtt féltem és izgultam a szereplőkkel. A szerző rendkívüli módon képes hatni az érzelmekre. Nem egyszer azon kaptam magam, hogy rimánkodom a szereplőknek, hogy fussanak vagy bármi történik, ki ne nyissák a szemüket.

Arthur: Különleges ízű, és sajnos a lehetőségeit nem a legjobban kihasználó, de mégis - szerintem - figyelemre méltó fantasy-disztópia volt idén Alice Broadway-től az Ink, és szerettem Paul Auster: A végső dolgok országában c. látomását is.


Krimi

clipboard04.png

Carbonari: A Kossuth Kiadó egyik kiadványát választottam ki, Adam Lebor Nyolcadik kerület című krimijét. Mai, fordulatos, Budapesten játszódó, alvilági kötődésekkel és menekültválsággal kapcsolatos. Őszintén? faltam.

GReni: Az idei évem egyik felfedezése volt Linda Castillo. Égető titkok című kötetet első könyvem volt a szerzőtől, de gyanítom nem az utolsó. Nagyon jól ír, jól kelt feszültséges, látványos képekkel dolgozik Linda Castillo és a regény nem nélkülözi az izgalmas fordulatokat sem. Itt-ott már inkább hajaztak a leírások egy thrillerre, mint krimire, nekem nagyon tetszett. Ajánlom a kicsit brutálisabb, kegyetlenebb, rejtélyesebb krimiket kedvelőknek.

Arthur: Hú, krimiből nagyon sok jót olvastam! Nem tudok, nem is fogok választani közülük: J. D. Barker: Négy Majom Gyilkos trilógiája (most olvasom a zárókötetet) nagyon jó, Lars Kepler Nyúlvadásza szintén dobogós, és persze Jo Nesbo Harry Holéjának folytatása, a Kés is eszméletlen volt, mind a három jó választás egy vérbeli krimirajongónak. A kevésbé ismertek közül az idei legjobb egyértelműen az Anna Ekberg álnéven író szerzőpáros Bomlás c. kötete volt.


Horror/Thriller

clipboard05.png

Carbonari: A pálmát egyértelműen a 21. Század Kiadó műve vitte, méghozzá Michel Bussi Fekete vizililiomok című műve. Csavarjaival ámulatba ejtett, és hiába törtem a fejem, ki, miért, mikor. hol, hogyan, minden fejezettel újabb és újabb gyanúsítottak merültek fel bennem - ami naná, hogy nem jött be. A történet hatására az összes Michel Bussi történetet abszolváltam, ami magyar nyelven kapható.

GReni: A kategória nyertese nálam idén Aleatha Romig Fény című duológiája. A szerző nagyon jól ír. Folyamatosan képes fenntartani a feszültséget, beszippantja az olvasót, szinte lehetetlen félretenni a könyvet. Egy brutális és sokkoló történet kegyetlenségről, árulásról, megtévesztésről. A pszihothrillerek rajongói tutira imádni fogják ez a duológiát.

Arthur: Már volt szó róla korábban, de inkább illik ide: Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről, és Samantha Downing: Elbűvölő feleségem. Mindkettő nagyon jó volt.


Gyerekeknek

clipboard06.png

Carbonari: Egyértelmű, nálam az év ifjúsági regénye Fiala Borcsa Balatoni nyomozása a Kolibri Kiadótól. Én, a szőrös szívű ötvenes asszony, mély átélésű figyelemmel követtem a cserfes Hiszti Krisztit, és talpraesett nagymamáját, sokat nevettem, álmélkodtam és a végén nagyon jó érzéseket hagyott maga után a mű. Sőt, mindezt fejből citálom, mert emlékszem a történetre.

GReni: Tittel Kinga Mesélő Budapest című kötete izgalmas családi kirándulásra motiválja az olvasót. Végigvezet Budapest utcáin, terein, megmutatja mit érdemes megnézni és milyen titkokat rejtenek a város látnivalói. Számos izgalmas történetet mesélnek el a terek, az ódon épületek, a szobrok, Tittel Kinga pedig olvasmányos stílusban mutatja meg milyen csodákat is rejt ez a gyönyörű város.

Arthur: Itt is kettőt emelnék ki, mert nem tudok egyet: Pax, igazi ifjúsági regény, simán a kezébe adnám bármelyik tizenévesnek, és előbb, mint Fekete István Vukját. Mesék közül pedig M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje volt nagyon jó, helyenként nagyon jókat nevettem rajta, ügyesen alkalmazza a klasszikus mesefordulatokat a mai világ dolgaival vegyítve.


Sport, hobbi, szabadidő
clipboard07_1.png

Carbonari: Corvina, Corvina, Corvina Kiadó verekedni is alkalmas, mégis gyönyörű, igényes albuma, a HÚS, Alapmű a hús tudatos élvezetéhez című kiadványa Stephan Michael & Wolfgang Otto szerzőpárostól. Kifejezettem értelmes, értékes album, amely komoly segítségére lehet azoknak az embereknek, nemtől, kortól, foglalkozástól függetlenül, tudni szeretnék, melyik állat melyik húsa milyen recept elkészítéséhez a legalkalmasabb. Gyakorlati tudást nyújt akár teljesen tapasztalatlanok is, ez a legnagyobb erőssége.

GReni: Ebben a kategóriában nem volt nehéz választani, ugyanis az Álomgyár Kiadó egy gyönyörű albumot hozott el a magyar olvasóknak, a Formula-1 halhatatlan legendájáról. Bruce Jones Ayrton ​Senna életét feldolgozó alkotása kötelező darab a száguldó cirkusz rajongói polcára. Bruce Jones tökéletesen adta vissza ezt az izgalmas életpályát. Süt a sport iránti szenvedélye és Senna iránti tisztelete a lapokról. És nemcsak a pilóta érdemeit méltatja, hibái ugyanúgy helyet kaptak a kötetben, amely tele van izgalmas történetekkel, fotókkal, információkkal csapatokról, motorokról, emberi kapcsolatokról, valamint számos visszaemlékezéssel a sportág nagyjaitól.

Arthur: Erling Kagge: Menni. Miért más, amikor gyalog, túrázva érsz oda egy gyönyörű helyszínre, mintha autóval mész? Miért fontos, hogy menjünk? Másik kedvenc pedig a Felhőkbe veszve, amely egy 2008-as K2-es katasztrófát mesél el, és bőven kitér a serpák és a Himalája és a Karakorum völgyeiben élő népek történetére is. 


Könyvek irodalmi ínyenceknek

clipboard11.png

Carbonari: Urbánszki László művein idén is sokat nevettem, szörnyülködtem, csak letenni nem tudtam. Főleg a Sápadtak és az Újvérűek című munkái képesztettek el. Tudnám besorolni műfajba, csak akkor sok fantasym lenne, egyéb kategóriám meg egy sem. A lényeg, hogy egy atomháború után összecsap a föld felületén átalakult ember (az újvérűek) és a bunerekbe leveonult, 200 év múlva föld felszínére merészkedett régi ember a hatalomért és az erőforrásokért. Fantasztikus világot épített fel a szerző, csak kapkodtam a fejem, és ahogy mondtam: rengeteget nevettem. Urbánszki prózáját vagy szereti az ember, vagy nem, hát én igen.

GReni: Ebbe a kategóriába tartogattam Kordos Szabolcs legújabb könyvét, mely a luxuséttermek rejtett világába kalauzolja el az olvasókat. Restaurant, Hungary című kötettel a szerzőnek ismét sikerült egy érdekes, szórakoztató riportkötettel bővíteni sorozatát, hogy megtudjuk mi zajlik a fényűző miliőknek szánt konyhában, pultok mögött, hogyan tesznek meg mindent a minőségért és a hibátlan kiszolgálásért, hogyan küzdenek a problémás vendégekkel és hogyan emészti meg vagy emeli fel őket a szakma. Izgatottan várom, milyen rejtett világba repít el minket legközelebb.

Arthur: Az év kedvencei nálam nem nagyon fértek be a fenti kategóriákba, ezért maradnak itt. Fontos (és fájdalmas) könyvnek tartom Timothy Snyder: A szabadság felszámolása c. művét. Szépirodalom iránt érdeklődőknek ajánlom Tommy Orange: Sehonnaiját, ami az ember nemzeti identitását (is) boncolgatja, Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz c. műve egy felháborító, megrázó, elgondolkodtató írás igaz történetek alapján, Per Petterson: Lótolvajok c. könyve, ami a múlttal való szembenézés bátorságáról mesél, arról pedig, hogy mindannyian halandók vagyunk, Jostein Gaarder írt egy nagyon jó könyvet, Éppen jó címmel. Kedvenc volt még idén Bjarte Breiteg: Fantomfájások c. kötete is, amelyben rövid kis novellák kaptak helyet. A kötődésről és két különös fiatal életéről Sally Rooney írt a Normális emberek c. kötetben, Gabriel Tallent pedig a szeretet fájdalmával, a bántalmazás valóságával és az érzelmek kavalkádjával ismertet meg a Drága kis szívem c. könyvben. Egy izgalmas, gondolatébresztő beszélgetés olvasható Joseph Campbell és Bill Moyers között A mítosz hatalma címen.

clipboard12.png

Reméljük, hasznos volt ez a kis poszt, és akár magatoknak, akár a szeretteiteknek találtatok benne a fa alá való kötetet. Nálunk ezek voltak az év legjobbjai :)

Kövessetek minket Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2015333610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása